Ποιος δεν έχει λαχταρήσει στη θάλασσα τα τραγανά ντόνατς που γλυκαίνουν τη γεύση από την αλμύρα του νερού; Ακολουθεί η …
Η γλυκιά ιστορία του ντόνατς
Το ντόνατς, αν και είναι διαδεδομένο και αγαπημένο γλυκό σνακ, έχει μία λιγότερο δημοφιλή ιστορία δημιουργίας του. Ας μάθουμε λοιπόν 15 ιστορικές λεπτομέρειες του διαχρονικού αμερικάνικου εδέσματος.
Λίγα γλυκίσματα έχουν τιμηθεί προκαλώντας τον ακατάπαυστο ενθουσιασμό όσο οι ταπεινοί κρίκοι τηγανητής ζύμης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και την καθημερινότητα.
- Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ παρασκευάζονται περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ντόνατς.
Η αμερικανική αρτοβιομηχανία ντόνατς είναι γιγαντιαία, με αμέτρητες αλυσίδες καταστημάτων αφιερωμένες στην παραγωγή τους.
Στον Καναδά εν τω μεταξύ, παρασκευάζονται λιγότερα ντόνατς (περίπου 1 δισεκατομμύριο το χρόνο), ωστόσο λόγω του μικρότερου πληθυσμού υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα ντόνατς ανά πολίτη.
- 10 Αμερικανοί πολίτες έχουν το επίθετο “Doughnut” ή “Donut”.
Όσον αφορά τουλάχιστον τα δημογραφικά στοιχεία του 2011. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν το επίθετο “Doughnut” ήταν το οικογενειακό επίθετο ή αν οι άνθρωποι το υιοθέτησαν από το πάθος τους για το έδεσμα.
Την ίδια στιγμή, το “Donut” κατατάσσεται σε δημοτικότητα ονομάτων στις ΗΠΑ στη θέση 245. 396.
- Το ντόνατς αναφέρεται στη λογοτεχνία για πρώτη φορά από τον συγγραφέα Washington Irving.
Ο συγγραφέας του γοτθικού μυθιστορήματος “ The Legend of Sleepy Hollow”, Washington Irving, μνημονεύει το ντόνατς ως «μπάλες γλυκιάς ζύμης, τηγανισμένες σε λίπος χοίρου που ονομάζονται doughnuts».
Εικάζεται πως είναι ο πρώτος συγγραφέας που απεικονίζει ποιητικά τη νόστιμη αρτοδημιουργία.
- Στο “Voodoo Doughnut” πωλούνταν «φαρμακευτικά» ντόνατς με επικάλυψη ηρεμιστικών και χωνευτικών φαρμάκων.
Το κατάστημα “Voodoo Doughnut” που βρίσκεται στο Όρεγκον του Πόρτλαντ είναι περιβόητο για τις ακραίες συνταγές ντόνατς.
Για κάποιο διάστημα, στο κατάστημα προσφέρονταν ντόνατς βουτηγμένα σε ηρεμιστικά και χωνευτικά φάρμακα (τα τελευταία πασπαλισμένα με χάπια για το στομάχι) τα οποία απευθύνονταν σε πελάτες που ζητούσαν κάτι καταπραϋντικό για το στομάχι, μετά από βαριά κατανάλωση ποτού.
Τελικά, έπειτα από παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας, το κατάστημα υποχρεώθηκε ν’ αποσύρει τα «φαρμακευτικά» ντόνατς.
- Spudnut είναι το ντόνατς με πρώτη ύλη την πατάτα αντί το αλεύρι.
Παρασκευασμένα είτε από πουρέ ή από άμυλο πατάτας, τα Spudnut ήταν κάποτε τόσο δημοφιλή ώστε είχαν ξεχωριστή εμπορική αλυσίδα: την Spudnuts.
Η πλέον έκπτωτη αλυσίδα (έχουν απομείνει διάσπαρτες επιχειρήσεις παρασκευής τους, όμως η μητρική εταιρεία δεν υπάρχει πλέον), είχε ιδρυθεί από δύο αδέλφια-έναν πωλητή συσκευών και έναν υπάλληλο φαρμακείου το 1940.
Ήταν μάλιστα η πρώτη επιχείρηση αλυσίδας doughnut στο Λος Άντζελες.
- Τα περισσότερα καταστήματα ντόνατς ανά άτομο βρίσκονται στη Βοστώνη.
Οι κάτοικοι της Βοστώνης αγαπούν το ντόνατς.
Σύμφωνα με το περιοδικό AdWeek, ένα κατάστημα αντιστοιχεί σε 2. 480 ανθρώπους.
- Οι Γάλλοι ονομάζουν τα ντόνατς “Nun’s Farts”.
Ελαφρώς διαφοροποιημένα από τα στρόγγυλα αμερικανικά ντόνατς, οι αφράτες τηγανίτες των Γάλλων ονομάζονται pets de none, “nun’s farts”.
- O μύθος της αγάπης των αστυνομικών για τα ντόνατς αληθεύει.
