Κάστανα: Θρεπτική λιχουδιά
Όταν ξεκινάει να πέφτει η θερμοκρασία, πέραν των αλλαγών που κάνουμε στο καθημερινό μας ντύσιμο, προχωρούμε και σε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Αντικαθιστούμε τροφές όπως τα καρπούζια, τα πεπόνια, με τροφές που αντικατοπτρίζουν το χειμερινό διατροφικό πρόγραμμα. Ιδανική τροφή στα πλαίσια αυτά αναδεικνύεται το κάστανο που για πολλούς παίρνει την ονομασία «ο βασιλιάς των ξηρών καρπών».
Πού υπάρχουν καστανιές
Στην Ελλάδα καστανιές βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, Πελοποννήσου και της Λέσβου και ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Ονομαστές ποικιλίες είναι τα κάστανα Πηλίου και Κρήτης.
Η διατροφική του σύσταση
Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική τους σύσταση θυμίζει περισσότερο αμυλούχο τρόφιμο, καθώς έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Τα κάστανα είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα μας. Ακόμα, περιέχουν και άριστης ποιότητας πρωτεΐνες –σε μικρότερη ποσότητα όμως.
Το κάστανο διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό- κάτι που οι υπόλοιποι ξηροί καρποί δεν έχουν. Επίσης, το κάστανο έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Οι ιδιότητές του
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Κάτι επιπλέον που ξεχωρίζει τα κάστανα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C! Επίσης, περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε αλλά και ορισμένα φυτοχημικά συστατικά που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών. Τα κάστανα περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μαζί με τα καρύδια.
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών στα 100 γραμ., δηλαδή το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καθώς μειώνουν την απορρόφησή της στο αίμα. Την ίδια στιγμή, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.
- Πλούσιο σε μέταλλα
Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν αφού περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.
Ειδικότερα, το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ενώ ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος από την άλλη είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών.
Πού χρησιμοποιούνται
Τα κάστανα προσφέρονται συνήθως ψημένα. Τότε θυμίζουν «πατάτες» και χρησιμεύουν ως συνοδευτικά στις γαλοπούλες των Χριστουγέννων.
Δοκιμάζονται σκέτα, αλλά χρησιμοποιούνται και σε γλυκά, όπως και σε φαγητά και δεν είναι λίγοι οι λάτρεις τους που περιμένουν να χειμωνιάσει για να τα απολαύσουν και να θυμηθούν και πάλι την ελαφρώς γλυκιά τους γεύση.