Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις …
Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη
Στις μέρες μας, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Σε όλο τον κόσμο η συχνότητά του παρουσιάζει αύξηση, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Η νόσος μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικία και ενώ μέχρι τώρα τα κρούσματα νέων γυναικών με καρκίνο ήταν σπάνια, τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται η τάση για εμφάνισή του και στις μικρότερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού χαρακτηρίζονται από πτωτική τάση ήδη από τις αρχές του 1990, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης μέσω μαστογραφιών, καθώς και των βελτιώσεων που έχουν επέλθει τελευαία στις σχετικές θεραπευτικές αγωγές.
Καθώς λοιπόν τα κρούσματα της ασθένειας αυξάνονται συνεχώς, δεν είναι καθόλου απίθανο για μία γυναίκα να νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυοφορία δεν απειλείται από αυτήν, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή και έγκαιρη αντιμετώπιση από έμπειρο και καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.
Όπως είναι λογικό, μία τέτοια περίπτωση θέτει σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα στον ιατρό, ενώ προκαλεί ακόμα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και ηθικά διλήμματα στην μέλλουσα μητέρα, καθώς η υγεία η δική της αλλά και του εμβρύου θα πρέπει να μπουν σε άμεση προτεραιότητα.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις αιτίες που προκαλούν τον καρκινό του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στους τρόπους που οδηγούν στην επιτυχή αντιμετώπισή του.
Αιτίες- Η αξία της αυτοεξέτασης
Όπως είναι γνωστό, η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χαρακτηρίζεται από αύξηση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η προλακτίνη και η χοριακή γοναδοτροπίνη. Αυτή η αλλαγή προκαλεί την άμεση αλλαγή του μαστικού αδένα. Έτσι, τα λόβια του μαστού και οι πόροι που περιέχει υπερπλάσσονται, ενώ αυξάνεται η αγγείωσή του, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερος, βαρύτερος και με πολλούς όζους.
Σε αυτή τη φάση, μπορεί η εξέτασή του στήθους να γίνεται δύσκολη, ωστόσο οι εγκυμονούσες δε θα πρέπει να αποθαρρύνονται και να αποφεύγουν να αυτοεξετάζονται, μιας και το συχνότερο και ίσως μοναδικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι μια ανώδυνη μάζα που ψηλαφάται, συνήθως από τις ίδιες τις γυναίκες για πρώτη φορά.
Συνεπώς, η αυτοεξέταση στην εγκυμοσύνη (αλλά και σε κάθε άλλη φάση στη ζωή της γυναίκας) επιβάλλεται, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη ανακαλύπτονται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η πρόγνωση της νόσου.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)