Κατσαρόλες, ταψιά, μουσική και …ο Πάνας

Συντάκτης: Μαβίνα Μαρκοπούλου

Κατσαρόλες, ταψιά, μουσική και ...ο ΠάναςΤο ξέρεις ότι ένα από τα πνευστά μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων έχει πάρει το όνομά του από τον μυθικό θεό των βοσκών, τον Πάνα;

Η ΣΥΡΙΓΓΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΣ

Πατέρας του Πάνα ήταν ο θεός Ερμής. Ο Πάνας είχε μέχρι τη μέση ανθρώπινο σώμα, κάτω είχε πόδια αλόγου και στο κεφάλι κέρατα τράγου. Ήταν πάντα χαρούμενος και γελαστός.

Όταν μεγάλωσε, αγάπησε μια νύμφη που την έλεγαν Σύριγγα. Μια θεά όμως μεταμόρφωσε τη Σύριγγα σε καλαμιά. Ο Πάνας, μην μπορώντας να ξεχωρίσει ποιο από τα καλάμια είναι η Σύριγξ, έκοψε κάποιο από αυτά και έφτιαξε ένα μουσικό όργανο με το οποίο έπαιζε μουσική για να θυμάται την αγαπημένη του.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Αυτό το όργανο ονομάστηκε αυλός του Πάνα.

Το ξέρετε ότι τα μαγειρικά σκεύη μπορούν να γίνουν κρουστά μουσικά όργανα;

Παλαιότερα σε μερικά μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές και τα παιδιά την 1η Μαρτίου χτυπούσαν ρυθμικά διάφορα μαγειρικά σκεύη, όπως κατσαρόλες και ταψιά, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διώξουν τους ψύλλους και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Απάντηση: Δοκιμάστε και’ σεις, αντί να φτιάξετε δικά σας μουσικά όργανα, να κρατάτε το ρυθμό σ’ ένα χορευτικό τραγούδι, μ’ ένα μαγειρικό σκεύος της αρεσκείας σας. Αυτό προυποθετεί παρέα με θετική διάθεση για χιουμοριστικές καταστάσεις!

Συντάκτης: Μαβίνα Μαρκοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.