Παρόλο που το τρέξιμο είναι καλό για τη γενική υγεία είναι η πιο επιβλαβής δραστηριότητα για τα πόδια από οποιαδήποτε …
Κάλοι στα άκρα και η αντιμετώπισή τους
Ο σχηματισμός των κάλων στα άκρα είναι το δυσάρεστο αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Στην ανάπτυξη των σχηματισμών αυτών μπορεί να συμβάλλουν παράγοντες κληρονομικοί, παθολογικοί (όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές, η αρθρίτιδα), τραυματισμοί και κακώσεις, η καταπόνηση και η ταλαιπωρία των ποδιών, καθώς και τα ακατάλληλα, σφιχτά ή ψηλά, με ραφές και εσοχές παπούτσια που πιέζουν το πόδι και εμποδίζουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.
Στο σημείο όπου αναπτύσσεται ένας κάλος, ο οργανισμός αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος λόγω της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης του ίδιου σημείου.
Σχηματίζεται έτσι, μία στοιβάδα δέρματος η οποία μεγαλώνει εσωτερικά και δημιουργείται ένας εσωτερικός πυρήνας.
Ο κάλος ενδέχεται να εμφανιστεί άλλοτε στα πέλματα και άλλοτε στα χέρια. Παρουσιάζεται στα σημεία των αρθρώσεων με τη μορφή ενός σκληρού εξογκώματος κυκλικού σχήματος και κιτρινωπού χρώματος. Ο κάλος συνοδεύεται από διαπεραστικό πόνο που προκαλείται από την πίεση του πυρήνα του στα νεύρα που διατρέχουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.
Οι κάλοι γενικά δεν είναι επικίνδυνοι, παρά μόνο επώδυνοι και αντιαισθητικοί σχηματισμοί. Στους διαβητικούς ανθρώπους ωστόσο, οι κάλοι αποτελούν «σήμα κινδύνου» και πρέπει να φροντίζονται από επαγγελματία ποδολόγο.
Η παρουσία των κάλων είναι συχνότερη στα πέλματα. Αναπτύσσονται, ωστόσο και στα χέρια (ρόζοι), ως αποτέλεσμα τριβής, λόγω χειρονακτικής εργασίας ή λόγω κατασκευής και προδιάθεσης του ανθρώπου.
Για την πρόληψη της εμφάνισης των κάλων στα χέρια, είναι βασικό να μεριμνείτε για την σωστή και τακτική τους ενυδάτωση με καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα μετά τα μπάνιο.
Γενικές Προληπτικές συμβουλές
- Τόσο με τα χέρια όσο και με τα πόδια, αποφεύγετε την επαφή ή τη λαβή βαριών αντικειμένων με τραχιές επιφάνειες που καταπονούν τα άκρα.
- Φροντίζετε να στεγνώνετε επαρκώς τα χέρια και τα πόδια χωρίς να αφήνετε την υγρασία από το μπάνιο, τις εργασίες ή τις καιρικές συνθήκες επάνω τους.
- Φροντίζετε ν’ αλλάζετε τακτικά γάντια στα χέρια και παπούτσια και κάλτσες στα πόδια.
- Τα παπούτσια πρέπει να είναι από μαλακό υλικό έτσι ώστε να μην πιέζονται τα προεξέχοντα σημεία του ποδιού.
- Επιλέγετε άνετα παπούτσια που ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού σας. Δεν είναι δυνατόν τα παπούτσια να «ανοίξουν» με τον καιρό. Αποφεύγετε παπούτσια τα οποία δε σας είναι άνετα εξ’ αρχής.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση των κάλων
Ποδόλουτρο με χαμομήλι
Κάντε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό. Μην αφήνετε τα πόδια σας στο νερό για περισσότερο από πέντε με δέκα λεπτά για να μην προκαλέσετε ξηροδερμία. Σε μία λεκάνη, προσθέστε νερό που έχετε βράσει με χαμομήλι και, προτού βάλετε τα πόδια σας μέσα, αφήστε το να κρυώσει λίγο. Με το ποδόλουτρο και την ευεργετική δράση του χαμομηλιού, οι κάλοι θα μαλακώσουν και η αφαίρεσή τους θα είναι ευκολότερη.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)