“Η Μέθοδος Gronholm” αναδεικνύει ένα εργασιακό πρόβλημα

Συντάκτης: Μυρτώ Πολίτη

Η «Μέθοδος Gronholm», μια παράσταση που ανεβαίνει για 5η χρονιά φέτος στο Θέατρο Τέχνης, αποτελεί μια ευθεία «κατηγορία», αλλά και κριτική, στις σχεδόν απάνθρωπες μεθόδους πρόσληψης που χρησιμοποιούνται στις πολυεθνικές εταιρείες. Η γλυκόπικρη αίσθηση που μένει στο θεατή, η αμεσότητα με το κοινό, οι υπέροχες ερμηνείες, αλλά και ο προσωπικός – βιωματικός χαρακτήρας της παράστασης είναι μερικοί από τους λόγους που την έκαναν τόσο αγαπητή και πετυχημένη στο ευρύ κοινό.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούμε την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για μια θέση σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, αφού για να αποκτήσουν τη θέση οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε διάφορες δοκιμασίες, σύμφωνα με την μέθοδο Gronholm. Μέχρι πού όμως θα φτάσουν για να αποκτήσουν την πολυπόθητη θέση; Η εμπιστοσύνη τους στα πρόσωπα των υπόλοιπων υποψηφίων θα κλονιστεί, όπως χαρακτηριστικά γίνεται στην αρχή της παράστασης, όταν καλούνται να ανακαλύψουν ποιος από τους τέσσερις είναι τοποθετημένος στην αίθουσα από την εταιρεία.

Χαρακτηριστική είναι και η σκηνή προς το τέλος της παράστασης όπου ο εναπομείναντας υποψήφιος μειώνεται και χλευάζεται από τους υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιλογή προσωπικού, μια σκηνή που αγγίζει τον καθένα μας ξεχωριστά και μας ταυτίζει με τον υποψήφιο.

Μια παράσταση δυνατή με εξαιρετικές ερμηνείες που έρχεται να καταπλήξει τον θεατή, αλλά και να τον κάνει να αναρωτηθεί για την εργασιακή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά, «περνώντας» τα νοήματα που θέλει με απλό και κατανοητό τρόπο. Τα σκηνικά, αλλά και τα κοστούμια είναι αρκετά λιτά γεγονός που δεν αφαιρεί από την παράσταση, αλλά αντιθέτως της προσδίδει, αφού δεν υπάρχει απόσπαση της προσοχής του θεατή. Στα συν της παράστασης και η άμεση επαφή των ηθοποιών με το κοινό, λόγω και της χωροταξίας (μικρή σκηνή και αμφιθεατρικά καθίσματα) κάτι που ίσως βοηθά ακόμα περισσότερο και στην ταύτιση των θεατών με τους χαρακτήρες του έργου.

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής και η Βίκυ Παπαδοπούλου. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Διαγόρας Χρονόπουλος, τα κοστούμια και τα σκηνικά τα έχει αναλάβει ο Γιώργος Γαβαλάς, ενώ την μουσική έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Γασπαράτος. Οι παραστάσεις είναι κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» (Πεσμαζόγλου 5) στις 21:15 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Μαΐου. Τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 20 ευρώ, φοιτητικό στα 15 ευρώ, ενώ οι νέοι κάτω των 25 και οι άνεργοι (με κάρτα ανεργίας) θα πληρώσουν 10 ευρώ.

Συντάκτης: Μυρτώ Πολίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.