O Mάριος Γιαννάκου έχει αποδείξει ότι όλα γίνονται με τη δύναμη της θέλησης. Από παχύσαρκος 140 κιλών και καπνιστής έγινε …
Η μάστιγα της παχυσαρκίας
Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου όλα ελπίζαμε να είναι πιο ρόδινα, αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν είναι άλλο από το φαινόμενο της παχυσαρκίας που διακατέχει τους εφήβους και τα μικρά παιδιά.
Είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς νέους, όσον αφορά τη σωματική τους κατάσταση και υγεία. Όμως, από ποιους παράγοντες προκύπτει και πώς η κοινωνία μας μπορεί να βοηθήσει τον νέο σε αυτόν τον αγώνα;
Η απουσία των γονέων
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποίες είναι οι βασικότερες αιτίες που τα παιδιά μας επιλέγουν να τρώνε σε υπερβολικό βαθμό? Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η αμέλεια και η μη αρκετή προσοχή των γονιών προς τα παιδιά ή αλλιώς οι γονείς-φαντάσματα που βρίσκονται παρόντες στο σπίτι αλλά αδιαφορούν για την ψυχολογία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφουν κουρασμένοι από τη δουλειά, αντί να ρωτήσουν τα παιδιά τους πώς ήταν η μέρα τους και πώς τα πέρασαν, κάθονται στον καναπέ και βλέπουν ταινία, χωρίς να έχουν καμία απολύτως επαφή με τα παιδιά τους. Έτσι, αυτά με την σειρά τους εκτονώνονται και βρίσκουν την «αγάπη» στο φαγητό, γιατί δεν μπόρεσαν να εκφράσουν σε κάποιον τα συναισθήματά τους και πώς αισθάνονται. Βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό αφού κανείς δεν τους ακούει, κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Ο σχολικός εκφοβισμός
Άλλος ένας παράγοντας που είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για τη σωματική κατάσταση που βρίσκονται τα παιδιά είναι το bullying που δέχονται στο σχολείο. Δηλαδή αν κάποιον τον κοροϊδεύουν για την εξωτερική του εμφάνιση και δεν έχει φίλους ή συγγενείς για να του εξηγήσουν τι συμβαίνει στη ζωή του, τότε θα κλειστεί στον εαυτό του και θα ξεκινήσει σιγά σιγά να τρώει. Με αυτόν τον τρόπο τρώει και τα συναισθήματά του, αφού δεν τα βγάζει από μέσα του, και έτσι, στρέφεται στο φαγητό που του δίνει μια προσωρινή λύση και χαρά.
Ας διώξουμε την παχυσαρκία!
Η κοινωνία, από την πλευρά της, μπορεί να είναι σαν ορόσημο και προστάτιδα για τα νεαρά παιδιά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει κέντρα υγείας για τα παχύσαρκα παιδιά, έτσι ώστε να καταλάβουν τον ευρύτερο λόγο που ξεκινήσανε να τρώνε και να μπορέσουν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία τους.
Ακόμη μπορεί να αλλάξει σιγά σιγά τα πρότυπα και τα στερεότυπα που έχει η κοινωνία για το πώς θα πρέπει να είναι κανείς, έτσι ώστε να θεωρείται όμορφος από την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, θα μπορούσαν να προωθήσουν παχύσαρκα μοντέλα για να κάνουν διαφημίσεις ή να διαφημίζουν ένα μαγιό, έτσι ώστε να περάσουν υποσυνείδητα το μήνυμα πώς είναι απολύτως αποδεκτό κανείς να έχει κάποια κιλά παραπάνω και πώς δίνονται ίσες ευκαιρίες σε αυτά τα άτομα, και όχι να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Συμπερασματικά, ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη του και το μερίδιό του στο να συνδράμει ώστε να βοηθηθούν τα παχύσαρκα άτομα και να ενταχθούν στην κοινωνία μας, που θα τους βλέπει όλους ισότιμα.