Ένα παιδί στην Αθήνα αυτοκτονεί αφήνοντας σημείωμα ότι το κάνει αυτό, γιατί δεν αντέχει το bullying στο σχολείο του. Αναρωτιέμαι: «κανείς δεν γνώριζε τίποτα; Κανείς δεν …
Η Maxine Sims και ο φράχτης της θετικότητας
Η Βρετανίδα που εξαιτίας ενός γκράφιτι-bullying μετέτρεψε τον φράχτη του κήπου της σε φράχτη θετικότητας (the no offence fence)!
Το bullying σε ένα μικρό κορίτσι
Η Maxine Sims ζει μαζί με τον άντρα της Adam στο Poritshead του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται στο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού του Πανεπιστημίου του Bristol. Τέσσερις μήνες μετά την εγκατάσταση του φράχτη στον κήπο του σπιτιού της, εντόπισε ότι είχαν γράψει πάνω του σε μορφή γκράφιτι ένα κακόβουλο σχόλιο για ένα μικρό κορίτσι. Είχαν γράψει το ονοματεπώνυμό της κι ακριβώς κάτω από αυτό τη χαρακτήριζαν με έναν χυδαίο επιθετικό προσδιορισμό Ήταν μια πράξη που την σόκαρε και την ανησύχησε. Αποφάσισε όμως να μην το αφήσει να περάσει έτσι.
Το κάλεσμα για θετικότητα
Η Maxine άφησε ένα μήνυμα κάτω από το σχόλιο που αποσκοπούσε στο bullying του μικρού κοριτσιού. «Ευχαριστούμε που είδατε το φράχτη μας σαν έναν κενό καμβά που έπρεπε να γεμίσετε. Οι λέξεις είναι πανίσχυρες! Όταν τις χρησιμοποιείτε απρόσεχτα μπορούν να πληγώσουν. Αλλά όταν τις χρησιμοποιείτε σωστά μπορούν να δώσουν κουράγιο, ελπίδα και να εμπνεύσουν τους άλλους! Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να γεμίσετε το φράχτη μας με ευγενικές λέξεις και θετικά μηνύματα. Τα ωραία μηνύματα θα τα χαρούμε ιδιαιτέρως! Τα αρνητικά μηνύματα θα τα εκλάβουμε ως βανδαλισμό της ιδιωτικής μας περιουσίας και θα τα αναφέρουμε στην αστυνομία. Δείτε το φως στους άλλους και συμπεριφερθείτε τους σαν αυτό το φως να είναι το μόνο που μπορείτε να δείτε.
Η ανταπόκριση των παιδιών
Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ιδίως από παιδιά, καθώς χρησιμοποιούν το μονοπάτι για να κόψουν δρόμο και περνούν από το συγκεκριμένο σημείο τακτικά. Μέσα σε μια εβδομάδα ήδη πέντε παιδιά είχαν επισκεφθεί το φράχτη και είχαν αφήσει το δικό τους θετικό μήνυμα. Ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν παιδιά τη γέμισε με αισιοδοξία. Ένα κορίτσι ζωγράφισε ένα ουράνιο τόξο κι έγραψε: «Να είσαι το ουράνιο τόξο σε κάποιου άλλου το σύννεφο.» Ένα άλλο κορίτσι έγραψε: «Αν γεννήθηκες με την αδυναμία να πέφτεις, γεννήθηκες και με τη δύναμη να σηκώνεσαι!» Ένα παιδί παρέθεσε μια φράση του Roald Dahl : «Αν έχεις καλές σκέψεις, αυτές θα φωτίζουν το πρόσωπό σου σαν ηλιαχτίδες και θα φαίνεσαι υπέροχα.»
Οι λέξεις μπορούν να σταματήσουν το bullying
Η Maxine δηλώνει: «Είμαι έκπληκτη και ενθουσιασμένη από τη θετική ανταπόκριση των παιδιών. Υπάρχει ακόμα ελπίδα για τους νέους ανθρώπους κάτι που είναι πολύ όμορφο!»
Άνοιξε μάλιστα και λογαριασμό στο instagram (https://www.instagram.com/the_no_offence_fence/?hl=el ) που το ονόμασε φράχτη της μη προσβολής (ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη offence που σημαίνει προσβολή και τη λέξη fence που σημαίνει φράχτης), καθώς θεωρεί ότι θα ήταν πολύ ωραίο όσοι το επιθυμούν να συγκροτήσουν μια κοινότητα θετικότητας που θα εκφράζεται με αυτόν τον καλλιτεχνικό τρόπο. Πιστεύει πως οι λέξεις δεν είναι ασήμαντες και αν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς που κάνουν bullying.
Οι γονείς του κοριτσιού που έγινε η αφορμή για τον φράχτη της θετικότητας είδαν την κίνηση της Maxine κι επικοινώνησαν μαζί της για να την ευχαριστήσουν για όσα έκανε λέγοντάς της: «η πράξη σου αυτή ήταν το φως στους σκοτεινούς τελευταίους τέσσερις μήνες που η κόρη μας δέχεται bullying.»
Πηγή: bristolpost.co.uk