Κέηκ σοκολάτας διαίτης

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Κέηκ σοκολάτας διαίτηςΤο αγαπημένο κέηκ σοκολάτας δεν πρέπει να λείπει από το διαιτητικό μενού μας. Προτείνουμε μια συνταγή που μειώνει τις θερμίδες αλλά κρατάει την ωραία σοκολατένια γεύση. Κατάλληλο για πρωινό ή για απογευματινό μαζί με ένα φλυτζάνι τσάι ή καφέ.

Υλικά

1 φλυτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο

4 αυγά (μόνο τα ασπράδια)

1 φλυτζάνι μαύρη ή καστανή ζάχαρη

3 μεσαία πορτοκάλια (μόνο τον χυμό)

3 κουταλιές της σούπας κακάο

1 κουταλιά του τσαγιού σόδα μαγειρικής

½ κουταλιά του τσαγιού μπέηκιν πάουντερ

1 βανίλια ή 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσσο (προαιρετικά)

80 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη με 3 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.

Λίγες φράουλες για το στολισμό.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι τα ασπράδια, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ κι ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μίξερ ή αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το κακάο, το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα και τη μπέηκιν. Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά πηχτό, όχι πολύ νερουλό.

Το βάζουμε σε φόρμα για κέηκ διαμέτρου 20 με 22 εκατοστών αφού την έχουμε λαδώσει κι αλευρώσει. Αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κακάο για να πασπαλίσουμε τη φόρμα μας. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ρίξουμε το γλάσσο.

Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο ζεστό γάλα κι αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε το γλάσσο πάνω από το κέηκ μας, στολίζουμε με φράουλες προαιρετικά κι απολαμβάνουμε!

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…