Η μουσική θεραπεύει πνεύμα και σώμα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η μουσική είναι μια τέχνη με πολλαπλές επιδράσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλό μας. Εκεί βασίζεται άλλωστε η μουσικοθεραπεία ως είδος art therapy. Και εμπειρικά πάντως όλοι έχουμε νιώσει την επίδραση ενός μουσικού κομματιού στον ψυχισμό μας.          

Είναι γεγονός πως η μουσική, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε ένα μέσο προώθησης της πνευματικότητας του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στην καθαρτική δύναμη της μουσικής ενώ στην Αναγέννηση καθιερώθηκε ο θεραπευτικός της χαρακτήρας με όρους πλέον ψυχολογικούς και βιολογικούς.

Επηρεάζει το σώμα

Αναπόσπαστο κομμάτι της μελέτης των επιδράσεων της μουσικής στον οργανισμό αποτελεί  και η μελέτη των σχετιζόμενων σωματικών αντιδράσεων. Ο θάλαμος του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά ημισφαίρια ενεργοποιούνται κατά την ακρόαση του μουσικού ερεθίσματος. Κατά την διάρκεια της ακρόασης ο θάλαμος στέλνει μηνύματα στον φλοιό του εγκεφάλου και ο εκείνος με την σειρά του  στον θάλαμο.

Μέσα από αυτήν την διαδικασία αποκωδικοποίησης το σώμα μπορεί να αντιδράσει σχεδόν μηχανικά με κινήσεις όπως λίκνισμα, κούνημα του κεφαλιού, χτύπημα των χεριών κ.α. Γύρω από τον θάλαμο βρίσκεται και το κέντρο των συναισθημάτων. Έτσι τα μηνύματα της δραστηριοποίησης του εγκεφάλου μεταφράζονται σε συναισθήματα και αισθήσεις.

Η τέχνη της Μουσικής ως μέσο θεραπείας

Έχει βρεθεί ότι η μουσική, κυρίως η ζωντανή, ενεργοποιεί και εξιτάρει τον ανθρώπινο οργανισμό κατά ένα περίεργο τρόπο. Πολυάριθμες έρευνες έχουν διεξαχθεί για τις νευροψυχολογικές επιπτώσεις της μουσικής στον άνθρωπο. Η μουσική στις διάφορες εκφάνσεις της χρησιμοποιείται για θεραπευτικούςσκοπούς. Η Μουσικοθεραπεία και η Δονητικό-ακουστική θεραπεία (VibroacousticTherapy) είναι κάποιες από αυτές. Ωστόσο, ορισμένες προσεγγίσεις χρησιμοποιούν την μουσική συνδυαστικά ως ακόμη μία μέθοδο παρέμβασης, συμπληρωματική της κυρίως θεραπείας που εφαρμόζεται.

Οι διάφοροι τύποι μουσικής

Σύμφωνα με έρευνες, ανάλογα με τον τύπο της μουσικής διαφέρουν και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους. Γενικότερα, έχει αποδειχθεί ότι η χαλαρωτική μουσική κατορθώνει να μειώσει το στρες σε υγιείς οργανισμούς. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η μουσική μετά από μια επώδυνη επέμβαση μειώνει τον πόνο και την ανάγκη για χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων. Ακόμη, έρευνα σχετική με την αντίληψη οπτικών ερεθισμάτων υπό την ακρόαση techno μουσικής μας δείχνει πως παράγοντες όπως το είδος της μουσικής έχουν συγκεκριμένες συνέπειες στο είδος εργασίας που εκτελεί το υποκείμενο, και επομένως στο πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Μουσική και συναισθήματα

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί τους ερευνητές είναι τί είδους σχέση έχουν τα συναισθήματα με την μουσική. Τι είδος συναισθημάτων προκαλείται από την μουσική και κατά πόσο αυτά εξαρτώνται από την προσωπικότητα του ακροατή. Επιπλέον, καθίσταται σημαντική η μελέτη γνωστικό-βιολογικών διεργασιών που μπορεί να ευθύνονται για την δημιουργία των συγκεκριμένων συναισθημάτων προκαλούμενων από την μουσική. Ωστόσο, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι διεργασίες δεν είναι απαραίτητα  γενικευμένες και πιθανότατα να  λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με το είδος της μουσικής, την έντασή της και το ύφος της. Είναι απαραίτητο λοιπόν για τον ερευνητή να λάβει υπόψη του κατά την έρευνα όλες τις παραπάνω μεταβλητές και διεργασίες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.