Κακάο, ένα ρόφημα με αντικαρκινική δράση
Για πολλούς ανθρώπους, το τέλος του έτους φέρνει τις σκέψεις των λουλουδιών, τις κάρτες και φυσικά τη σοκολάτα. Θα γνωρίζατε ίσως ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, όπως τα αντιοξειδωτικά, αλλά γνωρίζατε ότι το κακάο αποτελεί μία ακόμη πιο υγιεινή επιλογή;
Και η σοκολάτα και το κακάο κατασκευάζονται από κόκκους κακάο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη σοκολάτα, το κακάο δεν περιέχει βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο δίνει στη σοκολάτα την πλούσια συνοχή της περιέχοντας συγχρόνως υψηλό επίπεδο ανθυγιεινού κορεσμένου λίπους που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εάν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.
Τυπικά, 1 ουγγιά μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 170 θερμίδες, 12 γραμμάρια λίπους και 24 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ 1 ουγγιά σκόνη κακάο περιέχει μόλις 70 θερμίδες, 4 γραμμάρια λίπους και ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης.
Το κακάο έχει υψηλή συγκέντρωση φλαβονολών, μια ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ένα γραμμάριο κακάο περιέχει περίπου 30,1 mg φλαβονόλες, ενώ ένα γραμμάριο μαύρη σοκολάτα περιέχει μόνο περίπου 12,5 mg φλαβονόλες.
Το κακάο είναι πικρό στη γεύση, αλλά μπορείτε να προσθέσετε 2-4 κουταλιές της σούπας σε τρόφιμα όπως στη βρώμη και στα smoothies. Απολαύστε μια μικρή πολυτέλεια προσθέτοντάς την στην κανονική διατροφή σας αυτό το έτος για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου!