Μία από τις αιώνιες γευστικές μάχες είναι αυτή του ζεστού με τον κρύο καφέ. Αν και οι περισσότεροι δεν τάσσονται …
Καφέδες σε διάφορες χώρες του κόσμου
Ο καφές διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Τον έχουμε συνδυάσει με εξόδους με φίλους και συγγενείς, με διαλείμματα, με πρώτα ραντεβού, με βόλτες, με αναπαυτικές στιγμές στο σπίτι. Σε πολλές χώρες ο καφές αποτελεί στάση ζωής και κύρια πηγή εισοδήματος. Στο άρθρο αυτό, θα αναφέρω κάποιους ιδιαίτερους καφέδες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Διαβάστε επίσης: Καφές απ’ όλον τον κόσμο
Café con queso από την Κολομβία
Η Κολομβία είναι μια τεράστια δύναμη στο χώρο του καφέ. Παράγει περίπου το 12% του καφέ παγκοσμίως. Για τους Κολομβιανούς, ο καφές είναι το πιο αγαπημένο τους ρόφημα. Από την άλλη, οι Κολομβιανοί αγαπούν και το λιωμένο τυρί. Επομένως το Café con queso δεν είναι τίποτε άλλο από έναν συνδυασμό καφέ με τυρί. Συγκεκριμένα, στη κούπα του ζεστού καφέ τοποθετούνται κομματάκια τυριού και φυσικά το τυρί εξαιτίας της θερμότητας λιώνει. Το τυρί που χρησιμοποιείται είναι σχεδόν πάντα ανάλατο. Το ρόφημα το σερβίρουν με ένα μακρύ κουτάλι και πολλά μαγαζιά με καφέ στην Κολομβία σερβίρουν και Chocolata con queso, δηλαδή ζεστή σοκολάτα με τυρί.
Kaffeost από την Σκανδιναβία
Το Kaffeost είναι καφές με τυρί. Η μόνη διαφορά με το κολομβιανό καφέ είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το τυρί δεν λιώνει μέσα στον καφέ, αλλά χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό, το οποίο το βυθίζουν στον καφέ για να πάρει μια γεύση και μετά το καταναλώνουν με ένα κουτάλι. Για παράδειγμα, πως άλλοι προσφέρουν μαζί με καφέ λουκουμάκια ή μπισκότα, οι Σκανδιναβοί προσφέρουν παραδοσιακό τυρί, το οποίο είναι κομμένο σε μικρά, μαλακά κυβάκια.Το τυρί Leipäjuusto, που υπάρχει σε Φινλανδία και Σουηδία, παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας κατσίκας ή ταράνδου.
Irish Coffee από την Ιρλανδία
Πρόκειται για ένα δημοφιλέστατο καφέ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιρλανδία αλλά έγινε ευρέως γνωστός κατά τη δεκαετία του 40’ και ιδιαίτερα στο Σαν Φρανσίσκο από Ιρλανδούς μετανάστες. Το Irish Coffee περιέχει καφέ φίλτρου, κρέμα γάλακτος, καστανή ζάχαρη και φυσικά ιρλανδικό ουίσκι. Η διαφορά με άλλους συνδυασμούς καφέ-αλκοόλ είναι ότι ο Irish Coffee είναι αρκετά ζεστός καφές και μαζί με την προσθήκη ουίσκι γίνεται ακόμη πιο ζεστός και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το άρωμα και η γεύση του καφέ.
Café Touba από Σενεγάλη
Ένα από τους πιο γνωστούς καφέδες τις Αφρικής βρίσκεται στη Σενεγάλη. Ονομάζεται Café Touba (ή αλλιώς Black pepper coffee) και πήρε το όνομά του από την πόλη Touba. Παρασκευάζεται από ένα μείγμα καφέ Arabica, γαρύφαλλο και ένα τοπικό μπαχαρικό από τη Σενεγάλη, το Djar (ή πιπέρι Selim).Το Djar, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και νόστιμο και ψήνεται μαζί με τους κόκκους καφέ, ώστε το άρωμα να αναδύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες και οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν για πόνους του στομάχου. Το σερβίρουν σ’ ένα μικρό φλιτζάνι με ζάχαρη αλλά χωρίς γάλα.
