Η υγεία της ευαίσθητης περιοχής
Ως «ευαίσθητη περιοχή» της γυναίκας καλούμε την γεννητική της περιοχή που περιλαμβάνει τον κόλπο και το αιδοίο, δηλαδή τα εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα. Το συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας δικαίως καλείται «ευαίσθητο» καθώς χρήζει καθημερινής φροντίδας και μέριμνας προκείμενου να παραμένουμε προστατευμένες και υγιείς.
Τα γεννητικά μας όργανα έχουν αναπτύξει μία δική τους φυσιολογία, ξεχωριστή από αυτή του υπόλοιπου σώματος. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί, η λεγόμενη «χλωρίδα». Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ωφέλιμοι αλλά υπάρχουν και κάποιοι εν δυνάμει βλαβεροί. Ακόμη, η χημεία της περιοχής παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο για την υγεία της. Σημαντική παράμετρος είναι το pH, το οποίο πρέπει να παραμένει σε όξινα επίπεδα, αλλά και η υγρασία, που αν αυξηθεί μπορεί να γίνει το κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές στην καθημερινότητά μας σχετικά με τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής ώστε να μην προκαλέσουμε, άθελά μας, κάποια λοίμωξη ή αστάθεια.
Καθημερινή υγιεινή
Ο κόλπος της γυναίκας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο αλλά συνάμα και πολύ «έξυπνο» μιας και διαθέτει ένα σύστημα «αυτοκαθαρισμού». Αυτό σημαίνει πως μεταξύ των λειτουργιών του είναι και αυτή της προστασίας από ξένη χλωρίδα ή άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογία του. Παρόλα αυτά, εμείς οφείλουμε να τηρούμε μία καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής προκειμένου να μείνουμε προστατευμένες.
Όταν νιώσετε την ανάγκη ότι χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα εκεί χαμηλά, τότε το άφθονο χλιαρό νερό του μπάνιου είναι η καλύτερη λύση. Προαιρετικά, προτιμήστε ένα καθαριστικό προϊόν με πολύ ελαφριά σύνθεση ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του βλεννογόνου. Πολύ σημαντικό είναι να ελέγχετε το pH του προϊόντος που χρησιμοποιείτε να βρίσκεται πάντα σε όξινα επίπεδα, δηλαδή κάτω από 7. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ βασική, μιας και το όξινο pH προφυλάσσει την ευαίσθητη περιοχή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Γι αυτό το λόγο λοιπόν, αποκλείουμε από την καθημερινή μας φροντίδα τα βασικά ή τα πολύ αρωματισμένα σαπούνια.
Επιπλέον, το ντουζ είναι η ιδανική επιλογή σε καθημερινή βάση παρά ένα αφρόλουτρο σε γεμάτη μπανιέρα. Στην τελευταία περίπτωση είναι πολύ πιθανό βακτήρια από το υπόλοιπο σώμα να εισχωρήσουν μέσα στην κοιλότητα του κόλπου δημιουργώντας προβλήματα.
Στις ημέρες της περιόδου
Στη συγκεκριμένη φάση του κύκλου μίας γυναίκας, η ευαίσθητη περιοχή γίνεται περισσότερο επιρρεπής σε μολύνσεις και λοιμώξεις, γι’ αυτό και χρειάζεται επιπλέον προσοχή. Αρχικά, επιβάλλεται το ντουζ με άφθονο, χλιαρό νερό σε καθημερινή βάση μιας και το αίμα αποτελεί το κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επιπλέον, εκείνες τις ημέρες του μήνα προτιμούμε τις σερβιέτες από τα ταμπόν και φροντίζουμε να αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες.
Στην ερωτική επαφή
Η ερωτική πράξη είναι ένα πολύ όμορφο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Είναι λοιπόν κρίμα να τη συνδέουμε με ασθένειες και μολύνσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας αλλά και τον σύντροφό μας από κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Αρχικά, φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε έξω πιθανές απειλές. Επιπλέον, δεν παραμελούμε τη χρήση προφυλακτικού αλλά ούτε και κάποιου λιπαντικού το οποίο, σε συνδυασμό με τη φυσική λίπανση του κόλπου, μειώνει τον πόνο και μας προστατεύει από τραυματισμούς. Μετά την επαφή, δεν ξεχνάμε την επίσκεψη στην τουαλέτα. Έτσι «διώχνουμε» τυχόν βλαβερούς εισβολείς.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως η προστασία της ευαίσθητης περιοχής είναι μία προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας. Αν τηρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες και δεν αμελούμε την επίσκεψη στον γυναικολόγο μας, τότε η ασφάλεια και η καλή υγεία της περιοχής είναι εξασφαλισμένα.