Ηλεκτρονικοί υπολογιστές αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα
Η εξέλιξη και η επιστημονική πρωτοτυπία δεν έχουν όρια. Πλέον, ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούν να «αντιληφθούν» τη συναισθηματική σας κατάσταση. Μάλιστα θα μπορούν να ανακαλύψουν το άγχος από την εφίδρωση του δέρματος, τη διάθεση από τον τρόπο που δακτυλογραφείτε και τη φυσική κατάσταση από τον τρόπο που κινείστε σε έναν χώρο.
Η συναισθηματική υπολογιστική είναι το πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που είτε αφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο είτε προκύπτει από αυτόν ή τον επηρεάζει σκόπιμα. Το συγκεκριμένο πεδίο είναι το αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του έργου «Σθένος», με εταίρους το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών υπολογιστών, που θα αντιλαμβάνονται την κατάσταση του χρήστη χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα. Σε τέτοιους υπολογιστές θα υπάρχει ακόμη και φωτογραφική μηχανή, που δεν θα φωτογραφίζει, αν ο χρήστης δεν χαμογελάσει.
Τρεις διαφορετικές ομάδες στο έργο αυτό εστιάζουν στην παρατήρηση της ψυχολογίας βάσει εκδηλώσεων βαδίσματος, εκδηλώσεων του εγκεφάλου και τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, ανέφερε πως από πλευράς του, το Πανεπιστήμιο, συμβάλλει στο πρόγραμμα πραγματοποιώντας μελέτες για την κατανόηση του εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που μετέχει στο έργο «Σθένος» έχει ανακαλύψει κάποιες ανατομικές δομές του εγκεφάλου που ευθύνονται για το ανθρώπινο συναίσθημα και οι οποίες δεν ήταν γνωστές τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μπαμίδης, είπε χαρακτηριστικά πως αυτά που πριν 15 χρόνια φαίνονταν σαν επιστημονική φαντασία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και ευρέως.