Η σωστή διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κανείς ώστε να τα χρησιμοποιεί με τρόπο που να ωφελείται απ’ αυτά και όχι να καταδυναστεύεται.
-Πόσο σοβαρά τα παίρνει κανείς
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δε διαχειρίζονται όλοι το facebook, για παράδειγμα, με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο. Ας αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Μια κοπέλα έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο facebook, για παράδειγμα, και προβάλλεται απ’ αυτό ως ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνική. Ταυτόχρονα περνάει αρκετό χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή της. Γνωρίζει όμως ένα αγόρι για το οποίο ενδιαφέρεται και γρήγορα προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Όταν εκείνος δεν αποδέχεται καν το αίτημα φιλίας της, εκείνη συμπεραίνει ότι δεν ενδιαφέρεται κι απογοητεύεται. Στην πραγματικότητα ο ίδιος μπορεί να μη χρησιμοποιεί ιδιαίτερα το facebook, να μην τον αφορά καν και να προτιμά άλλους, πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας.
-Είναι εύκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη διαδικτυακή οικειότητα
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη διαδικτυακή οικειότητα με την οικειότητα στην πραγματική ζωή. Η αλήθεια είναι όμως ότι πρόκειται για διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας. Σίγουρα είναι ενδεικτικό όταν ένας άνθρωπος συνηθίζει να βρίσκει, για παράδειγμα, ερωτικούς συντρόφους μέσω διαδικτύου. Είναι ενδεικτικό της αυτοεκτίμησης του ανθρώπου και της δυσκολίας που έχει να εκτεθεί ή να διεκδικήσει.
Από την άλλη, δύο άνθρωποι που ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις μέσω ίντερνετ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έκαναν το ίδιο αν συναντιούνταν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Ο γραπτός λόγος είναι διαφορετικός από τον προφορικό και ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες. Επίσης, δύο άνθρωποι που επικοινωνούν γραπτά, δεν μπορούν να δουν τη γλώσσα του σώματος και το ηχόχρωμα της φωνής. Αυτά μας δίνουν ουσιώδεις πληροφορίες για το μήνυμα που επιδιώκει κανείς να περάσει και τις λαμβάνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα. Δεν είναι σπάνιο δηλαδή άλλο να λέει ένας άνθρωπος και άλλο να δείχνει με τη γλώσσα του σώματός του.
-Η διαδικτυακή πραγματικότητα δεν ταυτίζεται με την πραγματική ζωή
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι προβάλλουν συνήθως συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού τους ώστε να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Αν λοιπόν κάποιος έχει επενδύσει στην πνευματικότητά του, θα κοινοποιεί αντίστοιχα θέματα και θα συμμετέχει σε αντίστοιχες συζητήσεις. Αν κάποιος άλλος θέλει να προβάλλεται ως πετυχημένος κοινωνικά, θα δημοσιοποιεί φωτογραφίες από εξόδους του.
Αυτό προφανώς δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε περισσότερες πληροφορίες για την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση του ατόμου, παρά για τον τρόπο με τον οποίο ζει τη ζωή του.
Είναι βέβαια σημαντικό να πούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ν’ αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για να συνδεθεί κάποιος με περισσότερους ανθρώπους. Είναι εξίσου σημαντικό ν’ αντιλαμβάνεται με λειτουργικό τρόπο αυτή τη σύνδεση. Επομένως, αν τα χρησιμοποιήσει κανείς σωστά, μπορεί να πετύχει αυτό που επιθυμεί, ακόμα κι αν αυτό είναι να κάνει περισσότερους φίλους. Αρκεί με τους φίλους του να κλείσουν κάποια στιγμή τον υπολογιστή και να δώσουν ραντεβού να γνωριστούν, μιλήσουν, σχετιστούν, συναναστραφούν και στην πραγματική ζωή.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Μεσσαριτάκη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ»