Κίεβο: η πόλη με τους χρυσούς τρούλους
Η αρχοντική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τους χρυσούς τρούλους των ναών της και την πλούσια ιστορία της, είναι μια καταπράσινη πόλη νωχελικά απλωμένη στις όχθες του Δνείπερου, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να καταξιωθεί στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.
Η Γεωγραφική θέση του Κιέβου
Επιλεγμένο για την εξαιρετική γεωγραφική τοποθεσία του, το Κίεβο σύντομα εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι που ένωνε τη Βόρεια Ευρώπη με το Βυζάντιο. Η υδάτινη αρτηρία του Δνείπερου έμελλε να γίνει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των δύο κόσμων και πολιτισμών, ενώ ο χριστιανισμός και η ορθόδοξη πίστη βοήθησαν το Κίεβο να καταστεί γρήγορα μια ισχυρή και ανεξάρτητη πόλη που μάλιστα στο απόγειο της δόξας του (10ο -11ο αιώνα) φιλοξενούσε περισσότερες από 400 λαμπρές ορθόδοξες εκκλησίες.
Ιστορική αναδρομή
Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως η ευρύτερη τοποθεσία του Κιέβου κατοικούνταν από την Παλαιολιθική εποχή, ο συστηματικός εποικισμός της περιοχής ξεκίνησε τον 6ο μ.Χ αιώνα, με την άφιξη σλαβικών φυλών. Έτος ορόσημο στη μετέπειτα ιστορική διαδρομή της παραποτάμιας πολιτείας αποτέλεσε το 988, όταν οι κάτοικοί της ασπάστηκαν την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Το Κίεβο δεν άργησε να γίνει το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης προσελκύοντας χιλιάδες προσκυνητές, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές με τους Βυζαντινούς «απογείωσαν» την πόλη του Δνείπερου, που εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο εμπορικό και οικονομικό κόμβο και διετέλεσε πρωτεύουσα του κράτους των Ρως.
Αξίζει να επισκεφτείτε:
Χρυσή Πύλη
Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην αρχόντισσα του Δνείπερου είναι η Άνω Παλαιά Πόλη που απλώνεται βορειοανατολικά της κεντρικής λεωφόρου Volodymyrska. Για αρχή, επισκεφτείτε τη Χρυσή Πύλη, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή της πρωτεύουσας. Η Χρυσή Πύλη, από τα ελάχιστα οχυρωματικά έργα που έχουν διασωθεί σήμερα, κατασκευάστηκε από τον πρίγκιπα Γιαροσλάβο τον Σοφό (1017-1024) και αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου στο Κίεβο.
Αγία Σοφία
Λίγα μόνο βήματα χωρίζουν τη Χρυσή Πύλη από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Έργο του πρίγκηπα Γιαροσλάβου του Σοφού (ο ίδιος είναι θαμμένος μέσα στην εκκλησία), η εκκλησία έχει 13 εξαίσιους τρούλους, που συμβολίζουν τον Χριστό και τους μαθητές του.
Μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Σοφίας λειτουργεί επίσης ένα ενδιαφέρον μουσείο με σπάνιους εκκλησιαστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, ενώ στον προαύλιο χώρο κυριαρχεί η πανύψηλη «κορμοστασιά» ενός τετραώροφου κωδωνοστασίου (1744-1752). Το 1990 η Αγία Σοφία ανακηρύχθηκε Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Μιχαήλ
Αφού φωτογραφηθείτε στην πλατεία Καθεδρικού, μπροστά στο άγαλμα του έφιππου Κοζάκου ήρωα Bohdan Khmelnitsky, περπατήστε κατόπιν μέχρι το κοντινό μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Μιχαήλ. Κτισμένο τον 12ο αιώνα (1108-1113), το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ σώθηκε από τις επιδρομές των Μογγόλων, των Πολωνών και των Λιθουανών, για να καταστραφεί όμως με τον πιο άδοξο τρόπο από τους Σοβιετικούς το 1934-1935.
Με επτά χρυσούς τρούλους, εξωτερικό μπαρόκ διάκοσμο και υπέροχες τοιχογραφίες, το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ δικαίως θεωρείται σήμερα από τα πιο αναγνωρίσιμα θρησκευτικά αξιοθέατα της πόλης. Η τωρινή αρχιτεκτονική μορφή του είναι σε ουκρανικό μπαρόκ του 18ου αιώνα, ενώ στους χώρους του μοναστηριακού συγκροτήματος λειτουργούν παράλληλα η Θεολογική Ακαδημία και το Μουσείο Εκκλησιαστικής και Κοινωνικής ζωής των Ουκρανών.
Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εκεί που βρίσκεται τώρα ο Δνείπερος, υπήρχε θάλασσα. Όταν ο Άγιος Ανδρέας επισκέφτηκε το Κίεβο, ακούμπησε τον σταυρό του στο σημείο που είναι κτισμένη σήμερα η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και η θάλασσα χάθηκε μεμιάς. Κάτω όμως από τους λόφους του Κιέβου υπάρχουν ακόμη τα νερά της θάλασσας, που θα πλημμυρίσουν την πόλη όταν χτυπήσει η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας. Έτσι εξηγεί ο λαϊκός μύθος τον λόγο που η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα δεν έχει καμπάνες. Από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτίρια μπαρόκ ρυθμού στην Ουκρανία, ο Άγιος Ανδρέας ανεγέρθηκε από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ (1749-1754), σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μπαρτολομέο Ραστρέλι. Κτισμένος σε μια καταπράσινη περιοχή με πανοραμική θέα, ο κομψός ναός του Αγίου Ανδρέα, με έναν κεντρικό τρούλο και πέντε χαμηλότερους, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη του Κιέβου.