Kakeibo: Μια μέθοδος εξοικονόμησης χρημάτων που θα σας αλλάξει τη ζωή

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Αυτή η ιαπωνική προσέγγιση στη διαχείριση των δαπανών των νοικοκυριών μπορεί να είναι άνω των 100 ετών, αλλά είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ.

Η μέθοδος ονομάζεται «Kakeibo», η οποία κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «χρηματοοικονομικό βιβλίο νοικοκυριού». Είναι μια παλιά μέθοδος που βασίζεται – το μαντέψατε – στον παλιό καλό συνδυασμό μολύβι και χαρτί. Το Kakeibo δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε γυναικείο περιοδικό το 1905 από την δημοσιογράφο Motoko Hani. Η Hani πίστευε ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία (είχε δίκιο!) και θέλησε να βοηθήσει τα νοικοκυριά να έχουν τον έλεγχο των δαπανών τους.

Η προσέγγιση Kakeibo ξεκινάει κάθε μήνα καταγράφοντας τα σταθερά έσοδα και έξοδα, θέτοντας έπειτα έναν στόχο εξοικονόμησης για τον μήνα, καθώς και μια υπόσχεση στον εαυτό σας που θα ενισχύσει την πιθανότητα επίτευξης αυτού του στόχου. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να βάλετε στην άκρη επιπλέον 100 ευρώ το συγκεκριμένο μήνα για να πάτε διακοπές το καλοκαίρι, θα μπορούσατε να υποσχεθείτε ότι θα πάρετε ταπεράκι με φαγητό στη δουλειά τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Kakeibo: Μια μέθοδος εξοικονόμησης χρημάτων που θα σας αλλάξει τη ζωή

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, οι δαπάνες πρέπει να καταγράφονται σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες περιγράφονται ως «πυλώνες»:

Επιβίωση: απαραίτητα έξοδα όπως στέγαση, σούπερ μάρκετ, ιατρικά κ.λπ.

Πολιτισμός: δαπάνες που προκύπτουν από πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση, ταινίες, θέατρο, συναυλίες κ.λπ.

Προαιρετικά: πράγματα που δεν χρειάζεστε αλλά επιλέγετε να κάνετε, όπως εστιατόρια, ψώνια, ποτά με φίλους

Επιπλέον: απρόβλεπτα έξοδα όπως επισκευές, αντικαταστάσεις

Στο τέλος του μήνα κάνετε τέσσερις ερωτήσεις:

– Πόσα χρήματα έχετε;

– Πόσα χρήματα θα θέλατε να αποταμιεύσετε;

– Πόσο ξοδεύετε πραγματικά;

– Πώς μπορείτε να το βελτιώσετε αυτό;

Τα αρχικά βιβλία του Kakeibo έχουν εικόνες με τον «χοίρο εξοικονόμησης» και τον «λύκο εξόδων» που μάχονται ο ένας τον άλλον καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα. Η ελπίδα, φυσικά, είναι ότι ο χοίρος θα νικήσει τον λύκο κάθε φορά.

Τα βιβλία Kakeibo δεν είναι διαθέσιμα στη γλώσσα μας, αλλά η φιλοσοφία τους μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας ένα απλό τετράδιο. Το κλειδί είναι να γράφετε τα πάντα. Αυτό σας βοηθά να θυμάστε, να παραμένετε υπόλογοι στον εαυτό σας και να το έχετε στο μυαλό σας όλο το μήνα. Απλά και μόνο η πράξη της καταγραφής των δαπανών τους δίνει μεγαλύτερη σοβαρότητα. Εξάλλου, όπως αναφέρει συνοπτικά το σλόγκαν του αρχικού βιβλίου, “Η μνήμη μπορεί να είναι ασαφής, αλλά τα βιβλία είναι ακριβή”.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.