Καθαρισμός Κουζίνας: τι χρειάζεται να προσέξουμε;

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Σας συμβαίνει συχνά να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κουζίνας σας; Ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να καθαρίσουμε και να οργανώσουμε την κουζίνα του σπιτιού μας;

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας. Ειδικά όσον αφορά στο «κεφάλαιο» κουζίνα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απαιτητικά στο μυαλό μας: λίπη, άλατα, υπολείμματα φαγητών και δαχτυλιές στον πάγκο δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και οι αγαπημένοι μας φίλοι!

Ποια, όμως, είναι η τακτική που είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε, ώστε να κερδίσουμε χρόνο αλλά και να έχουμε μια οργανωμένη, τακτοποιημένη και καθαρή κουζίνα; Είναι σίγουρα απαραίτητο πρώτα από όλα, πάντως, να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πειθαρχία, ειδικά στο κομμάτι του πλυσίματος των πιάτων. Πόσες φορές μάς έχει συμβεί το εξής εκνευριστικό: να είμαστε πολύ κουρασμένοι αργά τη νύχτα και η στοίβα των πιάτων που χρειάζονται πλύσιμο να είναι μεγάλη, στο νεροχύτη της κουζίνας. Ως συνέχεια, δεν τα πλένουμε (κακώς!) με αποτέλεσμα η οσμή την επόμενη ημέρα να μην είναι καθόλου ευχάριστη και τα λίπη να κυριαρχούν! Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φροντίζουμε καθημερινά την κουζίνα μας, όπως και τα αντίστοιχα σκεύη της, και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα τακτοποίησης.

Με γρήγορο τρόπο, απλά υλικά και βήματα μπορούμε να φτιάξουμε από την αρχή μια κουζίνα σαν καινούργια. Καθαρή και όμορφη. Γιατί είναι πάντα ανακουφιστική η αίσθηση του να έχουμε μια κουζίνα που μυρίζει καθαριότητα και να έχουμε τοποθετήσει τα αγαπημένα μας λουλούδια στην τραπεζαρία, απολαμβάνοντας με ηρεμία το χώρο μας.

Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μας κατατοπίζουν και μας οργανώνουν στην καθαριότητα της κουζίνας μας.

Ξανά από την αρχή

Ακολουθούμε και σε αυτό το κομμάτι καθαριότητας κάποιες από τις οδηγίες και συμβουλές της Μαρί Κόντο. Tips οργάνωσης που έχουν να κάνουν με τις αντιστοιχίες και την τακτοποίηση των αντικειμένων σε κατηγορίες. Απομακρύνουμε, λοιπόν, όλα τα αντικείμενα, σκεύη και εργαλεία κουζίνας και τα ξανατοποθετούμε σωστά στις αρχικές τους θέσεις και ανά κατηγορίες.

Σε ένα ειδικό δοχείο, για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε κουτάλες και άλλα χρήσιμα κουζινικά με τα οποία μαγειρεύουμε. Αλλά να οργανωθούμε και να ξέρουμε ότι από εδώ και στο εξής θα είναι με αυτόν τον τρόπο τακτοποιημένα.

Επίσης, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά είναι να βρίσκουμε στα συρτάρια της κουζίνας ή πάνω στον πάγκο αντικείμενα τα οποία δεν ανήκουν στην κουζίνα. Όσα εντοπίζουμε, τα τοποθετούμε σε ένα κουτί ή καλάθι, για να τα μεταφέρουμε σε διαφορετική θέση στο χώρο του σπιτιού στον οποίο ανήκουν.

Καθαρίζουμε βαθιά το νεροχύτη

Ο νεροχύτης της κουζίνας, αν δεν κάνουμε καλή διαχείριση της καθαριότητας, μπορεί να μετατραπεί και σε αποθηκευτικό χώρο μικροβίων, αλάτων και λιπών. Γι’ αυτό δρούμε συχνά και βαθιά! Διάβασα πρόσφατα μια χρήσιμη, απλή και δραστική τακτική, την οποία εφάρμοσα. Βρέχουμε το νεροχύτη με χλιαρό νερό και σε όλη του την επιφάνεια ρίχνουμε μαγειρική σόδα. Τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και, στη συνέχεια, ξεπλένουμε με δροσερό νερό. Και ο νεροχύτης γυαλίζει και μυρίζει καθαριότητα!

Αδειάζουμε το ψυγείο και το καθαρίζουμε

Ακολουθούμε και εδώ την τακτική του «ξεσκαρταρίσματος» που αναφέραμε πριν. Ό,τι σε συσκευασία έχει λήξει, καθώς επίσης και φρούτα και λαχανικά που έχουν χαλάσει τα ρίχνουμε σε μια μαύρη σακούλα για να τα πετάξουμε. Με βασικό μας εργαλείο ένα βαμβακερό πανάκι, το ψεκάζουμε με καθαριστικό γενικής χρήσης και καθαρίζουμε ένα ένα τα συρτάρια και τους αποθηκευτικούς χώρους του ψυγείου μας.

Κάνουμε απολύμανση στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων καθημερινά έρχεται σε επαφή με τόσες τροφές και λίπη. Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε αυτή τη συσκευή από τη ρίζα της, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ξύδι, το οποίο έχει ισχυρή απολυμαντική δράση, στον πάτο του φούρνου μικροκυμάτων, ενώ είναι άδειος, και θέτουμε μια υψηλή θερμοκρασία, για να καθαριστεί.

Καθαρίζουμε βαθιά τις κεραμικές εστίες

Ξεκινάμε ξανά με τη χρήση της μαγειρικής σόδας, την οποία ρίχνουμε σε μεγάλη ποσότητα πάνω στην επιφάνεια της κεραμικής εστίας στα σημεία όπου υπάρχουν έντονα λίπη και λεκέδες. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό, ρίχνουμε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ρίχνουμε ένα βαμβακερό πανάκι μέχρι να απορροφήσει αρκετή ποσότητα νερού και απορρυπαντικού.

Στύβουμε αρκετά το πανάκι και το τοποθετούμε πάνω στη σόδα που ρίξαμε στην κεραμική εστία. Τα αφήνουμε ώστε να δράσουν γύρω στα 15 λεπτά και έπειτα τρίβουμε δυνατά για να φύγουν τα υπολείμματα των επίμονων λεκέδων. Στο τέλος, με ένα άλλο πανάκι καθαρό και στεγνό ή χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε τα μάτια της κουζίνας μας. Και οι λεκέδες φύγανε!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…