Ιδέες για να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς στη μαγειρική σας
Βάλτε γαστρονομική φαντασία στα πιάτα σας χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς. Είναι σημαντικό πως εκτός από τη νοστιμιά που δίνουν σε φαγητά και γλυκά, οι ξηροί καρποί έχουν και διατροφικά οφέλη. Ας δούμε ορισμένους τρόπους που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους ξηρούς καρπούς στην κουζίνα σας για να εμπλουτίσετε τα πιάτα σας.
Χαρακτηρίζονται από πολλούς ως μαγικές τροφές καθώς μπορείτε τόσο να τις αποθηκεύσετε όσο και να τα χρησιμοποιήσετε απευθείας στο μαγείρεμα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς σαν ένα είδος υγιεινού σνακ όταν πεινάτε. Διατροφικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να σας φορτώσει με θερμίδες.
Σως για φαγητό
Μια από τις πιο κλασσικές χρήσεις των ξηρών καρπών στη μαγειρική είναι να τους κάνετε σως για το φαγητό σας. Πολτοποιήστε τους ξηρούς καρπούς που έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας και προσθέστε τα καρυκεύματα της αρεσκείας σας. Αποτελούν συνήθως ιδανικό συνοδευτικό για κρέας όπως κεμπαπ ή κοτόπουλο. Οι συνταγές αυτές, είναι ιδανικές για άτομα με προτίμηση στις πικάντικες γεύσεις. Χαρακτηριστικά σας προτείνουμε να αναμείξετε κουκουνάρι και ταχίνι, φτιάχνοντας σάλτσα που θα ταιριάζει με τηγανητό ψάρι ή κρέας στη σχάρα.
Σάλτσα ζυμαρικών
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές με ξηρούς καρπούς και μακαρόνια, είναι η σικελική σάλτσα με πέστο αλα Trapanese. Αντί για το σύνηθες πέστο βασιλικού, φτιάξτε το με αμύγδαλα, ντοματάκια και ελάχιστο βασιλικό. Πρόκειται για μια απλή, γρήγορη και θρεπτική-σε συνδυασμό με τα ζυμαρικά-συνταγή. Το συγκεκριμένο πιάτο αρέσει πολύ στα παιδιά λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του και των έντονων χρωμάτων. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πέστο δεν έχει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα ούτε θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο.
Σαλάτα
Κλασσική περίπτωση για χρήση ξηρών καρπών είναι και οι σαλάτες. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και χρησιμοποιήστε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας σε διάφορες σαλάτες. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε φρέσκα και μαλακά καρύδια σε πράσινη σαλάτα με μαρούλι ρόκα και άλλα λαχανικά. Το συγκεκριμένο κάνει ιδανικό συνδυασμό σε σαλάτες με κατσικίσιο τυρί, ροκφόρ, φρέσκα φρούτα και μαγιονέζα.
Ίσως η πιο διαδεδομένη χρήση ξηρών καρπών στη γαστρονομία. Το φουντούκι, το τριμμένο καρύδι και τα αμύγδαλα αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα κυρίως σε γλυκά με σοκολάτα ή γλυκά του ταψιού. Άλλη περίπτωση που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είναι για γαρνίρισμα σε παγωτά. Αν για παράδειγμα προσθέσετε λίγο τριμμένο φουντούκι σε παγωτό, μπορείτε να δώσετε πικάντικο τόνο στο επιδόρπιό σας.