Καρπούζι: Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με αντιγηραντικές ιδιότητες!

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καρπούζι με το καλοκαίρι ή τις καλοκαιρινές διακοπές;  Αμμουδιά, θάλασσα, και το καρπούζι είναι η ιδανική επιλογή…

Ένα δροσερό φρούτο, για όλα τα γούστα και συνυφασμένο με την έννοια της χαλάρωσης και της ψυχαγωγίας.

Το καρπούζι μπορεί να ξεκινάει να βγαίνει αρχές Ιουνίου, όμως είναι πολύ γλυκό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Το συναντάμε κυρίως σε σουπερμάρκετς, σε λαϊκές αγορές, σε μανάβικα και σε καταστήματα που πουλάνε βιολογικά προϊόντα.

Η ιστορία του καρπουζιού ξεκινάει από την Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι κάνει την εμφάνισή του σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ., επίσης, καλλιεργήθηκε στην Κίνα και τον 13ο αιώνα υπήρχε και στην Ευρώπη!

5 περίεργα πράγματα που δεν ξέρατε για το καρπούζι 

Τα καρπούζια αποτελούνται κυρίως από νερό. Όσο περισσότερο νερό  καταναλώνουμε  ανά ημέρα, τόσο βοηθούμε στην σωστή  ενυδάτωσή μας, καθώς  το ανεκτίμητο αυτό φρούτο συμβάλλει στην ενίσχυση του κυκλοφορικού.

Τα καρπούζια, ακόμη, είναι φρούτα πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με λίγες θερμίδες και με μηδέν λιπαρά σε θερμίδες ανά μερίδα, το καρπούζι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να καταναλώσουμε το καλοκαιρι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  νερό που υπάρχει στο καρπούζι αγγίζει ποσοστό που φτάνει στο 92%! Έτσι το καρπούζι απομακρύνει από τον οργανισμό μας τις τοξίνες.


Διαβάστε επίσης: Καρπούζι: Τα 7 “ατού” του φρούτου για την υγεία


Ως προς την αποθήκευσή του, μπορεί κανείς αρχικά να το κόψει, έπειτα να το τυλίξει με μεμβράνη και να το αφήσει στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, έτσι ώστε να διατηρηρηθεί δροσερό. 

Οι ιδιότητες του καρπουζιού καθιστούν το καρπούζι ανεκτίμητο για την ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα, ο χυμός από το καρπούζι βοηθά στην αντιγήρανση

Πιο συγκεκριμένα, 180 γραμμάρια  περίπου της φέτας του καρπουζιού καλύπτει το 20% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη C,  η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση και  διατήρηση του κολλαγόνου. 


Διαβάστε επίσης: Καρπούζι: Το φρούτο με τα κρυμμένα μυστικά των σπόρων


Το καρπούζι, το συναντάμε και σε γλυκές, αλλά και σε αλμυρές συνταγές. Μια γνωστή και αρκετά εύκολη συνταγή, που μπορούμε να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε είναι το cheesecake καρπούζι. Η καρπουζόπιτα είναι άλλη μια νόστιμη και εναλλακτική επιλογή για να δοκιμάσουν οι λάτρεις των γλυκών.

Μια άλλη συνταγή είναι το γνωστό smoothie. Το καρπούζι είναι ένα από τα υλικά με τα οποία φτιάχνεται το smoothie. Για τους πιο παραδοσιακούς έχουμε να προτείνουμε το γλυκό κουταλιού, στο οποίο το λικέρ μαστίχας προσδίδει αρωματική μυρωδιά και βάζει και την ελληνική πινελιά του. Η μαρμελάδα καρπούζι είναι μια καλή ιδέα για πρωινό, σε λαχταριστές φέτες ψωμιού.


Διαβάστε επίσης: Καρπούζι, ένας καλοκαιρινός θησαυρός!


Τέλος, για πολλούς το καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα τους φρούτα. Τα καρπούζια εκτός του ότι είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη σωστή ρύθμιση των νεύρων και των μυών του ανθρώπινου σώματος, περιέχουν μια θρεπτική ουσία, την χολίνη, η οποία διατηρεί τον άνθρωπο σε εγρήγορση και ενδυναμώνουν τη μνήμη του. 

Καλό καλοκαίρι με πολύ καρπούζι, και καλές βουτιές! 

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.