Και η αναπνοή έχει την τεχνική της!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

kai_i_anapnoi_exei_tin_texniki_tisΓνωρίζουμε ότι η βαθιά ανάσα μας κάνει να νιώθουμε αμέσως καλύτερα. Γιατί, λοιπόν, την ξεχνάμε τόσο εύκολα;

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η λησμονιά, αγνοούμε τη σωστή τεχνική αναπνοής με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε μόνο το ένα τρίτο των πνευμόνων μας. Μόνο αν συναντήσουμε δυσκολία κατά την άσκηση, την ασθένεια ή το άγχος δίνουμε τη δέουσα προσοχή.

5 σημάδια που υποδηλώνουν ότι δεν αναπνέετε σωστά

1. Αναστενάζετε περισσότερο από το συνηθισμένο

Αιτία: Συνήθως κρατάτε την αναπνοή.

2. Συχνό χασμουρητό

Αιτία: Ρηχή αναπνοή.

Όταν είμαστε χαλαροί, παίρνουμε περίπου 8 αναπνοές το λεπτό. Αν ο περίγυρός σας σχολιάζει ότι αναστενάζετε ή χασμουριέστε συχνά, τότε υπεύθυνη κρίνεται η λανθασμένη αναπνοή.

3. Τριγμός δοντιών τη νύχτα

Αιτία: Άγχος και ρηχή αναπνοή

Η εσφαλμένη αναπνοή συχνά συνοδεύει τον τριγμό των δοντιών, ενώ και τα δύο αποτελούν συμπτώματα του στρες.

4. Σφιχτός λαιμός και ώμοι

Η αναπνοή από το στήθος μπορεί να κάνει τους μυς στον λαιμό, τους ώμους και την πλάτη να πονούν.

Αιτία: Αναπνοή από το στήθος

5. Αίσθημα κόπωσης

Αιτία: Αναποτελεσματική αναπνοή

Η λάθος αναπνοή σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά από τα τρία βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την ενέργεια, οξυγόνο, τροφή και νερό. Επιπλέον, αν οι άνθρωποι αναπνέουν αναποτελεσματικά χρησιμοποιούν μόλις το 20% της χωρητικότητας των πνευμόνων τους, αφήνοντας άλλους μυς όπως την πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια για να γεμίσουν τα πνευμόνια.

Σωστή αναπνοή

Ακολουθήστε αυτές τις ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες για να αλλάξετε την τεχνική στην αναπνοή σας.

Ο στόχος είναι να αναπνέουμε αργά και βαθιά μέσα και έξω από τη μύτη εξασφαλίζοντας την αναπνοή από το διάφραγμα και όχι από το στήθος.

Για να βρείτε το διάφραγμα, τοποθετήστε τα χέρια σας στη βάση των πλευρών σας και αναπνεύστε βαθιά.

Τώρα καθίστε σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε στο πάτωμα.

Δώστε προσοχή στην κίνηση του στήθους σας, τους ώμους και την κοιλιά, ενώ αναπνέετε.

Περίοδοι στρες

Σύμφωνα με τον Δρ Ramlakhan, αυτός ο τύπος αναπνοών βοηθά στην εξισορρόπηση και των δύο πλευρών του εγκεφάλου, το λογικό αριστερό ημισφαίριο και το συναισθηματικό / δημιουργικό δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Σε περιόδους στρες κλείστε το δεξί ρουθούνι σας με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού σας και αναπνεύστε 4 φορές μέσα από το αριστερό ρουθούνι.

Τώρα κλείστε το αριστερό ρουθούνι σας με τον δείκτη του δεξιού χεριού σας και εκπνεύστε 4 φορές.

Εισπνεύστε μέσα από το δεξί ρουθούνι σας και στη συνέχεια εκπνεύστε από το αριστερό σας, αφού έχετε κλείσει το δεξί ρουθούνι σας με τον αντίχειρά σας. Επαναλάβετε έξι φορές.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…