Καφές: Ωφέλειες και παρενέργειες

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Ο καφές, ένα ρόφημα από τα πιο περιζήτητα, ο οποίος είθισται να κρατάει πάμπολλα χρόνια τώρα συντροφιά σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συνεχίζει να διατηρεί την εξάπλωσή του και η συνεχής ανταπόκριση που δέχεται να είναι ασταμάτητη. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες οι οποίες πέρα από τα οφέλη του καφέ, μιλούν και για ορισμένες παρενέργειες. 

Πάμε, λοιπόν, παρακάτω να εξετάσουμε αναλυτικότερα ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτού. 

Ο καφές ανάμεσα στα άλλα δραστικά συστατικά που περιέχει, όπως αλκαλοειδή, μαγνήσιο, κάλιο, χλωρογενικό οξύ, είναι γνωστός και για τη συνώνυμη ουσία του, τη λεγόμενη καφεΐνη. Αυτή αποτελεί μία διεγερτική ουσία, η οποία είναι νόμιμη και ικανή να μας ξυπνάει το πρωί και να μας δίνει ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε. 

Η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι περίπου τα 400mg την ημέρα είναι μία σεβαστή ποσότητα, κάτι το οποίο όμως εξαρτάται και από τις προϋποθέσεις που πληροί το άτομο που την προσλαμβάνει. Από οργανισμό σε οργανισμό μπορεί να διαφέρει αισθητά η επίδραση της ουσίας, ανάλογα και με το βαθμό ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου. 

Η καφεΐνη υπάρχει και μέσα σε αναψυκτικά ή και γλυκά, συνεπώς η πρόσληψη αυτής δεν μετράται από τον αριθμό φλιτζανιών του καφέ, αλλά από τα συνολικά mg. Φυσικά, οι έφηβοι σαφώς χρειάζεται να καταναλώνουν λιγότερα mg σε σχέση με τους μεγάλους, πάντως η αναλογία 1-3 φλιτζάνια ημερησίως τείνει να είναι ασφαλής.

Οφέλη του καφέ

  • Κάτι που δεν ξέρατε είναι πως το ρόφημα αυτό βοηθάει στην αποβολή του λίπους. Ιδίως αν η λήψη του γίνεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τότε αυτό συντελεί ακόμα περισσότερο στην παρεμπόδιση θερμίδων και ευρύτερα στη διαδικασία προσπάθειας του ατόμου να χάσει κιλά. 
  • Προλαμβάνει τον διαβήτη, καθώς χάρη στο χλωρογενικό οξύ αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυτή με τη σειρά της δύναται να ελέγχει καλύτερα τα σάκχαρα στο αίμα.
  • Συμβάλλει στη μείωση των καρδιοπαθειών  και του εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού η αύξηση του νιτρικού οξειδίου που συνεισφέρει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συντελεί κατά συνέπεια στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Έρευνες δείχνουν πως ο καφές λειτουργεί ευεργετικά προς τη μη εμφάνιση του Parkinson.
  • Προστατεύει το συκώτι και προλαμβάνει την εξέλιξη της χρόνιας ηπατίτιδας C σε κίρρωση ήπατος.
  • Διαθέτει αντικαρκινική δράση και στέκεται ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, των νεφρών και του εντέρου.

Οι παρενέργειες του καφέ

  • Ο βρασμένος καφές περιέχει διτερπένια, βλαβερά συστατικά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση πιθανότητας για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Επίσης και ο ντεκαφεϊνέ προκαλεί χοληστερίνη.
  • Η πικρή γεύση του καφέ ενδέχεται να προκαλέσει καούρα, ναυτία, έλκος, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Γι’ αυτό προτείνεται, ιδίως σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία στην καφεΐνη, να έχουν πρώτα κάνει λήψη κάποιου τροφίμου. 
  • Τρέμουλο
  • Άγχος και αναστάτωση
  • Κρίσεις πανικού
  • Χρόνιες ημικρανίες
  • Αϋπνία
  • Ανεξέλεγκτος εκνευρισμός

Για να οδηγήσει ο καφές σε θάνατο θα πρέπει να καταναλωθούν πάνω από 8 γραμμάρια καφεΐνης, δηλαδή 50 καφέδες, το οποίο είναι αδύνατον να συμβεί. Ωστόσο, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μετά από υπερβολική δοσολογία αυτής της ουσίας, η οποία μπορεί να προσληφθεί και από ταμπλέτες ή σε συνδυασμό με άλλα χάπια.

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.