Η μαγεία του wind surfing
Το Windsurfing θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά θαλάσσια αθλήματα καθώς έχεις να παλέψεις με τα κύματα νιώθοντας ταυτόχρονα τη δροσιά του νερού και την αυθεντική γοητεία της θάλασσας. Σε επαναφέρει άμεσα στην παιδική ηλικία μια και στα περισσότερα παιδιά άρεσε να έρχονται αντιμέτωπα και να παλεύουν να τα νικήσουν.
Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ. Με το γουίντ-σέρφινγκ μπορεί ν’ ασχοληθεί κανείς σχεδόν όλο το χρόνο, ξεκινώντας από τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες ως τις τελευταίες του φθινοπώρου, όταν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν ήδη τραβηχτεί έξω από τη θάλασσα.
Στο γουίντ-σέρφινγκ, ο αθλητής είναι πολύ σημαντικός και παίζει τον πρώτο ρόλο ενώ ο αθλητικός εξοπλισμός είναι σημαντικός, αλλά έχει δευτερεύουσα σημασία. Για όσους δεν το γνωρίζουν το γουίντ-σέρφινγκ αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για το συγκεκριμένο άθλημα είναι:
Wetsuits-Στολή: Η κατάλληλη στολή πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος του αθλητή καθώς είναι διαφορετική για άντρες και γυναίκες καθώς αν είναι πολύ μικρή δεν θα υπάρχει σωστή κίνηση και αν είναι μεγάλη θα εισέρχεται αρκετό νερό. Επιπλέον πρέπει να επιλέγεται με βάση το πάχος της καθώς προστατεύει από την υποθερμία. Πρέπει δηλαδή να έχει το σωστό πάχος ώστε να διατηρεί το σώμα ζεστό.
Mesh ή Double-Lined: Οι Mesh στολές είναι πιο ζεστές καθώς το νερό γλιστρά πάνω στην στολή και φεύγει. Η double lined είναι πιο ελαστική και πιο ανθεκτική στολή.
Dry ή Semi Dry: Οι Dry είναι οι πιο ζεστές στολές για το χειμώνα, από την άλλη όμως είναι ακριβότερες και πιο ευαίσθητες. Οι κανονικές στολές επιτρέπουν στο νερό να εισέλθει από το φερμουάρ και τα μανίκια. Οι Semi Dry στολές συγκρατούν μια ποσότητα νερού μέσα τους. Τέλος οι κανονικές στολές επιτρέπουν στο νερό να εισέρχεται από το φερμουάρ.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ
Η ιστιοσανίδα (windsurfing, «γουίντ-σέρφινγκ») είναι μια ειδική σανίδα-σκάφος που επιπλέει και κινείται με τη βοήθεια ενός ελεύθερου πανιού. Ως ελεύθερο πανί θεωρείται ένα κατάρτι στερεωμένο σε ένα σταθερό σημείο που μπορεί να περιστρέφεται και να αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια της ναυσιπλοΐας.
Η ιστιοσανίδα μπορεί να θεωρηθεί μια μικρότερη εκδοχή του ιστιοφόρου. Μπορεί να γίνει είτε σε ήρεμα νερά, είτε σε ταραγμένα νερά, ακόμα και όταν έχει κύματα. Διακρίνουμε δύο κατηγορίες ιστιοσανίδων, αυτές με πτερύγιο και οι funboard.
Απαραίτητες οδηγίες για όσους ασχοληθούν με το σπορ
- Να διατηρείτε σε μόνιμη βάση ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης.
- Καλό είναι να κάνετε μερικά μαθήματα ιστιοσανίδας, για τις επιδεξιότητες και τεχνικές που απαιτεί το άθλημα.
- Να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης και πλεύσης (με βασικότερο στοιχείο την ισοθερμική στολή, που πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το σώμα).
- Να μην πίνετε αλκοόλ πριν από την πλεύση.
- Να ακολουθείτε πρόγραμμα προθέρμανσης, που να περιλαμβάνει τζόγκινγκ και ασκήσεις διατάσεως και ενδυνάμωσης.
- Μην ξεχνάτε την απαραίτητη αποθεραπεία μετά την άσκηση, που περιλαμβάνει κυρίως ασκήσεις διατάσεως.