Πολλοί καπνιστές που σχεδιάζουν να κόψουν το τσιγάρο ανησυχούν για την αύξηση του σωματικού βάρους που συχνά το συνοδεύει. Μια …
Κάπνισμα: Πώς προκαλείται ο εθισμός και πώς θα ξεφύγετε
Πληθώρα ανθρώπων, κατά καιρούς και για διαφόρους λόγους, καταφεύγουν σε μία εθιστική συνήθεια, το κάπνισμα, που ενώ προκαλεί βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι μια τοξική συνήθεια που κόβεται δύσκολα, αφού πολλοί καταφεύγουν σε αυτή είτε για συντροφιά είτε για να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές της ζωής τους.
Πώς δημιουργείται αυτός ο εθισμός; Μπορεί κάποιος να ξεφύγει απ’ αυτόν;
Κάπνισμα: εθισμός
Εντός του καπνού εμπεριέχεται η νικοτίνη, μία φαρμακολογική ουσία, η οποία, ωστόσο, είναι εξαρτησιογόνα, όπως εξαρτησιογόνα είναι και όλα τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Η πρώτη επαφή με το κάπνισμα μπορεί να δημιουργεί δυσφορία στο νέο «μέλος», με την πάροδο του χρόνου όμως και όσο ο καπνιστής αποζητά το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, αυτή η δυσφορία εξαφανίζεται και μετουσιώνεται σε μία εξοικείωση με τη νικοτίνη. Αυτή η εξοικείωση έχει σαν συνέπεια την αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας νικοτίνης εκ μέρους του καπνίζοντος και με τη σταδιακή αύξηση αυτής, προσαρμόζεται και ο οργανισμός στα ανάλογα επίπεδα. Έτσι, γεννάται μία ανοχή.
Η ανοχή αφορά την προσπάθεια του ανθρώπινου συστήματος να διατηρήσει την ντοπαμίνη στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά την ανοδική τάση αυτής της συνήθειας. Με άλλα λόγια, ο καπνιστής, αφού περιέλθει σε μία κατάσταση εθισμού, νιώθει την ανάγκη να καταφύγει σε μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων, προκειμένου να αισθανθεί την ίδια ικανοποίηση που αισθανόταν και πρωτύτερα με λιγότερα τσιγάρα.
Το άτομο, κατά αυτόν τον τρόπο, εισέρχεται σε ένα αδιέξοδο, από το οποίο για να αντέξει, απολαμβάνει την πηγή ευχαρίστησής του, αγνοώντας, αλλά και αδιαφορώντας για την αρνητική επίδραση που συνάμα προκαλεί.
Πώς να ξεφύγετε από το κάπνισμα
Είναι ευρύτερα γνωστό πόσο δύσκολο είναι για έναν φανατικό καπνιστή να κόψει αυτόν τον ακανθώδη τρόπο ζωής, ωστόσο όλα είναι μία απόφαση, η οποία μόνο με θάρρος και τόλμη θα ευδοκιμήσει.
Το σύνδρομο στέρησης διαρκεί μόνο ένα μήνα, για το λίγο αυτό διάστημα, λοιπόν, αξίζει να γίνει μία προσπάθεια προς καταπολέμηση αυτού του εθισμού. Υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι ιατροί ως προς την διαχείριση καπνιστών που παλεύουν να κόψουν το κάπνισμα, όπως και δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία κατάλληλα γι’ αυτές τις περιστάσεις.
Με τη σωστή ιατρική και συμβουλευτική προσέγγιση μπορεί να γίνει ένα βήμα μπροστά, αρκεί να υπάρχει θέληση, υπομονή και επιμονή.
Ετησίως πεθαίνουν 20.000 Έλληνες από αίτια που συναρτώνται με αυτό, η υγεία μας για τον λόγο αυτό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να διακυβεύουμε στο όνομα μιας πλασματικής ευφορίας που προσφέρει η ντοπαμίνη. Μπορείτε να είστε καλά χωρίς να στρέφεστε σε τεχνικές προσποιητής χαράς.
Ορισμένες μέθοδοι απεξάρτησης έχουν κατασκευαστεί ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι οι τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα στο δέρμα για να αποδεσμεύουν τη νικοτίνη, ειδικά φάρμακα, αλλά και βελονισμός. Με τα βοηθήματα αυτά, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης, θα φανεί άμεσα το όφελος αυτής της απόφασης, ανεξαρτήτως ηλικίας!