Καινοτόμες Επιχειρήσεις
Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα στις επιχειρήσεις είναι το να είναι κάποιος δεκτικός στην αλλαγή. Είναι σημαντικό πριν την δημιουργία μίας επιχείρησης να υπάρχει διορατικότητα, φαντασία και καινοτόμες ιδέες. Στον αιώνα όπου η εκβιομηχάνιση και η τεχνολογία βρίσκονται στο ζενίθ με τον υπερκορεσμό της αγοράς από επιχειρήσεις όλων των ειδών οι καινοτόμες και οι πιο φρέσκες ιδέες πάντα βρίσκουν τον χώρο τους και τον δρόμο τους προς την άνθιση και την επιτυχία. Αυτές οι επιχειρήσεις για το 2016 ήταν οι εξής:
Buzzfeed:
Είναι μία εταιρεία με βάση την Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 2006 από τον επιχειρηματία Τζόνα Περέττι και αντικείμενο της είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία μέσα από διάφορες ειδήσεις. Η σελίδα της επιχείρησης περιλαμβάνει 11 μορφές από την Αυστραλία μέχρι το Μεξικό και μετρά 85 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η αξία της κυμαίνεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Από το 2015 η επιχείρηση άρχισε να εμφανίζεται και στην αναζήτηση του snapchat, μέσω του οποίου συγκεντρώνει το 1/3 των αναγνωστών της. Τον Ιανουάριο 2016 το κεφάλαιο της αυξήθηκε 300 εκατομμύρια δολλάρια. Η Buzzfeed to τελευταίο διάστημα έχει μεταφέρει το brand της στην πολιτική σκηνή και στα νέα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία προσπαθεί να συνεχίσει να εξελίσσεται σε όλες τις κλίμακες.
Facebook:
Πρόκειται σίγουρα για τον φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας. Το facebook είναι αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, που ιδρύθηκε από 5 συγκατοίκους του Χαρβαρντ (Μαρκ Ζουγκεμπεργκ, Κρις Χιου, Εδουάρδο Σάβεριν, Ντάστιν Μόσκοβιτζ, Άντριου Μακάλουμ). Σήμερα η αξία της επιχείρησης ανέρχεται στα 276 δισεκατομμύρια δολλάρια. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν το δικό τους προφίλ και να ποστάρουν ενημερώσεις. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αναπτυχθεί και σε μία τεράστια διαφημιστική πλατφόρμα. Με CEO τον Μάρκ Ζούγκεμπεργκ το facebook έχει πλέον πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες καθημερινά. Το messenger app που έχει αποσχιστεί από την κύρια εφαρμογή έχει εξελιχθεί σε μία πλατφόρμα 800 εκατομμυρίων χρηστών. Η αγορά του Instagram το 2012 και του Whatsapp το 2015 ενίσχυσαν την επιρροή του στους τομείς της κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας.
Uber:
Είναι μία αμερικάνικη εφαρμογή μεταφορών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που δημιουργήθηκε το 2010. Είναι γνωστή για την προσφορά της σε υπηρεσίες μεταφορών με ταξί, αλλά και με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιώντας κάποιος την εφαρμογή της επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες διαδρομές σε μία ποικιλία τιμών που σίγουρα είναι πιο χαμηλές από αυτές των κλασικών ταξί. Το 2015 η εταιρεία στράφηκε για τα καλά στον κόσμο των επιχειρήσεων λανσάροντας την υπηρεσία μηνυμάτων, γνωστή και ως UberRUSH. Το 2014 μέσω της διάσημης υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν 140 εκατομμύρια διαδρομές. Το 2015 η αξία της επιχείρησης εκτιμήθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολλάρια κάνοντάς την παγκοσμίως την start-up με την μεγαλύτερη αξία
Amazon:
Είναι μία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και το μεγαλύτερο site λιανικού εμπορίου στην Αμερική. Ιδρύθηκε το 1994 από τον Τζεφ Μπέζος. Αρχικά έγινε γνωστό μέσα από την πώληση βιβλίων αλλά σήμερα έχει αναπτύξει μία αυτοκρατορία εξυπηρέτησης πελατών, μεταφορών που επιτρέπει στην επιχείρηση να πουλάει τα πάντα, από ρούχα μέχρι έπιπλα και προμήθειες σχετικά με την συντήρηση και την καθαριότητα. Επίσης πουλάει προϊόντα ψηφιακού περιεχομένου όπως ταινίες, μουσική και εφαρμογές. Η βασική επιχειρηματική φιλοσοφία του Μπέζος δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην μακροχρόνια αφοσίωση των πελατών από τα μακροπρόθεσμα κέρδη. Για τον λόγο αυτό η επιχείρηση είχε μόνο το 2015 έσοδα 71,3 δισεκατομμύρια δολλάρια, με 244 εκατομμύρια χρήστες και η αξία της κυμαίνεται στα 280 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Netflix:
Είναι μία αμερικάνικη εταιρεία ψυχαγωγίας που ειδικεύεται σε απευθείας συνδέσεις βίντεο καθώς και σε μία υπηρεσία
Τα πάντα μπορούν να ξεκινήσουν από μία ιδέα και να εξελιχθούν σε κολοσσούς. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τις παραπάνω επιχειρήσεις, οι οποίες αφουγκράστηκαν τα “θέλω” της αγοράς, επένδυσαν σε καινοτόμες ιδέες και τώρα απολαμβάνουν τα κέρδη των προσπαθειών τους.