Η Πέλλα είναι γνωστή για τα ροδάκινα Βοδενών. Βρίσκεται στην βόρειο μεθόριο με την Βόρεια Μακεδονία και έχει μπει στον …
Η υπέροχα ασυνήθιστη χλωρίδα και πανίδα της Σοκότρα
Ανάμεσα στον πορθμό Guardafui και την Αραβική Θάλασσα βρίσκεται το λεγόμενο «διαμάντι της βιοποικιλότητας», η νήσος Σοκότρα. Ένα νησί όπου, λόγω της απομόνωσης που το χαρακτηρίζει, βρήκε ευκαιρία η φύση να κάνει τη διαφορά και να αποτελέσει βιότοπο για περίπου 700 ενδημικά είδη, αριθμός ο οποίος ξεπερνάται από ελάχιστα άλλα μέρη στην γη.
Η Σοκότρα ανήκει στην Υεμένη και αποτελεί σπίτι για 50,000 ανθρώπους, οι οποίοι μαζί με αραβικά μιλούν και την δική τους γλώσσα Σοκότρα, καθώς και πλήθος διαφόρων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Εικόνα 1: Dracaena cinnabari
Το Dracaena cinnabari είναι ένα από αυτά με χαρακτηριστικό του γνώρισμα τη κόκκινη ρητίνη που ρέει από τον κορμό του όταν κοπεί. Αυτό είναι ο λόγος που ονομάζεται δέντρο του αίματος του δράκου.
Το Dendrosicyos socotranus , το οποίο είναι γνωστό και σαν αγγουρόδεντρο είναι το μοναδικό φυτό του γένους του καθώς και το μοναδικό της οικογένειας cucurbitaceae(κολοκυθάκια, αγγούρια κ.ά.) που είναι δέντρο.
Εικόνα 2: Dendrosicyos socotranus
Το Punica protopunica είναι η ροδιά της Σοκότρα. Θεωρείται πρόγονος της γνωστής ροδιάς που γνωρίζουμε όλοι σήμερα (Punica granatum), αν και δεν αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου.
Το ψαρόνι της Σοκότρα (Onychognathus frater) είναι μονάχα ένα από τα έξι ενδημικά είδη πουλιών του νησιού, ο Chamaeleo monachus είναι το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα που ζει εκεί με τα υπόλοιπα είδη ερπετών του νησιού, εκτός από δύο ξενικά είδη, να είναι και αυτά ενδημικά.
Η βιοποικιλότητα δεν εξαντλείται ακόμα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που περιτριγυρίζουν το νησί βρίθουν ενδημικών ειδών και τα είδη των αραχνών είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους.
Εικόνα 3: Onychognathus frater
Ο πλούτος αυτός του νησιού δυστυχώς κινδυνεύει απο την εισαγωγή ξενικών ειδών. Η βοσκή των κατσικιών και το κυνήγι στο οποίο επιδίδονται οι γάτες απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος, σε συνδυασμό πάντα με την κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ταξίδια που έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους αιώνες, οι ταξιδιώτες αναφέρονταν σε πληθυσμούς μεγάλων ερπετών όπως οι κροκόδειλοι, στην ύπαρξη βουβαλιών καθώς και στην ύπαρξη ποταμών και πηγών νερού, παρατηρήσεις που δεν συνάδουν με την εικόνα του σήμερα.
Εικόνα 4: Chamaeleo monachus
Η Σοκότρα το 1999 απέκτησε ένα μικρό αεροδρόμιο και υπάρχει επιθυμία να αναπτύξει τον οικοτουρισμό της και να ακολουθήσει τα βήματα των νησιών Γκαλαπάγκος.
Ιδανικό διάστημα για να την επισκεφτεί κανείς είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, καθώς το καλοκαίρι είναι εποχή μουσώνων.