Το 1950, οι αστυνομικοί που δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια συχνά σταματούσαν σε κάποια από τα λίγα ανοιχτά μαγαζιά κατά τις νυχτερινές ώρες για ένα σνακ.
Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας αμοιβαίος δεσμός:
Οι ιδιοκτήτες καλοδεχόντουσαν την αστυνομική προστασία, ενώ οι αστυνομικοί είχαν ένα μέρος για φαγητό αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα την εδραίωση της σχέσης αυτής.
- Η ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ έτρωγε 20 ντόνατς καθημερινά ώστε να παχύνει για τις ανάγκες των «Ημερολογίων της Μπρίτζετ Τζόουνς».
Προκειμένου να ενσαρκώσει το ρόλο της περίφημης ηρωίδας στο «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς: Η Επόμενη Σελίδα», το 2004, η Ζελβέγκερ έπρεπε να βάλει βάρος.
Η ίδια η ηθοποιός είχε πει ότι κάθε μέρα, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό για το ρόλο βάρος, έτρωγε «ένα μεγάλο μπέργκερ από τα MacDonald’ s, πατάτες τηγανητές, πατάτες βουτηγμένες σε βούτυρο, πίτσα, μιλκσέικ και 20 ντόνατς κάθε μέρα».
- Κάποτε, το ντόνατς ανακηρύχθηκε το κορυφαίο φαγητό του αιώνα.
Το 1933 κατά τη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, η οποία είχε χαρακτηριστεί «Ένας αιώνας προόδου», τα ντόνατς απέκτησαν τον μεγαλόπρεπο τίτλο του «κορυφαίου φαγητού στον αιώνα της προόδου».
Σύμφωνα με τον εγγονό του εφευρέτη της αυτόματης μηχανής ντόνατς, τον Sally Levitt Steinberg, κατά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, η φρέσκια, αυτοματοποιημένη του διάθεση, η φθηνή του πώληση, το έκανε «το αναγκαίο αγαθό της εργατικής τάξης».
- Ο ηθοποιός Κλαρκ Γκέιμπλ δίδαξε το σωστό βούτημα του ντόνατς, στην ταινία «Συνέβη μία Νύχτα».
Στην ταινία «Συνέβη μία Νύχτα» του 1934, ο χαρακτήρας του Κλαρκ Γκέιμπλ όρισε τους κανόνες του σωστού βουτήματος στη συμπρωταγωνίστριά του Κλοντέτ Κολμπέρ.
Εξηγεί χαρακτηριστικά πως «το βούτημα είναι τέχνη», «δεν το αφήνεις να μουσκέψει πολύ-μία κίνηση και μετά στο στόμα.
Αν το αφήσεις να μουσκέψει πολύ, μαλακώνει και διαλύεται.
Είναι ζήτημα χρονισμού».
- Ο εφευρέτης της τρύπας του ντόνατς ήταν ένας καπετάνιος του πλοίου “New England”.
Κατά τον 19ο αιώνα, η Elizabeth Gregory, μητέρα ενός πλοιάρχου, του Hanson Gregory, ήταν γνωστή για τα τηγανητά γλυκίσματα ζύμης με τα οποία εφοδίαζε το γιό της και το πλήρωμα στα ταξίδια τους.
Παρόλο που η Elizabeth ήταν ίσως η εφευρέτης του ντόνατς, -τα συσκεύαζε με ξηρούς καρπούς και τα καρύκευε με κανέλα και μοσχοκάρυδο- ο καπετάνιος Hanson Gregory διεκδικεί την εφεύρεση της τρύπας του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για την «πρώτη τρύπα ντόνατς που είδε ποτέ μάτι θνητού».
- Ντόνατς προσφέρονταν στους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη διάρκεια του Α’ ΠΠ, ο Στρατός της Σωτηρίας, προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των στρατιωτών και να τους θυμίσει την πατρίδα, τούς προμήθευε με ντόνατς και καφέ στα χαρακώματα.
- Ένα κατάστημα ντόνατς στην Καλιφόρνια πρωταγωνίστησε σε ταινίες του 1980.
Το γιγαντιαίο γλυπτό ντόνατς, ύψους 9.7 μέτρων στην κορυφή του “Randy’s Donuts”, αποτελεί ένα εμβληματικό σύμβολο του ντόνατς για το Hollywood.
Η επιχείρησε λειτούργησε το 1950 ως υποκατάστημα της πλέον έκπτωτης αλυσίδας “Big Donut” και εμφανίζεται σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Στον Πλανήτη Γη τα Κορίτσια Είναι Εύκολα» (1988), « Πιάστε τον Κοντό» (1995), «Το Χρυσό Παιδί» (1986), «Crocodile Dundee» (1986), «Iron Man 2» (2010).
- H ονομασία του ήταν κάποτε Olykoek
Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τη δική τους εκδοχή για την παρασκευή του ντόνατς.
Αναγνωρίζεται ότι οι Ολλανδοί εισήγαν στην Αμερική την τηγανητή ζύμη, πριν από την Αμερικανική Επανάσταση, όταν το έδεσμα είχε ακόμη την ονομασία Olykoek, που αποδίδεται ως λαδωμένα ψωμάκια.
Πηγή: mentalfloss.com