Η δημιουργικότητα δεν εξαντλείται στην επαγγελματική ή ερασιτεχνική δραστηριότητα που μπορεί να έχει κάποιος. Υπάρχει και αυτή, της μικρότερης κλίμακας, …
Ξεκλειδώνοντας τη δημιουργική σας δυνατότητα: στρατηγικές για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας
Πιστεύετε ότι η δημιουργικότητα είναι ένα έμφυτο χάρισμα; Σκεφτείτε το ξανά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργική σκέψη είναι δύσκολη – ότι η ικανότητα να σκέφτεσαι ιδέες με νέους και ενδιαφέροντες τρόπους είναι προσόν λίγων.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά παρουσιάζουν τους δημιουργούς ως άτομα με ιδιόρρυθμες προσωπικότητες και μοναδικό ταλέντο. Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει πολυάριθμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται με τη δημιουργικότητα, όπως το άνοιγμα σε νέες εμπειρίες, ιδέες και προοπτικές.
Μαζί, φαίνεται να διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους συμβατικούς στοχαστές, καθώς και για όσους δεν εργάζονται σε δημιουργικά επαγγέλματα – συμπεριλαμβανομένων ρόλων που συχνά θεωρούνται παραδοσιακοί και μη δημιουργικοί, όπως οι λογιστές και οι αναλυτές δεδομένων.
Χρήση της δημιουργικής σκέψης για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων
Η δημιουργικότητα ορίζεται συχνά ως η παραγωγή ιδεών ή αντιλήψεων που είναι νέες και χρήσιμες. Δηλαδή, οι δημιουργικές σκέψεις είναι πρωτότυπες και απροσδόκητες, αλλά και εφικτές και χρήσιμες.
Τα καθημερινά παραδείγματα δημιουργικότητας είναι άφθονα: ο συνδυασμός φαγητού που έχει περισσέψει για να φτιάξετε ένα νέο νόστιμο πιάτο, η επινόηση ενός νέου τρόπου για την εκτέλεση των εργασιών, ο συνδυασμός παλιών ρούχων για τη δημιουργία μιας νέας εμφάνισης.
Ένας άλλος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι όταν ασκείτε αυτό που ονομάζεται “συναισθηματική επανεκτίμηση” – να βλέπετε μια κατάσταση μέσα από έναν άλλο φακό για να αλλάξετε τα συναισθήματά σας. Υπάρχει ένα στοιχείο δημιουργικότητας σε αυτό. Ξεφεύγετε από τις υπάρχουσες προοπτικές και υποθέσεις σας και δημιουργείτε έναν νέο τρόπο σκέψης.
Αν έχετε άγχος για μια παρουσίαση για τη δουλειά σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας διαμορφώνοντας το ως μια ευκαιρία να μοιραστείτε ιδέες και όχι ως μια παράσταση υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβιβασμό αν αντιμετωπιστεί κακώς.
Καλλιέργεια ευέλικτης σκέψης
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι αναπόφευκτα στην εργασία και τη ζωή. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά κρύβουν τα αρνητικά συναισθήματά τους από τους άλλους ή χρησιμοποιούν την απόσπαση της προσοχής για να αποφύγουν να σκεφτούν τις απογοητεύσεις τους.
Οι μάνατζερ συνήθως κατατάσσουν τους υποψήφιους για εργασία σε δημιουργικές και μη δημιουργικές θέσεις εργασίας με βάση ενδείξεις που σηματοδοτούν ορισμένες δυνατότητες. Αυτές οι ενδείξεις δεν είναι μόνο ασταθείς προγνωστικοί δείκτες της απόδοσης, αλλά αυτή η πρακτική πρόσληψης μπορεί επίσης να περιορίσει την πρόσβαση των διευθυντών σε εργαζόμενους των οποίων οι γνώσεις και η εμπειρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία δημιουργικών αποτελεσμάτων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το δημιουργικό δυναμικό ενός σημαντικού μέρους του εργατικού δυναμικού μπορεί να μην αξιοποιείται επαρκώς. Οι προϊστάμενοι μπορούν να αναπτύξουν κατάρτιση και παρεμβάσεις για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας στους υπαλλήλους τους – ακόμη και για εκείνους που μπορεί να μην φαίνονται προδιατεθειμένοι στη δημιουργικότητα.
Επίσης οι άνθρωποι μπορούν να εξασκούν την ευέλικτη σκέψη καθημερινά όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Παρόλο που οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν πάντα τον έλεγχο των εξωτερικών συνθηκών, έχουν την ελευθερία να επιλέξουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές καταστάσεις – και μπορούν να το κάνουν με τρόπους που διευκολύνουν την παραγωγικότητα και την ευημερία τους.