ΙΣΝ: Τέχνη και πολιτισμός… στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

ΙΣΝ: Τέχνη και πολιτισμός… στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας!Σε ένα ξεχωριστό «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού» οδηγούνται οι Αθηναίοι χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τις δωρεάν δράσεις του, που βασίζονται στη δημιουργικότητα, τις αναγνώσεις βιβλίων, τη σκηνοθεσία κ.α. Τα σακίδια γεμίζουν με βιβλία, γνώσεις, τέχνη και ευαισθητοποίηση… και το ταξίδι ξεκινά!

Με αφορμή το «γύρισμα» της κλεψύδρας για το νέο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ στο Φάληρο, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του το 2016, το ίδρυμα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα ανοιχτών δράσεων που θα δώσει μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει σε τρία χρόνια.

Το ΚΠΙΣΝ «δίνει» τα χέρια με την Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), τη ΜΚΟ Future Library, τις δημοτικές βιβλιοθήκες πέντε δήμων και τη WWF, δείχνοντας στη νεολαία το δρόμο προς τον πολιτισμό. Βέβαια, από την πρωτοβουλία δεν θα λείπουν και οι γνωστοί καλλιτέχνες, όπως είναι ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Κων/νος Τζούμας, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Κωστής Μαραβέγιας, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Δηλώστε συμμετοχή στις δημοτικές βιβλιοθήκες… καθώς οι δράσεις θα ισχύουν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2014.

Σκοπός, βέβαια, δεν είναι άλλος από τη γνωριμία των πολιτών, και κυρίως της νέας γενιάς, με τη φιλοσοφία του Κέντρου πολιτισμού του ΙΣΝ που επικεντρώνεται στην: ανοιχτή πρόσβαση στην τέχνη και την παιδεία, το διάλογο, το πράσινο της πόλης και τις «ανοιχτές» εκπαιδευτικές δράσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νέο Κέντρο θα μεταστεγαστούν και η Εθνική βιβλιοθήκη και η Λυρική σκηνή!

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας δίνουν το παρόν στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα, η Λυρική σκηνή παρουσιάζει το «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρντ με τη μορφή της «Όπερας της βαλίτσας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ταυτόχρονα υπάρχουν: εργαστήρια για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, εργαστήρια ρητορικής (debate) για τα σημερινά προβλήματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για το πράσινο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα:

– Εργαστήριο πειραματικών ταινιών: Κάθε σεμινάριο απευθύνεται σε 15-20 άτομα, τα οποία καλούνται να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητά τους. Μέσα σε 14 ώρες, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται γύρω από τις βασικές αρχές του σεναρίου, της βιντεοσκόπησης και του μοντάζ.

– Δράση για πράσινους χώρους: Οι συμμετέχοντας από 18 έως 35 ετών προσκαλούνται από τη βιβλιοθήκη του δήμου τους, για να καταγράψουν τους πράσινους χώρους και την κατάστασή τους. Παράλληλα, συζητούν για τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να μετατρέψουν την εικόνα π.χ. μιας πλατείας με τη βοήθεια της WWF.

Debate για τα προβλήματα της νέας γενιάς: Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με επιχειρήματα, ένας διάλογος μεταξύ νέων ανθρώπων για τα προβλήματα της σημερινής ζωής. Οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε ένα χώρο «αγώνων» debates, που το κοινό μπορεί, είτε να συμμετέχει, είτε απλώς να παρακολουθεί.

– Ανάγνωση βιβλίων από γνωστούς καλλιτέχνες: Μερικά από τα πιο σπουδαία βιβλία διαβάζονται από τα χείλη καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως είναι οι Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρία Ζορμπά, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωστής Μαραβέγιας, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αμαλία Μουτούση, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μαριέττα Φαφούτη κ.ά. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την ανάγνωση θεωρείται το πιο όμορφο κομμάτι… αποδεικνύοντας τη σύγχρονη εικόνα των βιβλιοθηκών.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.