Jamie Oliver: Το φαινόμενο στη γαστρονομία!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Εμπνευστής στην κουζίνα, πρακτικός, άνετος και μεταδοτικός, μας έχει μεταφέρει την αγάπη του για το φαγητό και μέσα από τις εκπομπές του αλλά και μέσα από τα βιβλία του. Μας έχει κάνει να αγαπήσουμε διάφορα φαγητά που ίσως ποτέ δεν θα δοκιμάζαμε, ενώ μας ενέπνευσε να πιάσουμε την… κουτάλα και ν’ αρχίσουμε να μαγειρεύουμε! Ποιος άλλος; Ο Jamie Oliver φυσικά!

Αποτελεί μία από τις γνωστότερες τηλεοπτικές προσωπικότητες στον κόσμο και ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της Βρετανίας. Ο Jamie γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1975, και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για το μαγείρεμα. Μεγάλωσε στο Essex, όπου οι γονείς του έχουν μέχρι και σήμερα στο Clavering ένα εξαιρετικό παμπ-εστιατόριο, με το όνομα The Cricketers. Εκεί ήταν η πρώτη του επαφή με την κουζίνα, αφού βοηθούσε συχνά στο μαγαζί. Το μαγείρεμα τον τραβούσε όλο και πιο πολύ, και στα 16 του ο Jamie σταμάτησε το σχολείο και φοίτησε στο Κολέγιο Τροφοδοσίας του Westminster. Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στη Γαλλία, και κατόπιν στο Neal Street Restaurant του Antonio Carluccio στο Λονδίνο, προσελήφθη στο φημισμένο River Café όπου δούλεψε τριάμισι χρόνια δίπλα στη Rose Gray και την Ruth Rogers.

Ο Jamie δημιούργησε πολλές τηλεοπτικές σειρές με τεράστια επιτυχία, όπως το The Naked Chef (BBC), Jamie’s Kitchen, Jamie’s School Dinners, Jamie’s Great Italian Escape, Jamie’s Chef, Jamie at Home , Jamie’s Ministry of Food , Jamie Does… αλλά και το πιο πρόσφατο 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ JAMIE OLIVER και τη σειρά Jamie’s Food Revolution (ABC), το οποίο τιμήθηκε με βραβείο Emmy, καθώς και τις ειδικές εκπομπές Jamie’s Fowl Dinners, Eat To Save Your Life, Jamie Saves Our Bacon και Jamie’s Fish Suppers.

Το 1997 του έγινε πρόταση να κάνει δική του τηλεοπτική εκπομπή, με αποτέλεσμα να γεννηθεί η σειρά του Γυμνού Σεφ. Βασική ιδέα στην οποία στηριζόταν Ο Γυμνός Σεφ ήταν να αποχαιρετήσει το μαγείρεμα τα περιττά του στοιχεία μέσα από απλές συνταγές. Το πρακτικό στυλ και η άνεση του Jamie ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή που ενέπνευσε πολλούς να αρχίσουν να μαγειρεύουν και του εξασφάλισε ένα Βραβείο BAFTA για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Κατηγορία των Features το 2000.

Ο Chef και επιχειρηματίας επενδύει για ακόμη μια φορά στο φαγητό και προωθεί τη μαγειρική στο διαδίκτυο μέσω του foodtube! Το FoodTube, αποτελεί ένα ακόμη μικρό κομμάτι ανάμεσα στα βιβλία μαγειρικής και τα εστιατόρια του chef και επιχειρηματία Jamie Oliver και αναφέρεται σαν την πιο σημαντική μελλοντική του επένδυση.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…