H συνταγή ευτυχίας του Μπουτάν

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Φωλιασμένο στα Ιμαλάια, ανάμεσα στο Θιβέτ και την Κίνα, το ορεινό βασίλειο του Μπουτάν είναι η γενέτειρα ορισμένων μεγαλειωδών αντιλήψεων. Στο Μπουτάν η ευτυχία είναι νομοθετικά θεσπισμένη και παρόλο που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη. Το 1972 ο τότε βασιλιάς του Μπουτάν καθιέρωσε τον όρο «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία».

Καλλιεργώντας το συλλογικό ευ ζην

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, ο γκουρού της ευτυχίας από το Μπουτάν Saamdu Chetri είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της διασφάλισης της ευτυχίας όλων των ανθρώπων της χώρας.

Ο γκουρού εξηγεί  ότι το όραμα της εξασφάλισης της εθνικής ευτυχίας έχει αναληφθεί από πολλές χώρες του κόσμου, με κέντρα να έχουν ιδρυθεί στην Ταϊλάνδη, τη Γαλλία, την  Ελβετία και τη Γερμανία.

Δημιουργούνται επιπλέον κέντρα στη Νότιο Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα το 2011 το εντυπωσιακό σύνολο 193 χωρών των Ηνωμένων Εθνών ν’ αποφασίσει σχετικά με την αναγκαιότητα προσδιορισμού ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας, ευζωίας και χαράς ως διακριτούς στόχους σε κάθε παράμετρο της ανάπτυξης.

Τι είδους ευτυχία χαρακτηρίζει τους κατοίκους του Μπουτάν και τι μπορεί να διδάξει στους υπόλοιπους;

Ο Saamdu Chetri εξηγεί τη σοφία που διατρέχει το σύστημα το οποίο δημιούργησε και σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί το Μπουτάν:

Κατά τον ορισμό της ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας, ευτυχία είναι η συνδρομή στους άλλους ανθρώπους, η εναρμόνιση με τη φύση και η πραγμάτωση των ανθρώπινων αξιών και της σοφίας. Η ευτυχία δεν ταυτίζεται με τη φευγαλέα, πρόσκαιρη αίσθηση ευχάριστης διάθεσης.

Η έννοια της ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας εμπεριέχει την καλλιέργεια του ολοκληρωμένου ανθρώπου μέσα από εννέα θεμελιώδη πεδία στα οποία ανατρέχουμε τακτικά. Είναι η ικανότητα της εξισορρόπησης της υλικής και της πνευματικής ευζωίας των ανθρώπων.

Ποιός είναι ο δείκτης ευτυχίας

Το ορεινό βασίλειο των Ιμαλάϊων, αν και είναι φτωχό σύμφωνα με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, είναι πλούσιο πνευματικά και μεστό από ανθρώπινες αξίες.

Το Μπουτάν μοιράζεται τη σοφία του με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος τη μελετά προσεκτικά.

Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία συναποτελεί την ίδια στιγμή, φιλοσοφία, τρόπο ζωής και δείκτη. Ως επικεφαλής του κέντρου ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας, ο Saamdu Chetri δηλώνει ότι στόχος είναι η επίτευξη της ευτυχίας στο 100% του πληθυσμού.

Προς το παρόν, οι πολίτες του Μπουτάν είναι ευτυχισμένοι σε κλίμακα 92%, με ποσοστό δυστυχίας 8% στον πληθυσμό, κάτι το οποίο η κυβέρνηση εργάζεται ώστε ν’ αλλάξει.

Σε αντίστιξη με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η ανάπτυξη στο Μπουτάν δεν εκτιμάται βάσει των υποδομών ή της τεχνολογίας, αλλά με βάση την ευτυχία.

Η νοοτροπία αυτή παρατηρείται κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Οι αρχές  της ακαθάριστης εθνικής ευτυχίας περικλείουν ένα σύστημα το οποίο πρέπει να καλύπτεται στο 77% των συνθηκών σε καθένα από εννέα πεδία προκειμένου κάποιος να χαρακτηρίζεται βαθιά ευτυχισμένος, σύμφωνα με τον Saamdu Chetri.

Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες, εννέα πεδία, τριάντα τρεις δείκτες και 124 μεταβλητές.

Ο πρώτος πυλώνας ονομάζεται ‘δίκαιη και βιώσιμη κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη’ και υπό τον πυλώνα αυτόν υπάρχουν τρία πεδία: εκείνο της υγείας, της εκπαίδευσης και του βιοτικού επιπέδου.

Συνεχίζοντας, υπάρχει επίσης η ‘προστασία του φυσικού περιβάλλοντος’, ένα αυτοτελές πεδίο υπό την ονομασία ‘βιοποικιλότητα και προσαρμοστικότητα’. Ο πυλώνας και το πεδίο της ‘χρηστής διακυβέρνησης’ αποτελεί ενιαία οντότητα λόγω της εξαιρετικής της σημασίας.

Έπειτα, ως τέταρτος πυλώνας έχει θεσπιστεί η ‘διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς’. Υπό τον πυλώνα αυτό καλύπτονται τέσσερις τομείς: η χρήση του χρόνου, η αξιοποίηση του χρόνου, ο καλός ύπνος και η κατά προσέγγιση οκτάωρη εργασία.

Η εργασία κάτω από οκτώ ώρες αποδίδει λιγότερα, όπως άλλωστε και η εργασία πάνω από οκτώ ώρες, καθώς δεν είναι δυνατόν με την υπέρβαση οκτώ ωρών εργασίας ο άνθρωπος να κοιμάται καλά, λαμβάνοντας υπόψη και τις ατομικές ανάγκες σε ύπνο. Τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για την ξεκούραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.