Η μεγάλη αξία της μεσογειακής διατροφής
Η Μεσογειακή Διατροφή (Μ.Δ.) είναι αποδεδειγμένα η μόνη διατροφή που προλαβαίνει, θεραπεύει και διατηρεί το καλύτερο επίπεδο υγείας. Πρέπει να συνδυάζεται με συστηματική άσκηση, διότι εκτός από την σωματική και ψυχική ευεξία, μειώνει το ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.
Σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO, η Μ.Δ. αποτελεί ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής και καταλήγουν στο τραπέζι μας. Η Μ.Δ. χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, λαχανικά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, λογική ποσότητα ψαριών, κρέατος, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και από πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα, που συνοδεύονται από κρασί και αφεψήματα. Η Μ.Δ. κυριαρχεί στην Κρήτη και στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες.
Μέχρι τα τελευταία χρόνια η Μ.Δ. ήταν η επικρατούσα σωστή διατροφή των Ελλήνων. Δυστυχώς όμως τις τελευταίες δεκαετίες, το πρότυπο αυτό άλλαξε, με τα ταχυφαγεία, την αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, τη βιομηχανική ζάχαρη, και την καθιστική ζωή. Έτσι, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες, αυξανόμενη επίπτωση Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, κλπ.
Στην Μ.Δ. το κυριότερο είναι το ελαιόλαδο, ένα “θείο δώρο”, το οποίο όμως πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (Δημητριακά, Αμυλούχα, Ψωμί, Όσπρια, Πατάτες, Λαχανικά και Φρούτα) αποτελούν τον βασικό πυρήνα της Μ.Δ.. Η σόγια είναι ένα θρεπτικό προϊόν, που ενδείκνυται στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Τα προϊόντα σόγιας είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες.
Με την Μ.Δ. ο οργανισμός μας απορροφά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες (A, B, C, D, Ε, K) και τα Μέταλλα (Σίδηρος, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Φώσφορο, Χαλκό, Ψευδάργυρο, Σελήνιο και Μαγγάνιο) που είναι απόλυτα απαραίτητα για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού (Οστά, Ενδοκρινείς αδένες, κλπ)
Γενικές Οδηγίες
- Στην Μ.Δ. χρειάζεται ισορροπία και χρήση λογικής ποσότητας, για να μην αυξήσουμε το βάρος μας.
- Συνιστώνται πολλά όσπρια, χορταρικά και φρούτα.
- Το Κρέας σε λογική ποσότητα είναι απαραίτητο, γιατί περιέχει Σίδηρο και Βιταμίνη Β12.
- Τα Ψάρια (μικρά ή μεγάλα) περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα που έχουν προστατευτική δράση στην καρδιά, Σίδηρο και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
- Τα Μυρωδικά (Ρίγανη, Θυμάρι, Βασιλικός, κλπ) αποτελούν εξαιρετική πηγή Αντιοξειδωτικών και συνιστούν ένα νόστιμο υποκατάστατο του αλατιού.
- Τα Αυγά, με μέτρο είναι πολύ χρήσιμα και περιέχουν υψηλής ποιότητας αμινοξέα. Προσοχή στους ασθενείς με αυξημένη χοληστερίνη και με προβλήματα χολής.
- Νερό περίπου 6 – 8 ποτήρια ημερησίως.
- Το Τσάι (περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά), καθώς και ο Καφές, είναι πολύ ευεργετικά σε μικρές ποσότητες. Προσοχή στα ενεργειακά ποτά, διότι δεν είναι αθώα.
- Τα βότανα και τα αφεψήματα, όπως: Το Φασκόμηλο, το Χαμομήλι, το Τίλιο, Η Μέντα, το Μελισσόχορτο κλπ είναι πολύ υγιεινά σε λογικές ποσότητες.
- Τα Βιολογικά προϊόντα είναι επίσης πολύ υγιεινά και ασφαλή.
- Να μασάμε την τροφή αργά και καλά και να τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
- Στα ενδιάμεσα μικρογεύματα, αντί για γλυκίσματα, να προτιμάμε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
- Προσοχή στη ζάχαρη (προσφέρει πολλές θερμίδες, προάγει τον Σακχαρώδη Διαβήτη, την παχυσαρκία, και καταστρέφει τα δόντια). Η φρουκτόζη θεωρείται πιο υγιεινή.
- Να προτιμάμε το Μέλι, που είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βελτιώνει την μικρο χλωρίδα του εντέρου.
- Να προτιμάμε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
- Τα υποθερμιδικά (light) τρόφιμα ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν υποκατάστατο της φυσικής άσκησης για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Αντίθετα, η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε αύξηση του βάρους.
Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων
- Στον αριθμό των θερμίδων.
- Στα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν την χοληστερίνη.
- Στην ποσότητα Νατρίου. Η μεγάλη ποσότητα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και βλάπτει την καρδιά.
- Για τις φυτικές ίνες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Για τις Βιταμίνες, τα Μέταλλα και τα Ιχνοστοιχεία.
Συμπερασματικά, η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μας χαρίζει περισσότερα χρόνια και καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται μια πλατιά ενημέρωση στον καθένα μας, και ιδιαίτερα στα παιδιά και στα Σχολεία από τους Ιατρούς και τους Ειδικούς επάνω στο τεραστίας σημασίας αυτό θέμα. Οι σοφοί μας Πρόγονοι έλεγαν “Νους υγιής εν σώματι υγιή”, γιατί είχαν διαπιστώσει την αξία της σωστής Μεσογειακής Διατροφής.
Dr ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ
ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900