Ίσως η πιο τρυφερή γιορτή παγκοσμίως, η Ημέρα της Μητέρας, έρχεται την Κυριακή 13 Μαΐου προς τιμήν της αξίας και …
Η γιορτή της μητέρας στις χώρες του κόσμου
Φέτος στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες, την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαΐου γιορτάζουν οι αγαπημένες μας μητέρες. Μια ημέρα αφιερωμένη στους δεσμούς που μας δένουν με τον σημαντικότερο άνθρωπο στη ζωή μας, αλλά και γενικότερα στη μητρότητα και το ρόλο της μητέρας στην ευρύτερη κοινωνία. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν την ιστορία αυτής της γιορτής που όπως κι άλλες έχει γίνει κι αυτή εμπορική, με τη διαφορά ότι εδώ αξίζει τον κόπο, αφού δεν παύει να είναι γιορτή αγάπης…
Πηγαίνοντας αρκετά πίσω στην ιστορία, θα ανακαλύψουμε ότι η γιορτή σχετίζεται με τη μητέρα Γη και την κόρη της Ρέα ή αλλιώς Κυβέλη στην Αρχαία Ελλάδα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου και μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα, αλλά και μητέρα θεών και ανθρώπων.
Ο επίσημος εορτασμός πάντως, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα (1910) και την πολιτεία της Βιρτζίνια, ύστερα από επιμονή της Anna Marie Jarvis, η οποία θέλησε να καθιερώσει τη γιορτή προς τιμήν της μητέρας της. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική γυναίκα καθώς με διοργανώτρια την ίδια, εθελόντριες από τη δυτική Βιρτζίνια μάχονταν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος. Μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο στα μέσα του 19ου αιώνα (1861-1865) όλες μαζί προωθούσαν μέσω εκδηλώσεων τη συμφιλίωση των δύο πλευρών και την ειρήνη. Η μητέρα της Jarvis είχε συνθέσει μάλιστα τον «Ύμνο Μάχης για τη Δημοκρατία» και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας. Όλα αυτά την καθιστούσαν ως ένα πρόσωπο που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της χώρας.
Στις περισσότερες λοιπόν χώρες του κόσμου, η Γιορτή της Μητέρας είναι κινητή και γιορτάζεται μέσα στο Μάιο, σε κάποιες την πρώτη Κυριακή του μήνα, σε άλλες την τελευταία, ενώ στο νότιο ημισφαίριο τη γιορτάζουν όταν έχουμε εμείς χειμώνα.
Στην Ελλάδα αρχικά η γιορτή είχε συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής (2/2), σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα όπου το βρέφος Ιησούς πηγαίνει στο Ναό του Θεού για ευλογία και ως Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1929. Στη δεκαετία του ’60 όμως, επικράτησε ο «μοντέρνος» εορτασμός προερχόμενος από τη Δύση κι από τότε τη γιορτάζουμε πλέον τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Πότε και πώς γιορτάζουν στην…
Μεγάλη Βρετανία: μέσα στον μήνα Μάρτιο τα παιδιά δίνουν ευχετήριες κάρτες και δώρα στις μαμάδες τους και η μέρα είναι αφορμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Παραδοσιακά από τον 16ο αιώνα είχε θεσπιστεί ήδη από τους Άγγλους να γιορτάζουν οι μητέρες την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, ενώ το έθιμο περιλάμβανε εκκλησιασμό και οικογενειάκα γεύματα.
Γαλλία: η μέρα γιορτάζεται όπως εδώ (λουλούδια, κάρτες, γεύματα), αλλά δεκαπέντε μέρες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαΐου.
Ρωσία: Στην πρώην ΕΣΣΔ γιορταζόταν στις 8 Μαρτίου (Ημέρα της Γυναίκας), αλλά από το 1998 έχει επικρατήσει η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αν και υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν στην παλιά ημερομηνία.
Ιαπωνία: οι Ιάπωνες προσφέρουν λουλούδια και είχαν συνδυάσει την ημέρα με τα γενέθλια της αυτοκράτειράς τους Kojun, της μητέρας του σημερινού αυτοκράτορα Akihito. Τελικά, «υπάκουσαν» στον σχεδόν γενικό κανόνα της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.
Κίνα: Δώρα, εορταστικές εκδηλώσεις και γενικά μια εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί κι εκεί τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου εδώ και μόλις λίγα χρόνια.
Μεξικό: Στη μακρινή χώρα της Αμερικής τα παιδιά προσφέρουν στις μητέρες τους λουλούδια, μουσική ακούγεται παντού και οι οικογένειες βγαίνουν για φαγητό στις 10 Μαΐου όποια μέρα κι αν πέσει.
Αίγυπτος: Όπως ίσως φανταστήκατε, δεν είναι επίσημη γιορτή η Γιορτή της Μητέρας, αλλά τη γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου που είναι και η πρώτη μέρα της άνοιξης.
Ταϊλάνδη: Συμπίπτει με τα γενέθλια της 85χρονης βασίλισσας Sirikit στις 12 Αυγούστου και γιορτάζεται με παρελάσεις κι εορταστικές εκδηλώσεις.