Η Ελβετία και οι αντιφάσεις της

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

Η Ελβετία, αυτή η μικρή χώρα της Ευρώπης, έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις τόσο λόγω των βουνών της όσο και λόγω του πλούτου της. Είναι, όμως, μια χώρα σαν τις άλλες.

Η Ελβετία με λίγα λόγια

Έχετε πάει στην Ελβετία; Μικρή χώρα, στο κέντρο της Ευρώπης, η πρωτεύουσα, η Γενεύη, είναι όση το Χαλάνδρι περίπου και παράγει γάλα, τυριά (πολύ ωραία), σοκολάτες (γνωστές αν και του Βελγίου είναι καλύτερες), Rolex (εταιρεία αμυντικών όπλων), κοσμήματα για Άραβες, χιόνι, κρύο μπόλικο, ψηλά βουνά (κάτω από τα οποία κρύβονται τεράστια σκαμμένα τούνελ και καταφύγια) και τράπεζες (που τελευταία έχουν πέσει σε δυσμένεια λόγω οικονομικών σκανδάλων).

Οι Ελβετοί είναι ήσυχοι άνθρωποι- το βλέπουμε από την έλλειψη βραδινής ζωής – νοικοκύρηδες, καθαροί, λιγόλογοι, κλειστοί, αθλητικοί, νομοταγείς και πληρώνουν τους φόρους τους χωρίς να βαρυγκωμούν (διότι πιάνουν τόπο). Είναι σαν καρτ-ποστάλ. Δηλαδή τέλειοι;

Πολιτικό σύστημα της Ελβετίας (κάπου το πάω, συνεχίστε να διαβάζετε)

Σε τι διαφέρει η Ελβετία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ και ούτε θέλησε ποτέ να γίνει) από άλλα κράτη;

  • Η Ελβετία διοικείται με ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

  • Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας εκλέγεται κάθε χρόνο για ένα έτος.

  • Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και το κάθε ένα από τα 26 καντόνια τη Ελβετίας έχει την δική του Βουλή, το δικό του Σύνταγμα, τους δικούς του νόμους και δικαστικό σύστημα ενώ είναι υπεύθυνο για την παιδεία, την υγεία και την δημόσια τάξη.

  • Είναι δηλαδή σε έναν μεγάλο βαθμό αυτόνομο έναντι της Ομοσπονδιακής Βουλής.

  • Στα δημοψηφίσματα οι πολίτες μπορούν να αναιρέσουν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή και με τα δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας μπορούν να τροποποιήσουν το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.

  • Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυριστεί ότι το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας είναι σε μεγάλο βαθμό μια Άμεση Δημοκρατία.

  • Άρα οι Ελβετοί, μέσω ταχυδρομείου και email, ψηφίζουν/αποφασίζουν για όλα και τα πάντα: ως και τι χρώματα θα βαφτούν τα λεωφορεία τους. Δηλαδή είναι ανοικτόμυαλοι και προοδευτικοί;

Δημοψηφίσματα, και άλλα δημοψηφίσματα….

Δημοψήφισμα: Πάνω-κάτω ένα 71% των ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση ‘Νεολαία χωρίς ναρκωτικά’, που στόχο είχε τον περιορισμό της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα. «Τι χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει η Ελβετία;», θα μου πείτε. Έχει πολύ μεγάλη και η πρόσβασή τους είναι πανεύκολη. Δηλαδή, αδιαφορούν για τους κινδύνους των ναρκωτικών;

Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά την προσπάθεια δεξιού κόμματος να καταργήσει ένα σύμφωνο που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα τους. Δηλαδή, είναι φιλελεύθεροι;

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) προσπάθησε να περάσει ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα στην συμφωνία με την ΕΕ για να περιορίσει τη μετανάστευση στη χώρα όπου οι αλλοδαποί αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Το μέτρο έχασε με 62%-38%.

Η Ελβετία και οι ανθρώπινες αντινομίες

Οι Ελβετοί τελικά τι είναι βάσει των δημοψηφισμάτων τους; Είναι φιλόζωοι, υπέρ της μετανάστευσης, δηλαδή δημοκρατικοί, υπέρ των οπλικών εξοπλισμών και φιλοπόλεμοι, δηλαδή όχι και τόσο δημοκρατικοί, κατά της διαφάνειας, δηλαδή καθόλου δημοκρατικοί, είναι υπέρ των ναρκωτικών και ναρκομανείς; Τι;

Είναι αντίξοοι, ανάποδοι, έχουν άγνοια, είναι ασταθείς κι ανεύθυνοι και τους αρέσουν τα σπορ; Η απάντηση είναι: από όλα. Όπως είμαστε όλοι μας. Κυρίως είναι υπέρ των συμφερόντων τους, όπως και πάλι είμαστε όλοι μας. Υπάρχει κάποιος που έχει αντίρρηση σε αυτό; (Ναι; Να με πάρει τηλέφωνο παρακαλώ να τον/την γνωρίσω).

Η Ελβετία θεωρείται και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι από τις πλέον ανεξάρτητες και σταθερές χώρες του κόσμου. Την Ελβετία την φέρω ως παράδειγμα, όχι καλού η κακού, αλλά ως ένα ανθρώπινο παράδειγμα.

Μια χώρα είναι, στην ουσία, ένα πλήθος ανθρώπων που μοιράζονται ακουσίως ή/και εκουσίως κάποια σύνορα. Είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες.

Δηλαδή, η Ελβετία είναι βαρετή χώρα; Όχι, είναι μια ωραιότατη χώρα που αξίζει να επισκεφθείτε και να γυρίσετε τα βουνά της.

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…