Cà phê trứng από το Βιετνάμ
Ο συγκεκριμένος καφές προέρχεται από το Βιετνάμ, και πιο συγκεκριμένα από το Ανόι, ονομάζεται και Egg Coffee, μιας και το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το αυγό. Πιο συγκεκριμένα, το ρόφημα παρασκευάζεται με κρόκους αυγών, ζάχαρη, συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα και καφέ robusta.Χτυπάνε τον κρόκο με το ζαχαρούχο γάλα και έπειτα ρίχνουν το μείγμα στο ζεστό μαύρο καφέ.
Café com limão από την Βραζιλία
Πρόκειται για καφέ με λεμόνι. Στον καφέ βάζουν χυμό λεμονιού ή και φλούδα λεμονιού, ζάχαρη, βανίλια και παγάκια. Ο καφές και το λεμόνι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καφέ σαν αντιοξειδωτικό ρόφημα που βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Στην Αλγερία, ο καφές με λεμόνι ονομάζεται Mazagran. Στην Πορτογαλική version χρησιμοποιούν εσπρέσσο, μέντα, ρούμι και λεμόνι ενώ στην Αυστριακή version χρησιμοποιούν καφέ, λεμόνι, ρούμι και παγάκια.
Avolatte από την Αυστραλία
Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχουν δημιουργήσει καφέ με αβοκάντο, το Avolatte (avo από avocado και latte). Το ξεχωριστό σ’ αυτόν τον καφέ είναι το σερβίρισμα. Οι ντόπιοι το σερβίρουν σε μια κούπα-κέλυφος από αβοκάντο. Πρόκειται για καφέ latte που αν θέλεις σου βάζουν και χυμό αβοκάντο.
Kopi Joss από την Ινδονησία
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο καφέ από την Ινδονησία καθώς προσθέτουν ένα κάρβουνο στο τέλος. Αφού παρασκευαστεί ο καφές (με ζάχαρη και μερικές φορές γάλα) και τοποθετηθεί στο φλιτζάνι, προσθέτουν ένα κομμάτι καυτό κάρβουνο. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το κάρβουνο στον καφέ έχει ενεργητικές ιδιότητες για το στομάχι και γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλές ρόφημα στην περιοχή αλλά και attraction για τους τουρίστες. Οι πλανόδιοι πωλητές καθώς ρίχνουν το καυτό κάρβουνο στο καφέ προκαλείται θόρυβος, βγαίνουν ατμοί και έτσι προσελκύουν πολλούς τουρίστες.
Pharisäer από την Γερμανία
Ο Pharisäer είναι δυνατός καφές, με ζάχαρη, μαύρο ρούμι και σαντιγί και το σερβίρουν σε μεγάλο ποτήρι. Η ονομασία είναι λίγο περίεργη καθώς ονομάζεται «Φαρισαίος». Όλα ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα όταν ένας συντηρητικός πάστορας απαγόρευσε στο ποίμνιό του να πίνει αλκοόλ. Φυσικά, εκείνοι προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν ρίχνοντας ρούμι στο ποτό τους και για να καλυφθεί η έντονη μυρωδιά του, έβαζαν σαντιγί. Όταν ο πάστορας κατάλαβε τι συνέβαινε, λέγεται ότι αναφώνησε «Ihr Pharisäer» (εσείς οι Φαρισαίοι) εξαιτίας της υποκρισίας τους. Ο καφές καταναλώνεται κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες επειδή είναι πραγματικά ζεστός.
Cafe de Olla από το Μεξικό
Το Caffe de Olla μεταφράζεται ως «Καφές στον πηλό», διότι πολύ απλά φτιάχνεται σε ένα παραδοσιακό πήλινο δοχείο. Πρόκειται για μαύρο δυνατό καφέ με piloncillo (ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο), κανέλα, γλυκάνισο ή και γαρίφαλο. Ο καφές είναι πλούσιος σε αρώματα και έντονη φρουκτώδη γεύση. Σερβίρεται σε παραδοσιακό σερβίτσιο και είναι αρκετά δημοφιλής ακόμη και στις ΗΠΑ.
