Η περιεκτικότητα των τυριών σε αλάτι

Συντάκτης: Flowmagazine

Αδιαμφισβήτητα, το τυρί -και γίνεται αναφορά σε κάθε είδος τυριού- είναι από τις σημαντικές τροφές της διατροφής μας, καθώς περιέχει ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα προς αποφυγή προβλημάτων από την πρόσληψη του (εμπεριεχομένου) αλατιού.

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Αναζήτησαν την ποσότητα αλατιού σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος για περισσότερα από 600 διαφορετικά τυριά, σύμφωνα με την ετικέτα που φέρει το εκάστοτε προϊόν ή την ετικέτα του τοπικού παρασκευαστή.

Κατά μέσο όρο, τα υπό μελέτη προϊόντα περιείχαν 1,7 (±0,58) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.

Υπήρχαν βέβαια σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά είδος τυριού αλλά και για συγκεκριμένες μάρκες σε κάθε είδος τυριού.

Δείτε ποια από αυτά είχαν το λιγότερο και ποια το περισσότερο αλάτι:

  • Το χαλούμι ήταν το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι, 2,71 (±0,34) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.
  • Ακολουθούσε το blue cheese με 2,71 (±0,83) γραμμάρια αλατιού ανά 100 τυριού, αντίστοιχα.
  • Στην τρίτη θέση βρίσκεται η φέτα, με μέση περιεκτικότητα αλατιού λίγο παραπάνω από τα 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
  • Αντιθέτως, το τυρί τύπου cottage ήταν αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, 0,55 (±0,14) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…