Η ζωή με έναν Πινόκιο

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Ανάμεσά μας υπάρχουν κι άνθρωποι που είτε από φύσει, είτε από θέση… είναι ψεύτες και ψεύτικοι. Φτιάχνουν σενάρια και τα σερβίρουν με άνεση αδιαφορώντας για τους άλλους. Κάποιοι απλά για να ξεγελάσουν, να καλυφθούν ή να κερδίσουν κάτι και κάποιοι άλλοι ακόμη χειρότερα… για να πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι όλα αυτά. Αυτοί δεν είναι απλοί Πινόκιο αλλά μυθομανείς Πινόκιο.

Διαφορές

Η διαφορά τους είναι ότι οι πρώτοι απλά θέλουν να καλύψουν και να κρύψουν ή να μεταποιήσουν την αλήθεια και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Μας αποπροσανατολίζουν και χαίρονται μόλις το καταφέρουν. Κοιμούνται με ήσυχη συνείδηση πάραυτα και αν χρειαστεί- και συνήθως χρειάζεται-συμπληρώνουν το ψέμα τους και με επόμενα για να διασφαλίσουν την επιτυχία. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν άνθρωποι που ενδεχομένως και να πάσχουν από κάποια ψυχογένεια. Ζουν το μύθο τους κανονικά πρώτα οι ίδιοι και μετά τον μοιράζονται. Πρωταρχικός τος σκοπός δεν είναι να κοροϊδέψουν τους άλλους, όσο να πιστέψουν οι ίδιοι αυτό που πλασάρουν. Με αυτόν τον τρόπο φεύγουν από την πραγματικότητα που μάλλον δεν τους αρέσει, γίνονται αυτό που ενδόμυχα λαχταρούν αλλά δεν είναι, και εντυπωσιάζωντας τους άλλους,το ζουν πιο έντονα.

Και τι κάνω με τον Πινόκιο;

Όλοι έχουμε συναντήσει άτομα και από τις δυο κατηγορίες και δε νομίζω να αποτέλεσε αυτό ευχάριστη εμπειρία. Είναι τρόπος ζωής όμως κι όχι απλά συνήθεια, συνεπώς ας μην έχουμε αυταπάτες πως ένας τέτοιος τύπος θα διορθωθεί ποτέ. Δεν είναι απαραίτητο ότι έχει κίνητρο την κακία αλλά το αποτέλεσμα μετρά. Αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο και να βασιστείς ότι αυτά που σου λέει είναι αλήθεια… τι να το κάνεις ακόμη κι αν είναι χρυσός.

Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του καθενός. Κάποιοι το αντέχουν, το ανέχονται στωϊκά ή παριστάνουν πως πιστεύουν τα όποια παραμύθια. Κάποιοι άλλοι θίγονται και προσβάλλεται η νοημοσύνη τους και δεν το καταπίνουν με τίποτα. Ό,τι και να επιλέξει κανείς όταν έχει να κάνει με έναν Πινόκιο, σημασία έχει να γνωρίζει πως όσα ακούει δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα ή αλήθεια. Μπορεί να επιλέξει να τον ξεμπροστιάσει ή να παίξει το παιχνίδι του κι όπου βγει. Μπορεί όμως και να διαλέξεις απλά να απομακρυνθείς μεταφορικά ή κυριολεκτικά ή και τα δυο, από τον ψεύτη ή τον μυθομανή.

Πώς ξεχωρίζω πια ή εμπιστεύομαι;

Η αλήθεια είναι πως μετά από μια τέτοια εμπειρία, γίνεσαι πιο καχύποπτος κι επιφυλακτικός. Κλονίζεται η πίστη σου στους ανθρώπους και δεν είναι κάτι που ξεπερνάς εύκολα το να σε έχουν εξαπατήσει ακόμη και για τα πιο απλά ή ανούσια πράγματα καθημερινής φύσεως πολλές φορές. Το κίνητρο του Πινόκιο είναι αυτό που σε πονά κι όχι το ψέμα αυτό καθαυτό. Ωστόσο πάλι πήραμε ένα μάθημα ζωής. Ωστόσο πια, δε θα είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις τον επόμενο Πινόκιο αφού τα χαρακτηριστικά τους είναι κοινά και ήδη είσαι υποψιασμένος.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι σωστό να χάσουμε τελείως την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ή να σκεφτόμαστε για αυτούς το χειρότερο,τουλάχιστο μέχρι αποδείξεώς του. Άρα χρειάζεται μια στάση ψυχραιμίας που ούτε σε θύματα εύκολα θα μας μεταμορφώνει, αλλά δεν περνάει και η ζωή με καχυποψία και φόβο. Άλλωστε πως αλλιώς θα διαπιστώσεις αν κάποιος αξίζει την εμπιστοσύνη σου αν δεν του τη δώσεις σε κάποιο βαθμό έστω;

Ο Πινόκιο ήταν, είναι και θα είναι ένας συμπαθητικός τύπος παραμυθιού που όμως όσο κι αν μας γοητεύσει στην αληθινη ζωή, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί του.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…