Meringue Coffee από τη Σεούλ
Ο καφές αυτός δημιουργήθηκε στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Δεν είναι τίποτε άλλο από καφέ με μαρέγκα. Είναι πρωτότυπος, όχι τόσο για τη δημιουργία του, όσο για το σερβίρισμά του, το οποίο είναι πραγματικά θεαματικό. Ουσιαστικά, πάνω στον καφέ σχεδιάζονται μικρά «βουνά μαρέγκας». Η μαρέγκα δε λιώνει και οι πελάτες μπορούν να τη θαυμάσουν πριν την καταναλώσουν. Πρέπει πρώτα να σπάσουν τα κομμάτια μαρέγκας και μετά, αφού φάνε τη μαρέγκα, θα πιούν το καφέ. Είναι λοιπόν γλυκό και καφές, δύο σε ένα.
Jamaican Blue Mountain από τη Τζαμάικα
Ο συγκεκριμένος καφές είναι σπάνιος, διότι πολύ απλά παράγεται αποκλειστικά στο βουνό Blue Mountains της Τζαμάικα. Είναι γνωστός για την απαλή και εκλεπτυσμένη γεύση του και την κρεμώδη υφή του. Το σύνολο της παραγωγής εξάγεται στην Ιαπωνία και επειδή είναι σπάνιος καφές είναι και πολύ ακριβός.
Sea Salt Coffee από την Ταϊβάν
Ο θαλασσινός καφές έρχεται από την Ταϊβάν. Οι κάτοικοι της Ταϊβάν λατρεύουν το θαλασσινό αλάτι και δεν παραλείπουν να αλατίζουν ακόμη και τα φρούτα τους, όπως καρπούζι, ανανάς κ.α. Επομένως προχώρησαν και στον καφέ τους. Αντί για ζάχαρη, ρίχνουν μέσα θαλασσινό αλάτι, καθώς πιστεύουν ότι αναδεικνύεται καλύτερα η γλυκιά γεύση του καφέ.
Καφές με μπαχαρικά από το Μαρόκο
Είναι ένας συνδυασμός αλεσμένου καφέ με πολλά μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κανέλα, πιπέρι, σουσάμι και άλλα αρωματικά βότανα. Οι ντόπιοι πρώτα φτιάχνουν το μείγμα από το διάφορα μπαχαρικά και βότανα και το τοποθετούν σ’ ένα βάζο. Όποτε θέλουν να φτιάξουν ένα πικάντικο καφέ, τα ρίχνουν μέσα. Αυτό το ρόφημα είναι περίφημο για τις ιδιότητές του και την έντονη γεύση του.
Cafe Cot Dua από το Βιετνάμ
Πάλι στο Βιετνάμ, αυτή τη φορά με το πολύ νόστιμο Cafe Cot Dua. Πρόκειται για καφέ με γάλα καρύδας, είναι αρκετά έντονος, αρωματικός και καταναλώνεται είτε ζεστός είτε κρύος. Σ’ ένα μακρύ ποτήρι βάζουν ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και ζεστό γάλα καρύδας. Έπειτα, σ’ αυτό το μείγμα, ρίχνουν τον καφέ φίλτρου (αφού προηγουμένως τον έχουν ανακινήσει πολύ καλά, μέχρι να αφρίσει).
Yuanyang Tea από το Χονγκ Κονγκ
Αν είστε λάτρεις του τσαγιού αλλά ταυτόχρονα σας αρέσει και ο καφές, η λύση είναι μία: Yuanyang Tea. Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός καφέ με τσάι. Χρησιμοποιούν καφέ, φακελάκια μαύρο τσάι, ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και το ρόφημα είναι έτοιμο. Μπορεί να καταναλωθεί κρύο αλλά και ζεστό.