Κεφαλονίτικη γαστρονομία
Στη μαγειρική του Ιονίου, η ιταλική παράδοση συναντά την ελληνική και το φαγητό αποτελεί μια μοναδική ιεροτελεστία. Σε ένα από τα περίφημα νησιά του Ιονίου, στην Κεφαλονιά, θα ανακαλύψετε αναρίθμητα παραδοσιακά μαγειρεία μέσα στα στενά της πόλης που θα σας σερβίρουν αυθεντικές και παραδοσιακές «ρετσέτες» και δημιουργικές εκδοχές της γνήσιας μεσογειακής κεφαλλονίτικης κουζίνας.
Η μαγειρική παράδοση της Κεφαλονιάς επηρεάστηκε από τους Ενετούς επειδή το νησί βρέθηκε για αρκετό καιρό υπό την κατοχή τους. Η επιρροή αυτή εντοπίζεται σε πολλές τοπικές «ρετσέτες», που σημαίνει συνταγές. Τέτοια παραδείγματα συνταγών είναι το βενετσιάνικο παστίτσιο, η χρήση πολλών μπαχαρικών ή τα γλυκά του ταψιού. Παρόλα αυτά, στις παραδοσιακές συνταγές ξεχωρίζουν και πολλές άλλες ξενικές επιρροές και υλικά που οι Κεφαλονίτες ναυτικοί έφερναν από τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο. Γενικά, όμως, η διατροφή των κατοίκων είναι λιτή και βασίζεται στα τοπικά προϊόντα.
Οι πίτες της Κεφαλονιάς είναι τόσο ξακουστές για την ιδιαίτερη γεύση και τη νοστιμιά τους που όμοιες δεν έχετε δοκιμάσει ξανά, όπως η μπακαλιαρόπιτα, η αβράκωτη τυρόπιτα, η χταποδόπιτα, η χορτόπιτα με άγρια και αρωματικά φυτά, η αγκιναρόπιτα και η γλυκιά μυζηθρόπιτα.
Ακόμη άλλα απίθανα πιάτα είναι το κουνέλι με την κόκκινη σάλτσα, το μπουργέτο, το ντόπιο αρνάκι και το κατσικάκι, η ριγανάδα, η πρέντζα και η πασίγνωστη αλιάδα που απευθύνεται σε θαρραλέους ουρανίσκους.
Όσον αφορά τα παραδοσιακά γλυκά της είναι εξίσου υπέροχα, ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού είναι οι μάντολες και τα παστέλια, τα παστοκύδωνα, τα γλυκά του κουταλιού και το ηδύποτο ρασόλι, δηλαδή λικέρ από μανταρίνια, περγαμόντο κά.
Ξεχωριστή θέση στα τοπικά προϊόντα έχουν και οι τοπικές ποικιλίες κρασιών, όπως η Ρομπόλα που αποτελεί κορωνίδα των τοπικών ποικιλιών, το Μοσχάτο, το Βοστιλίδι, το Τσαούσι που συνοδεύουν τα πιάτα της τοπικής κουζίνας.