Δεν είναι παράξενο ότι το καλοκαίρι, και ειδικά στις διακοπές μας, δεν δίνουμε και τόση σημασία στην γυμναστική. Όσες απόπειρες …
Ισορροπημένη διατροφή: Πώς να τη διατηρήσετε την περίοδο των διακοπών
Συνδυάζεται η υγιεινή διατροφή με τις διακοπές; Και βέβαια! Επιλέξετε τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας, ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.
Καθώς σχεδιάζουμε σύντομες αποδράσεις σε κοντινές παραλίες ή και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές για το καλοκαίρι, αυτό που περιμένουμε είναι να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας. Στο διάστημα αυτό δεν επιθυμούμε να περιοριζόμαστε, αλλά να νιώθουμε πιο χαλαροί. Αυτό επηρεάζει και τη διατροφή μας στις διακοπές, αφού οι συχνές βραδινές έξοδοι με φαγητό και ποτό αλλά και τα παγωτά είναι μέρος της “καλοκαιρινής παράδοσης”. Ας δούμε μερικές διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες μας βοηθούν να χαρούμε τις διακοπές μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία ή να αυξήσουμε το βάρος μας.
- Καθημερινά τρώμε ένα καλό πρωινό, που ιδανικά περιέχει 1 μερίδα γαλακτοκομικά, 1-2 μερίδες ψωμί ή δημητριακά και φρούτο. Παράδειγμα: 1 ποτήρι γάλα ή 1 μερίδα γιαούρτι, 1 κουλούρι με σουσάμι, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση πίτας, πίτσας, κρουασάν ή μπουγάτσας για πρωινό.
- Τρώμε λογικές μερίδες φαγητού και φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα γεύματα. Αν, για παράδειγμα, σκοπεύουμε το βράδυ να φάμε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, μπορούμε το μεσημέρι της ίδιας μέρας να επιλέξουμε ένα ελαφρύ γεύμα (σαλάτα, τοστ ή σάντουιτς με φρέσκα λαχανικά και τυρί ή και γαλοπούλα ή κοτόπουλο) και, αντίστοιχα, αν το μεσημεριανό μας είναι πλούσιο, επιλέγουμε ελαφρύτερο βραδινό.
- Όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε οι ίδιοι το φαγητό μας, φροντίζουμε στο εστιατόριο ή στο ξενοδοχείο να επιλέγουμε πιάτα που δεν περιέχουν τηγανητές τροφές ή τροφές με προσθήκη βαριάς σάλτσας και περιττών λιπών (π.χ. φαγητά α λα κρεμ). Συνοδεύουμε το πιάτο που θα επιλέξουμε με σαλάτα εποχής, ώστε να χορταίνουμε ευκολότερα και να παίρνουμε τις πολύ χρήσιμες βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχουμε ανάγκη.
- Ως ενδιάμεσο σνακ και ως σνακ στην παραλία μπορούμε να επιλέγουμε φυσιολογικές ποσότητες από φρέσκα φρούτα, κράκερ σίκαλης, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς αντί για μπισκότα, κρουασάν, κρέπες, σοκολάτες και άλλα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε ζωικό λίπος και ζάχαρη. Όταν θέλουμε παγωτό, μπορούμε να διαλέξουμε γρανίτα ή παγωτό με χαμηλά λιπαρά, αλλά η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο.
- Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
- Τις καλοκαιρινές ζεστές μέρες (φυσικά και στην παραλία) φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς με νερό και φρέσκα φρούτα ή χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επιλογές που ούτως ή άλλως συνάδουν με τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος (αυξημένη εφίδρωση λόγω του θερμού περιβάλλοντος) και οι ανάγκες μας σε υγρά αυξημένες, που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2 λίτρα ημερησίως (ανάλογα και με τη δραστηριότητα και τον βαθμό έκθεσής μας στη ζέστη).
Είναι αυτονόητο πως έχουμε το περιθώριο να καταναλώσουμε κάποια φαγητά ή γλυκά της αρεσκείας μας, τα οποία δεν συνηθίζουμε στην καθημερινότητά μας (και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη σε σχέση με την κατάσταση της υγείας μας ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που ίσως ακολουθούμε). Αυτό δεν μας βλάπτει από τη στιγμή που γίνεται με μέτρο και εφαρμόζοντας, όσο είναι δυνατό, τις παραπάνω πρακτικές. Αν έχουμε και κάποια φυσική δραστηριότητα όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα, μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν την περίοδο.