Ιδιωτικά σχολεία: Παιδεία με έξτρα παροχές… μέσα στην κρίση!
Το πρώτο κουδούνι “χτύπησε” στα σχολεία της χώρας… ακόμα και εάν η σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα λόγω των κινητοποιήσεων. Πριν δεκαετίες, η επιλογή του σχολείου για τους γονείς ήταν απλή, αφού η ποιότητα του μαθήματος και οι ικανότητες των καθηγητών κινούνταν σε υψηλά επίπεδα. Μέσα στην εποχή της κρίσης, όμως, η δημόσια εκπαίδευση συχνά “χάνει” σε ποιότητα, ενώ παράλληλα τα ιδιωτικά σχολεία μοιάζουν απρόσιτα λόγω των διδάκτρων. Ο Ευθύμιος Παπαχαραλάμπους, συνιδρυτής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων μιλά στο flowmagazine.gr. για τα “ατού” των ιδιωτικών και την “επιβίωση” τους μέσα στην οικονομική κρίση.
Τα ιδιωτικά σχολεία… εντός οικονομικής κρίσης!
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη νέα σχολική χρονιά… και οι εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία δέχονται μειώσεις, αφού 7.500 με 8.000 μαθητές επιστρέφουν στη δημόσια εκπαίδευση λόγω οικονομικών δυσκολιών. Εκατοντάδες γονείς λένε “ναι” στη δημόσια εκπαίδευση, αφού δεν αντέχουν το κόστος των διδάκτρων, ακόμα και εάν αρκετά ιδιωτικά, κυρίως τα μικρότερα, έχουν χαμηλώσει τις τιμές κατά 15-20%.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Παπαχαραλάμπους, συνιδρυτή στα Εκπαιδευτήρια Παπαχαραλάμπους, για το Σεπτέμβρη παρατηρήθηκε πτώση στις εγγραφές, της τάξεως του 20%. “Ειδικά φέτος, βγάζουμε προσφορές ή κάνουμε διακανονισμούς με τους γονείς για περισσότερες δόσεις ή λιγότερα χρήματα, αφού βλέπουμε ότι πάνω από το 30% των γονέων δυσκολεύεται να πληρώσει τα δίδακτρα. Γι’ αυτό, σε σχέση με πέρσι έχουμε χαμηλώσει το συνολικό κόστος κατά 25%”, συνεχίζει ο διευθυντής στο περιοδικό μας. Παράλληλα, στα περισσότερα sites των σχολείων ανεβαίνουν προσφορές μείωσης του κόστους κατά 20%… στην περίπτωση που οι γονείς έχουν δυο παιδιά στο σχολείο ή “μηδενισμοί” των διδάκτρων για το ένα στα τρία παιδιά.
Σε γενικές γραμμές, το ετήσιο κόστος για ένα μικρό ιδιωτικό κυμαίνεται στα 4 με 5 χιλιάδες ευρώ στο Γυμνάσιο-Λύκειο, χωρίς την παροχή μεταφοράς προς το σχολείο (που στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ). Με άλλα λόγια, όσο ένας μαθητής “ανεβαίνει” τάξεις… τόσο αυξάνονται και τα δίδακτρα! Για παράδειγμα, στην πρώτη δημοτικού οι απαιτήσεις αλλάζουν, αφού οι τιμές βρίσκονται στα 2-3 χιλιάδες ευρώ.
Καθηγητές: Τα κριτήρια επιλογής και τα μεταπτυχιακά
Σίγουρα “καλοί” και “κακοί” καθηγητές υπάρχουν παντού… και στα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία! Η διαφορά, όμως, βρίσκεται στο ότι ο εκπαιδευτικός της δεύτερης εκδοχής γνωρίζει ότι εάν δεν κάνει σωστό μάθημα, θα απολυθεί. Στα περισσότερα κολλέγια, οι καθηγητές προσλαμβάνονται με βάση την εμπειρία, τα μεταπτυχιακά, την εμφάνιση και την ευαισθησία, ενώ το ΑΣΕΠ επικεντρώνεται αποκλειστικά πάνω στις επιδόσεις των εξετάσεων και όχι στην “αποστολή” του δασκάλου.
Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και οι παγκόσμιες μελέτες πάνω στην εκπαίδευση, καθώς έχουν αποδείξει ότι εάν ο χώρος και ο καθηγητής καλύπτει συναισθηματικά τους μαθητές, αυτοί θα δώσουν την ψυχή τους κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Βέβαια, σε αντίθεση με το δημόσιο, ο καθηγητής ενός ιδιωτικού δεν απευθύνεται σε 30-35 παιδιά, αλλά σε 15-16, με αποτέλεσμα να χειρίζεται πιο εύκολα τις δυνατότητες του καθενός, είτε είναι “ακουστικός”, είτε “οπτικός” χαρακτήρας. Άλλωστε, το σκεπτικό “όποιος κατάλαβε, κατάλαβε” που ακολουθεί διάφορα σχολεία ή το ενδεχόμενο καταλήψεων δύσκολα παρατηρείται μέσα σε αυτές τις τάξεις!
Ενισχυτική αντί φροντιστηρίου: Λιγότερα χρήματα για γονείς!
Αρκετοί γονείς προτιμούν την ενισχυτική στο σχολείο, αφού γλιτώνουν περίπου τα 2/3 του κόστους των απογευματινών μαθημάτων στο φροντιστήριο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους από τα ομώνυμα εκπαιδευτήρια, η εμπέδωση της ύλης γίνεται εντός τάξης, με αποτέλεσμα ο μαθητής Λυκείου να μην χρειάζεται να πληρώσει για το φροντιστήριο. “Σαν σχολείο, παρέχουμε δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, όπως επίσης και έξτρα μαθήματα που πραγματοποιούνται ακόμα και το Σάββατο! Έτσι, η οικογένεια γλιτώνει τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα”, μας λέει ο συνιδρυτής στα Εκπαιδευτήρια Παπαχαραλάμπους. Έτσι, ο μαθητής νιώθει μέσα στην τάξη “σαν στο σπίτι του”, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να τηλεφωνήσει στον καθηγητή του για μια άσκηση Μαθηματικών ή Χημείας…
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε πάνω σε 1.044 γονείς στην Αττική, προκύπτει ότι το 61% αυτών πληρώνει 2.200 ευρώ στα φροντιστήρια. Μάλιστα, το 23% πληρώνει από 3.000 έως 4.000 ευρώ το χρόνο. Όμως, ακόμα και μέσα στο άγχος των πανελληνίων… η ενισχυτική μπορεί να “συγκριθεί” ποιοτικά με το μάθημα στο φροντιστήριο, αφού η επιτυχία στις εξετάσεις των μαθητών από ιδιωτικά σχολεία αγγίζει φέτος το 70-80%.
Τα “συν” των εγκαταστάσεων και οι ημερίδες
Εργαστήρια Φυσικής και υπολογιστών, θέατρο, μεγάλες αυλές, βιβλιοθήκη, αίθουσες δραστηριοτήτων και κολυμβητήριο. Η πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων κρατούν ψηλά τον πήχη των κτιριακών εγκαταστάσεων, παρέχοντας στους μαθητές, όχι μόνο γνώση αλλά και εμπειρία. Αρκετά “κουβαλούν” στις πλάτες τους χρόνια πορείας στην εκπαίδευση (πάνω από 50 έτη) και όμως, κρατούν ανακαινισμένες τις εγκαταστάσεις τους… με τα αθλήματα και την εκμάθηση δύο γλωσσών να βρίσκονται μέσα στο πακέτο της τιμής!
Παράλληλα, πέρα από τη σωματική ασφάλεια που ακολουθεί τους μαθητές, υπάρχουν θέσεις ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών που ελέγχουν και ενημερώνουν τους γονείς για την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους. Πέρα από τα “ανοιχτά” μάτια των καθηγητών, ο ψυχολόγος βρίσκεται δίπλα σε κάθε μαθητή (όχι μόνο στην αρχή της χρονιάς), περιορίζοντας έτσι τα περιστατικά bullying, για τα οποία ένας στους τρεις μαθητές γίνεται μάρτυρας!
Τέλος, όσον αφορά στις ημερίδες, πολλά σχολεία φέρνουν τους μαθητές σε άμεση επαφή με το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, αφού το σχολείο πρέπει να μεταφέρει και αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά! Πέρα από τις εκδρομές και τις δράσεις π.χ. στην “Κιβωτό” ή τα “Χωριά SOS”, διοργανώνουν μηνιαία ημερίδες εντός προαυλίου πάνω σε ιατροπαιδαγωγικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά ή και λογοτεχνικά θέματα.