Καραμέλες, γλειφιτζούρια και γλυκίσματα στην Ασία
Υπάρχει μια παράδοση χρόνων στις χώρες της Ασίας: οι Ιάπωνες παρασκευάζουν απίθανα γλειφιτζούρια, οι Βιετναμέζοι καραμέλες καρύδας, ενώ οι Κινέζοι προτιμούν τη γενειάδα του δράκου…
Amezaiku: γλειφιτζούρια-έργα τέχνης στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση, ιδιαίτερα στις διακοσμητικές τέχνες. Οι Ιάπωνες λατρεύουν την ομορφιά και το δείχνουν στις παραδόσεις αιώνων: παρατηρούν την ανθοφορία των κερασιών (hanami), μαθαίνουν την τέχνη της ανθοδετικής (ikebana), παρασκευάζουν γλειφιτζούρια σωστά κομψοτεχνήματα… Στην Ιαπωνία, μπορεί κανείς να βρει γλειφιτζούρια που έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με την τέχνη amezaiku: πρόκειται για χειροποίητα γλειφιτζούρια με ρεαλιστικό σχήμα, χρωματισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Οι τεχνίτες δίνουν σχήμα στην καραμέλα που οι ίδιοι έχουν παρασκευάσει, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως μικρές λαβίδες και ψαλίδια. Η τέχνη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Η παρασκευή της καραμέλας γίνεται προκαταβολικά. Όταν έρθει η ώρα της γλυπτικής, η καραμέλα θερμαίνεται και τότε ο τεχνίτης πρέπει να εργαστεί πολύ γρήγορα για να καταφέρει να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο χρωματισμός γίνεται όταν το γλειφιτζούρι έχει πάρει το τελικό του σχήμα, με μικρά πινέλα. Η τέχνη αυτή τείνει να εκλείψει και λίγοι την ασκούν ακόμη, κυρίως λόγω της δυσκολίας της. Ωστόσο, υπάρχουν καλλιτέχνες του δρόμου που παρασκευάζουν γλειφιτζούρια και παράλληλα διηγούνται λαϊκούς μύθους και ιστορίες.
Καραμέλες καρύδας από το Βιετνάμ!
Στο Βιετνάμ, ειδικότερα στην περιοχή Ben Tre, οι καρύδες είναι σε αφθονία· διοργανώνονται, μάλιστα, και τοπικά φεστιβάλ. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο που στο Βιετνάμ οι καραμέλες καρύδας είναι τόσο αγαπητές. Μοιάζουν πολύ με τις δικές μας καραμέλες βουτύρου στο χρώμα, το σχήμα που παρασκευάζονται συνήθως και στην υφή (αν και σκληρότερες κάποιες φορές). Αυτό που είναι εντελώς διαφορετικό, φυσικά, είναι το άρωμα και η γεύση τους. Η παρασκευή τους είναι μια εύκολη και πολύ οικονομική διαδικασία, αλλά παράλληλα αρκετά χρονοβόρα και απαιτητική. Για να παρασκευάσουν τις ανώτερες ποιοτικά καραμέλες, οι τεχνίτες χρειάζονται τις πιο φρέσκιες καρύδες. Παίρνουν τη σάρκα του καρπού, την τρίβουν, πιέζουν τα τρίμματα για να αφαιρέσουν την κρέμα και το γάλα και έπειτα αναμειγνύουν τα τρίμματα με σιρόπι βύνης. Μερικές φορές προστίθενται και άλλα υλικά, όπως φιστίκια ή σιρόπι από το τροπικό φρούτο durian, που μοιάζει με τεράστιο βελανίδι. Οι καραμέλες καρύδας είναι τόσο φθηνές στο Βιετνάμ, που τα παιδιά δε θέλουν να τις λαμβάνουν ως δώρο − είναι, όμως, ένα αγαπημένο δώρο για ανθρώπους που ζουν στις μεγαλουπόλεις (στην Ανόι ή τη Σαϊγκόν).
Η γενειάδα του δράκου τρώγεται στην Κίνα
Στην Κίνα, ένα αγαπημένο γλύκισμα είναι «η γενειάδα του δράκου». Πρόκειται για ένα γλύκισμα που μοιάζει να έχει παρασκευαστεί από βαμβάκι και που τα κύρια συστατικά του είναι η ζάχαρη άχνη, οι λευκοί σπόροι σουσαμιού, το ρυζάλευρο, τα φιστίκια, η αφυδατωμένη καρύδα και το σιρόπι από καλαμπόκι. Η «γενειάδα του δράκου» μοιάζει με το δικό μας «μαλλί της γριάς» (που δεν είναι τόσο δικό μας, μιας και παρασκευάζεται σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας). Ο μύθος λέει πως το γλυκό παρασκευάστηκε για πρώτη φορά αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν, στη δυναστεία των Χαν, από ένα μάγειρα της αυτοκρατορικής αυλής που για να διασκεδάσει τον αυτοκράτορα άρχισε να στριφογυρίζει ένα παρασκεύασμα από ρυζάλευρο και ζάχαρη στον αέρα. Σύντομα, το μείγμα αυτό άρχισε να παίρνει τη μορφή κλωστών και, καθώς κανείς μπορούσε να το κολλήσει στο πρόσωπό του και να το κάνει να φαίνεται σαν γενειάδα, ο αυτοκράτορας του έδωσε το όνομα που έχει μέχρι και σήμερα, «η γενειάδα του δράκου». Το γλυκό θεωρήθηκε πως είναι κατάλληλο για την αυτοκρατορική αυλή (λόγω του… κοινωνικού στάτους των δράκων) και ήταν κάτι που μόνο οι ευγενείς απολάμβαναν.
Οι χώρες της Ανατολής έχουν πολλές παραδόσεις για την παρασκευή γλυκών και τα προϊόντα τους ενδείκνυνται για ζαχαροπλαστική. Εάν μπορείτε να βρείτε αυθεντικά προϊόντα στα αντίστοιχα καταστήματα που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, αξίζει να τα γευτείτε!