Καταπολεμώντας τη γονόρροια φυσικά
Μία από τις πιο δυσάρεστες και δυσμενείς συνθήκες υγείας είναι οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, και η βλεννόρροια ή αλλιώς γονόρροια είναι μία από αυτές. Η βλεννόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στη μόλυνση από ένα μικρόβιο, τη Neisseria gonorrheae. Η Neisseria gonorrheae μπορεί να προσβάλει την ουρήθρα ή λιγότερο συχνά τον φάρυγγα ή το ορθό έντερο. Εκτός από αυτά τα σημεία όπου συνήθως εντοπίζεται η βλεννόρροια, η επαφή του μικροβίου με τα μάτια είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονη επιπεφυκίτιδα.
Αυτή η μόλυνση επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, και σχεδόν 90 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις της γονόρροιας συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ενώ τα συμπτώματα της γονόρροιας δεν είναι τόσο ακραία (αίσθημα καύσου κατά την ούρηση για τους άνδρες, και πυελικό πόνο και κολπικού εκκρίματος για το 50% περίπου των γυναικών ασθενών), αν η κατάσταση έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει πιο σοβαρή. Τα βακτήρια μπορούν να συνεχίσουν να φλέγουν τα γεννητικά όργανα και να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή πιο σοβαρές φλεγμονώδεις λοιμώξεις σε όλο το σώμα. Επίσης, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το βακτήριο μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και σε άλλους σεξουαλικούς συντρόφους.
Η γονόρροια μπορεί να προληφθεί με τη χρήση προφυλακτικών, την αποχή ή τη μονογαμία. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξακολουθούν να συμβαίνουν κάθε χρόνο. Το πρόβλημα με τη θεραπεία είναι ότι πολλά στελέχη γονόρροιας έχουν προσαρμοστεί στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.
Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και βεβαίως υφίστανται, και η βλεννόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί, σε αντίθεση με κάποια άλλα “μόνιμα” σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή ή που προτιμούν να αντιμετωπίσουν φυσικά την ασθένεια, υπάρχουν πολλές φυσικές, ομοιοπαθητικές, διατροφικές και συμπεριφορικές θεραπείες. Προς το παρόν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές σπιτικές θεραπείες.
Σπιτικά μέτρα για τη γονόρροια
Ψευδάργυρος
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο ψευδάργυρος. Αυτό το μέταλλο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ επίσης επηρεάζει άμεσα τη βακτηριακή λοίμωξη της γονόρροιας. Μπορείτε να βρείτε τον ψευδάργυρο σε ένα μεγάλο αριθμό τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων τη μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια και το σουσάμι.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι μια άλλη δημοφιλής θεραπεία για τη γονόρροια. Μπορείτε λοιπόν να ενισχύσετε σημαντικά τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τη θεραπεία της γονόρροιας αποτελεσματικά είτε από την άμεση κατανάλωση σκόρδου είτε το εκχύλισμα σκόρδου.
Βιταμίνη C
Έχετε πιθανώς ακούσει ότι η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθεί η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και όταν πρόκειται για γονόρροια, μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σας σε βακτηριακές λοιμώξεις. Υψηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης C βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα το σπανάκι, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C, κοινώς γνωστή ως ασκορβικό οξύ, δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της ενόχλησης που προκαλείται από την κατάσταση.
Μηλόξιδο
Αυτό το ευέλικτο τονωτικό για την υγεία είναι μια ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή ουσία, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της γονόρροιας άμεσα. Είτε καταναλώνεται εσωτερικά είτε εφαρμόζεται τοπικά (σε ένα ντουζ ή σε ένα ταμπόν), η ουσία αυτή μπορεί να εξαλείψει γρήγορα τη βακτηριακή λοίμωξη και την πρόληψη της εξάπλωσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή
Όταν πάσχει κανείς από γονόρροια, η φλεγμονή και ο πόνος μπορούν να καταστήσουν το σεξ αρκετά δυσάρεστο, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση. Επιπλέον, αν είστε με έναν νέο σύντροφο, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερη η αποχή για να μην διαιωνίζεται η ασθένεια.
Οι παραπάνω θεραπείες αποτελούν προτάσεις για συμπληρωματικές θεραπείες στο σπίτι, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν πλήρως αγωγή με αντιβιοτικά χωρίς τουλάχιστον την ιατρική γνωμάτευση.