Ιρανικές και πέρσικες γεύσεις στο πιάτο σας

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους ή ακόμα και τον εαυτό σας, ταξιδεύοντάς τους στην μακρινή Περσική Αυτοκρατορία;

Από που ξεκίνησαν όλα 

Η Ιρανική κουζίνα ακόμα και σήμερα τηρεί αρχαίες γαστρονομικές παραδόσεις, ασκώντας τεράστια επιρροή στις κουζίνες ανά το κόσμο.

Η ιστορία της ιρανικής κουζίνας έχει τις ρίζες της τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν ο Κύρος ο Μέγας, ο αρχηγός μια φυλής με το όνομα Παρς, έχτισε την Περσική Αυτοκρατορία και αυτή επεκτάθηκε από Ινδία, σε Αίγυπτο αλλά και σε μέρη του ελληνισμού. 

Χαρακτηριστικά συστατικά 

Τα πιο διαδεδομένα συστατικά της Ιρανικής κουζίνας είναι το σαφράν και το τριαντάφυλλο. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι οι Πέρσες είχαν εμπορικές συναλλαγές με την Άπω Ανατολή, έχοντας ως αποτέλεσμα καραβάνια να ταξιδεύουν παράλληλα με το δρόμο του μεταξιού της Κίνας φέρνοντας εσπεριδοειδή, μελιτζάνες και ρύζι.

Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού, μελιτζάνες ή χυμό πορτοκαλιού σε πατροπαράδοτες συνταγές μας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Περσία που μοιράστηκε τον πολιτισμό της μαζί μας.

Τον 11ο με 15ο αιώνα μ.Χ., παρά την τουρκική και τη μογγολική κατοχή, η παράδοση της Περσίας άνθισε. Τέχνες και πολιτισμός εξελίχθηκαν, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη τα ονόματα τιτάνων της ποίησης όπως ο Rumi, Attar, Nizami, Hafez Shiraz κ.ά.

Εκείνη την εποχή, η Ιρανική κουζίνα εμπλουτίστηκε με πιλάφια αναμειγμένα με καρπούς και φρούτα, αρωματικές σάλτσες, έχοντας λάβει επιρροή από την μογγολική κουζίνα της Βόρειας Ινδίας.

Τα πιο γνωστά πιάτα 

Ψωμί Ταφτάν 

Το ψωμί είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του Ιρανικού πρωινού, ψημένο σε πήλινο σκεύος μαζί με γάλα, γιαούρτι και αυγά. Συνήθως σερβίρεται με κάρδαμο, σαφράν και παπαρουνόσπορο.

Ψωμί Ταντούρ

Οι φούρνοι τύπου tandoor είναι μέρος της Περσικής κουζίνας από τις απαρχές του πολιτισμού της, καθιστώντας το ψωμί σε παραδοσιακό πήλινο φούρνο μέρος της ιρανικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Ριζότα

Σαμπζί Πολό 

Η λέξη “σαμπζί” σημαίνει πράσινο και “πολό” σημαίνει ρύζι, άρα αναφερόμαστε σε ένα ριζότο με μυρωδικά το οποίο συνήθως συνοδεύει ψάρι.

Κόλιανδρος, άνηθος, μαϊντανός και τριγωνέλλα είναι τα βότανα τα οποία συνήθως συνθέτουν αυτό το πιάτο.

Αλμπαλού Πολό

Η λέξη “αλμπαλού” σημαίνει βύσσινο οπότε όπως είναι λογικό, αυτό το πιάτο είναι ένα ριζότο το οποίο περιέχει βύσσινο. 

Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερος συνδυασμός αλλά ταιριάζει εκπληκτικά το μαλακό κεράσι με το τραγανό ρύζι, αφήνοντας μια γλυκόξινη επίγευση. 

Συνήθως συνδυάζεται με κρέας όπως Κορεσέ Φεσεντζάν, ένα πιάτο το οποίο συνδυάζει το ρόδι με καρύδια σε μία πλούσια βαθυκόκκινη σάλτσα.

Μπιριάνι

Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις “Μπιρίντζ Μπιριγιάν” που σημαίνει τηγανητό ρύζι. Το πιάτο γεννήθηκε το 1600 από έμπνευση της Μουμτάν Μαχάλ, τη σύζυγό του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν.

Για αυτό το σύνηθες πιάτο, το κρέας σιγομαγειρεύεται στους χυμούς του και μετά μπαίνει στο τηγάνι με ρύζι και αρωματικά.

Σιρίν Πολό

Γνωστό και ως Τζαβαχέρ Πολό, δηλαδή το ριζότο κόσμημα. Αυτό το εντυπωσιακό πιάτο φτιάχνεται με ξύσμα εσπεριδοειδών, σαφράν, καρότο, αμύγδαλα, σταφίδες και φιστίκια Αιγινής. 

Όντας ένα εορταστικό πιάτο συνήθως το συναντάμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ορεκτικά 

Μπορανί Μπαντεμτζάν 

Ένα ορεκτικό όμοιο με την μελιτζανοσαλάτα. Οι λάτρεις του σκόρδου μπορούν να χαρούν αυτό το πιάτο καθώς είναι βασικό συστατικό και χαρίζει την ελαφριά πικάντική του γεύση. 

Ζεϊτουν Παρβαρντέχ

Άλλο ένα ορεκτικό το οποίο έρχεται πολύ κοντά στην ελληνική κουζίνα. Κύριο συστατικό του είναι οι ελιές οι οποίες μαρινάρονται με ρόδι, κομμάτια καρυδιού και δυόσμο. Ιδιαίτερο, καθώς δεν θα μας θυμίσει σε τίποτα τον δικό μας τρόπο προετοιμασίας της ελιάς.

Επιδόρπια

Ferni

Ένα επιδόρπιο με γάλα, ρύζι και ροδόνερο. Είναι κρεμώδες και σερβίρεται με φιστίκια Αιγινής. Η συνταγή είναι αρκετά απλή οπότε μπορείτε εύκολα να τη φτιάξετε εσείς στο σπίτι σας.

Φαλουντέχ

Ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο επιδόρπιο που φτιάχνεται με τριαντάφυλλο και φιδέ ρυζιού και σερβίρεται κατεψυγμένο.

Αρωματικό και δροσιστικό, ιδανικό για να ολοκληρώσει το γεύμα μας.

Σιρ Μπερένζ 

Νόστιμο, κρεμώδες και δημοφιλές επιδόρπιο στην Ιρανική κουζίνα. Θυμίζει αρκετά το δικό μας ρυζόγαλο αλλά με βάση το άρωμα λουλουδιών.

Περσικά εστιατόρια στην Ελλάδα 

Όσοι επιθυμούν να δώσουν μια ευκαιρία στην Περσική κουζίνα, μια επίσκεψη στα Pars και Anahita θα μπορέσει να σας προσφέρει την πλήρη εμπειρία του Περσικού πολιτισμού στους όμορφους, παραδοσιακά διακοσμημένους χώρους τους.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.