Η Βαρβάρα Κοντοσάκου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Spa Μονάδα Ευεξίας & Διατροφής, ειδικευμένη στην ενεργειακή διατροφολογία/ Ολιστική Κινέζικη …
Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της γαστρίτιδας με φρούτα
Αναζητάτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας; Δοκιμάστε μερικές σπιτικές συνταγές.
Πριν ξεκινήσουμε, τι είναι η γαστρίτιδα;
Πρόκειται για διαταραχή του πεπτικού συστήματος η οποία προκαλείται από φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, του τοιχώματος, δηλαδή, που προστατεύει το στομάχι από τα οξέα του. Η γαστρίτιδα προκαλεί αίσθηση καύσου στην κοιλιά, πόνο, αέρια καθώς και άλλα συμπτώματα όμοια με αυτά της δυσπεψίας. Για την εμφάνισή της μπορεί να ευθύνονται κληρονομικοί παράγοντες , όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνεται η κακή διατροφή καθώς και η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, H. Pylori.
Η ιατρική αντιμετώπιση είναι, βεβαίως, αναγκαία, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις υπάρχουν και ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
Παρακάτω θα βρείτε επτά γευστικά φρούτα με ιδιότητες ενάντια στα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Παπάγια
Το νόστιμο τροπικό φρούτο αποτελεί ένα φυσικό γιατρικό ενάντια στην αίσθηση καύσου και τις καούρες. Οι ευεργετικές του ιδιότητες αποδίδονται στα ινώδη και τα πεπτικά ένζυμα, τα οποία διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης. Συνίσταται ενάντια στην κοιλιακή φλεγμονή, την αίσθηση ξινίλας και την παλινδρόμηση.
Μπανάνα
Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό, βελτιώνουν την πέψη και καταπραΰνουν τη γαστρίτιδα. Είναι μαλακό φρούτο, χαμηλό σε λίπη και πρωτεΐνες και λόγω του ότι ρυθμίζει το pH του στομάχου, προλαμβάνει το έλκος και τις καούρες. Οι βιταμίνες Α και C οι οποίες περιέχει, μαζί με το ποτάσιο και το μαγνήσιο, συμβάλλουν στην προστασία της στομαχικής μεμβράνης και έτσι, μετριάζουν τη φλεγμονή.
Μήλα
Τα μήλα περιέχουν ένα είδος πρωτεΐνης, την πηκτίνη. Η πηκτίνη, όταν έρχεται σε επαφή με υγρά, δημιουργεί μία γέλη (gel). Η γέλη αυτή βοηθά στην προστασία της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου.
Η συχνή κατανάλωσή τους προλαμβάνει προβλήματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η υπερέκκριση υγρών του στομάχου.
Καρύδα
Η καρύδα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, με ιδιότητες που προστατεύουν το πεπτικό σύστημα.
Τόσο η ψίχα όσο και το γάλα της καρύδας, δρουν καταπραϋντικά στα συμπτώματα της καούρας και της γαστρίτιδας, αφού μειώνουν την παραγωγή οξέων.
Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία της βοηθούν στην αναπλήρωση της απώλειας των θρεπτικών συστατικών λόγω της διάρροιας, καθώς επίσης ανακουφίζει τον πόνο του στομάχου που προκαλείται από την κολίτιδα.
Αχλάδια
Τα αχλάδια ανήκουν στην ίδια διατροφική κατάταξη με τα μήλα. Αποτελούν ακόμη μία καλή επιλογή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μέσω της διατροφής.
Περιέχουν ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή της στομαχικής μεμβράνης. Μαζί με τις άλλες θρεπτικές ουσίες, τα αχλάδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες συμπλεγμάτων βιταμινών, A, C και B όλες απαραίτητες για αποτελεσματική πέψη.
Κεράσια
Ο μικρός και γευστικός αυτός καρπός περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών αποτελεσμάτων της δράσης των ελεύθερων ριζών.
Οφείλουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα τους στην ανθοκυανίνη που περιέχουν, ουσία που δρα ενάντια στα συμπτώματα της γαστρίτιδας, το στομαχικό άλγος και τη φλεγμονή.
Ροδάκινα
Τα φρούτα αυτά είναι γεμάτα με αναγκαία θρεπτικά συστατικά, τα οποία τούς προσδίδουν διουρητικές, καθαρκτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την πέψη, ενώ παράλληλα μετριάζει τη φλεγμονή της στομαχικής μεμβράνης. Οι συγκεκριμένες τους ιδιότητες, μαζί με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά τους στοιχεία, ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή που οφείλεται στη γαστρίτιδα.
Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας προτάσεις! Εσείς τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;