Η μελωδία της υγείας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

«Η μουσική είναι μία θύμηση του παρελθόντος, σπουδαίων στιγμών της ζωής σου, των δικών σου στιγμών. Η μουσική είναι το φτερούγισμα της καρδιά σου σε ρυθμούς δίχως κανόνες, απροσάρμοστους ρυθμούς. Η μουσική σε κάνει να μοιραστείς τον αυθορμητισμό σου, βγάζει λέξεις χωρίς λόγια, αγκαλιάσματα χωρίς σώματα, φωνές χωρίς ήχους, εικόνες χωρίς σύνορα… η μουσική είναι μέσα σου, είσαι εσύ!» Γνωρίζεις επιπλέον ότι η μουσική σου προσφέρει ηρεμία, ενέργεια σε καθημερινές δραστηριότητες και εξαφανίζει τα νεύρα. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι επιτακτικοί που σε καλούν να γίνεις ένα με αυτήν.

Ανταποκριθείτε στις σειρήνες της… μουσικής

Μετά από μία ανάλυση 400 ερευνητικών εργασιών στη νευροχημεία της μουσικής διαπιστώθηκε ότι η μουσική βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και μειώνει τα επίπεδα του στρες.

Η μουσική επίσης αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στη μείωση του άγχους ενός ατόμου προτού υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Κατευνάζει τον πόνο. Η μουσική μπορεί να μειώσει αισθητά την ένταση του πόνου, ιδιαίτερα σε γηριατρική φροντίδα, σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή παρηγορητική ιατρική (ένας τομέας της υγειονομικής περίθαλψης που εστιάζει στην πρόληψη και ανακούφιση των ασθενών).

Αυξάνει την αντοχή κατά την προπόνηση. Ακούγοντας δυνατά κομμάτια κατά την προπόνηση ενισχύεται η φυσική απόδοση και αυξάνεται η αντοχή κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης άσκησης. Αυτό λειτουργεί εν μέρει με τη δύναμη της διάσπασης της προσοχής: Όταν εστιάζουμε σε ένα αγαπημένο μουσικό άλμπουμ ενδέχεται να μην παρατηρήσουμε ότι τρέξαμε ένα επιπλέον χιλιόμετρο.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ακούγοντας κλασσική μουσική έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας σε φοιτητές καθιστώντας την ως μία ασφαλή, οικονομική και εναλλακτική λύση.

Μας βοηθά να τρώμε λιγότερο. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η απαλή μουσική κατά τη διάρκεια ενός γεύματος συμβάλλει στην κατανάλωση μικρών μερίδων.

Ενισχύεται η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθήματα που βιώνουν οι ασθενείς ακούγοντας μουσική επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Δύο συμμετέχοντες σε μία μελέτη αισθάνονταν περισσότερο ευτυχισμένοι ακούγοντας μουσική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία τους.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η κλασσική μουσική φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ενώ η heavy metal μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Psychiatry έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία, όταν συνδυάζεται με τη συνήθη φροντίδα, είναι μια επιτυχημένη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Βελτιώνει την απόδοση των γνωστικών λειτουργιών. Η μουσική υπόκρουση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στις γνωστικές σας εργασίες. Μία παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι ακούγοντας μουσική οι εξεταζόμενοι ολοκληρώνουν περισσότερες ερωτήσεις στον χρόνο που τους έχει ορισθεί, και δίνουν περισσότερες σωστές απαντήσεις. Πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας εξαιτίας της μουσικής εξαρτάται συγχρόνως από την θετική επίδραση της μουσικής στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Βοηθά τους ανθρώπους να αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Μια μελέτη τόνισε ότι οι επιδόσεις των παικτών μπάσκετ, επιρρεπείς σε χαμηλή απόδοση υπό πίεση κατά τη διάρκεια του αγώνα, ήταν καλύτερες στη ρήψη ελευθέρων βολών ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Ακούγοντας και παίζοντας μουσική μπορεί επίσης να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες σύμφωνα με τον Levitin και την Δρ Mona Lisa Chanda.

Ασθενείς με καρκίνο διαχειρίζονται το στρες και το άγχος. Η μουσική βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους, να διαχειρίζονται το στρες, ενώ διευκολύνει τον σωματικό πόνο και τη δυσφορία. Επίσης, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους. Μια έκθεση από το 2011 διαπίστωσε ότι το άγχος καρκινοπαθών μπορεί να μειωθεί με τη μουσική. Ο καθ. Levitin εξήγησε: «Έχουμε βρει πειστικές αποδείξεις ότι οι μουσικές παρεμβάσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών».

Ανάκαμψη ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ερευνητές στη Φινλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο άκουγαν μουσική για δύο ώρες την ημέρα, η λεκτική μνήμη και η προσοχή τους βελτιώθηκε και είχαν μια πιο θετική διάθεση σε σύγκριση με ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…