Καλύτερη μουσική “μνήμη” έχουν… οι Βρετανοί πλούσιοι!
Πλούσια ζωή και μουσικό «αυτί»; Δυο σε ένα! Το υψηλό εισόδημα μπορεί να απογειώσει τις δεξιότητες στο πιάνο, τα ντραμς ή το βιολί και το μουσικό «αυτί» των Βρετανών, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths. Είτε πρόκειται για ροκ και metal μουσική, είτε για κλασσικό και jazz ήχο, οι Βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πλούτος σχετίζεται άμεσα με την υψηλή μουσική «μνήμη» και την εξάσκηση ενός μουσικού οργάνου…
«Για πρώτη φορά, καταφέραμε να δείξουμε πως «απλώνεται» η μουσική εμπειρία μέσα σε μια ολόκληρη χώρα. Και όμως, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι οι μουσικές δεξιότητες σχετίζονται με τις κοινωνικές συνθήκες της ζωής», σχολιάζει ο δρ. Daniel Müllensiefen από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths.
Πιο συγκεκριμένα, 140.000 συμμετέχοντες – οι 94.000 από την Αγγλία – έλαβαν μέρος σε μια online έρευνα του BBC που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη μουσική εμπειρία και τα ταλέντα τους. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να δημιουργηθεί ένας μουσικός «χάρτης» της Βρετανίας που μαρτυρά ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι στενά συνδεδεμένη με το υψηλό εισόδημα των εξής πόλεων: City of London, Cambridge, Cherwell, York και Oxford. Ωστόσο, υπήρχαν και εξαιρέσεις στον κανόνα, αφού η Ουαλία και η Δυτική Αγγλία διέθεταν καλά επίπεδα μουσικής κατάρτισης παρά το χαμηλό επίπεδο εισοδήματός τους…
«Ίσως το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα ήταν η σχέση που βρέθηκε ανάμεσα στο μισθό και τη μουσικότητα . Με μια-δυο εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα κατά μέσο όρο είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ικανοτήτων μουσικής. Το επόμενο στοίχημα είναι να ανακαλύψουμε τα αίτια του φαινομένου», εξηγεί ο ίδιος. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι πλούσιοι έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα μαθήματα όπερας ή κλασσικής μουσικής και τους ιδιωτικούς δασκάλους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και τα παιδιά τους να εξελίσσονται πιο γρήγορα και να αναπτύσσουν μουσικό «αυτί».
Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι όσοι εργάζονται στον κλάδο της μουσικής, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης τείνουν να διατηρούν ή να βελτιώνουν τις μουσικές δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Φυσικά, θεωρείται αυτονόητο ότι όσοι έκαναν μαθήματα μουσικών οργάνων, είχαν τη δυνατότητα να θυμούνται πολύ πιο εύκολα τις νέες μελωδίες, ακόμα και εάν τις άκουγαν για μια φορά! Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.