Καμία άλλη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Γιατί ενώ όλοι άνθρωποι είναι ικανοί να προσφέρουν αγάπη, κάποιοι επιλέγουν να μοιράζουν πόνο; Γιατί ενώ, ως ενήλικες, μπορούμε να κάνουμε την χαρά στα παιδικά πρόσωπα να ανθίζει, κάποιοι καταπνίγουν κάθε ψήγμα ελπίδας;

Προ λίγων ημερών ακόμη μια είδηση που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης από δυο άνδρες 53 και 42 ετών έρχεται στο φώς της δημοσιότητας και σοκάρει το πανελλήνιο. Ακόμη ένα ανήλικο θύμα, ακόμη ένα παιδί που εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παιδική του αθωότητα και να έρθει αντιμέτωπο με το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Ένα ακόμη παιδί, που καλείται να παλέψει με δαίμονες, να αναβιώσει κάθε τραύμα του για να αποδείξει του αθωότητά του. Να αποδείξει ότι ήθελε να μείνει για ακόμα λίγο παιδί …

Ορίζοντας τη σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού προσδιορίζεται ως προδοσία στο δεσμό (φιλικό, συγγενικό δεσμό) και έσχατη εκμετάλλευση. Ο δράστης κάνει κατάχρηση της αυθεντίας και της δύναμής του έναντι της φύσεως του παιδιού. Με άλλα λόγια, ο δράστης εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη, την αθωότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία, την αγάπη του παιδιού και το εξαναγκάζει να προβεί σε ανήθικες πράξεις, ενώ συχνά απειλεί το παιδί κάνοντας το να νιώθει  με τον τρόπο αυτό, σημαντικό. Η σεξουαλική κακοποίηση βρίσκει το παιδί απροετοίμαστο, ενώ το ίδιο βιώνει ένα αδιέξοδο, αδυνατώντας να βρει τρόπους να αντιδράσει και να δώσει ένα τέλος στο γολγοθά του, καθώς φοβάται -φοβάται τις συνέπειες που θα έρθουν σε περίπτωση που αναζητήσει βοήθεια και μιλήσει για τα όσα βιώνει.

Καμία άλλη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Αναβίωση του τραύματος

Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και στο σώμα του παιδιού. Αρκεί μόνο ένα άγγιγμα, μια λέξη, ένα παιχνίδι, ένα άρωμα ώστε το παιδί να αναβιώσει την τραυματική εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης που έχει υποστεί.

Ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, που δηλώνουν, που υποδεικνύουν, που «φωνάζουν» ότι το παιδί υποφέρει, ότι πονάει, ότι αναζήτα βοήθεια για να βγει από τον εφιάλτη που βιώνει. Μερικές ενδείξεις ότι το παιδί μπορεί να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και χρήζουν προσοχής είναι οι ακόλουθες:

  • Έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά του όργανα.
  • Παλινδρόμηση σε συμπεριφορές που ανήκουν σε προηγούμενα εξελικτικά στάδια (π.χ. βραδινή ενούρηση).
  • Διαταραχές ύπνου και διατροφής.
  • Χαμηλή σχολική επίδοση.
  • Εναλλαγές στη διάθεση του παιδιού.
  • Φόβος απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Καμία άλλη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Τα παραπάνω αποτελούν συνήθη σημάδια ότι το παιδί κακοποιείται σεξουαλικά και οφείλουμε όλοι μας να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας του.


Διαβάστε επίσης: “Σεξουαλική κακοποίηση… Υπεράνω πάσης υποψίας”


Συνέπειες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Η συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης και εν γένει της όλης τραυματικής εμπειρίας που έχει βιώσει το παιδί είναι αμέτρητες και διάχυτες σε όλους τους τομείς της ζωής του. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά:

  • Έντονο άγχος.
  • Εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων.
  • Αδυναμία σύναψης και ανάπτυξης σχέσεων.
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής.
  • Κοινωνική απομόνωση και απόσυρση.
  • Δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Αίσθημα ενοχής.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο οικογενειακό στο φιλικό και εν γένει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού.

Καμία άλλη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Συνέπειες πολλές που θα μπορούσαμε να απαριθμούμε για ώρες, μέρες, μήνες ίσως και χρόνια. Συνέπειες που προσδοκάμε κανένα παιδί σε αυτόν τον κόσμο να μη βιώσει ποτέ ξανά.

Μπροστά σε αυτή τη δίνη που τα παιδιά, χωρίς να έχουν επιλέξουν, καλούνται να ζήσουν, μπροστά στα παιδιά που καλούνται να αφήσουν πολύ νωρίς τη παιδική τους αθωότητα, μπροστά σε αυτά τα παιδικά μάτια που αντί να λάμπουν από ελπίδα, κατακλύζονται από δάκρυα φόβου και τρόμο, ας γίνουμε ασπίδα προστασίας. Ας γίνουμε η φωνή τους, ας μην κλείνουμε τα μάτια!

Σήμερα ήταν ένα 12 χρόνο κορίτσι, πριν από αυτό το παιδί όμως, υπήρξαν και αλλά αθώα παιδιά. Και αν για τα παιδία αυτά, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι, ας φροντίσουμε αύριο να μην υπάρχει κανένα άλλο παιδί… να μην υπάρξει, λοιπόν, αύριο, καμία αθώα ψυχή τραυματισμένη. Ας ξημερώσει, ας ξημερώσουμε ορθότερα, σε ένα αύριο όπου θα δίνεται αγάπη και ασφάλεια σε όλα τα παιδιά του κόσμου, και όχι μόνο σε αυτά που έχουν ανάγκη. Και ας κρατήσουμε αυτό που αναφέρει ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στο τραγούδι του «Κάποτε θα ‘ρθουν»: “Έχε το νου σου στο παιδί…”

Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.