Ώρα για σπίτι! Τί μπορούμε να κάνουμε για περάσει όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα και να διασκεδάσουμε …
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία προσφέρει τρίμηνη δωρεάν ψυχιατρική υποστήριξη
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, λαμβάνει μία εντυπωσιακή πρωτοβουλία. Οι επιστήμονές της θα προσφέρουν για το επόμενο τρίμηνο δωεράν ψυχιατρική φροντίδα και βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας νιώσουν την ανάγκη να αναζητήσουν τις συμβουλές του ειδικά καταρτισμένου προσωπικού.
Είναι εύλογο ότι, λόγω της πληθώρας ριζικών αλλαγών που θα υποστεί η καθημερινότητά μας (και που ήδη εδραιώνονται) μέσα στους προσεχείς μήνες, αλλά και των δυσκολιών και της πίεσης που θα υποστούμε, θα κλονιστούν η πίστη, τα νεύρα και ο ψυχισμός μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του υγιούς ψυχισμού και, σε αντιπαραβολή με το πόσο ανασταλτικό παράγοντα μπορεί να αποτελέσει η κακή διάθεση και ψυχολογία στο να εκτελέσουμε τα καθήκοντα της κάθε ημέρας -ή ακόμα και στο να «βγάλουμε» τη μέρα-, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναλαμβάνει δράση προσφοράς.
Προβλέποντας τη σύγχυση και τη θλίψη -ίσως και κατάθλιψη– που πιθανόν θα καταβάλει πολλούς πολίτες το ερχόμενο διάστημα, εξαιτίας της εξάπλωσης και των επιπτώσεων του κορονοϊού, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία επιθυμεί να συμβάλει τα μέγιστα σε ψυχιατρικά θέματα που σχετίζονται με την επιδημία και τις ψυχιατρικές επιπλοκές της.
Εκμεταλλευόμενη την εποχή της τεχνολογίας, στην οποία ζούμε, δημιούργησε μία εύχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα για το σκοπό αυτό. Στην πλατφόρμα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση οποιοσδήποτε, αρκεί να βρίσκεται συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Μέσω αυτής θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει online (διαδικτυακές) συνεδρίες με την ειδική εφαρμογή βιντεοκλήσης της Melapus, χωρίς την εγκατάσταση επιπλέον προγράμματος.
Δείτε το αλλιώς…
Με αφορμή, λοιπόν, τις καινούργιες μας συνήθειες μέσα από τα μέτρα που μας συστήνει η πολιτεία, μπορούμε να μετατρέψουμε προς όφελός μας την κατάσταση του #Μένουμε_σπίτι! Μπορούμε να λάβουμε θετικά αυτό το μήνυμα, όχι απλώς ως μέτρο περιορισμού, αλλά ως μία θετική συγκυρία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη ότι στη σύγχρονη καθημερινότητα δεν μένουμε ικανοποιημένοι από το χρόνο που περισσεύει για εμάς και τους οικείους μας. Ας δούμε, επομένως, τα πράγματα από άλλη οπτική!
Αναλάβετε δράση!
Όσοι μένουμε με ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τους προστατεύουμε βεβαίως κατά το δυνατόν, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Δεν ξεχνάμε, όμως, να τους ενθαρρύνουμε και να τονώνουμε το ηθικό τους μέσα από τα χαμόγελα και τα καλά μας λόγια. Χαμογελάστε, λοιπόν! Είναι μεταδοτικό!
Οι γονείς μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο με τα παιδιά τους, κάνοντας μαζί δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι χειροτεχνίες, οι κατασκευές, η μαγειρική (τα παιδιά χαίρονται με το να συμμετέχουν και να βοηθούν τους γονείς τους σε εύκολες συνταγές, όπως η παρασκευή μπισκότων και γλυκών!) και τα παζλ είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσετε τα απογεύματα. Επιλέξτε να εκθέσετε τα ολοκληρωμένα παζλ στο χώρο σας, ώστε να διατηρήσετε ζωντανή την ανάμνηση του χρόνου που περάσατε μαζί. Η ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων είναι κάτι που τα παιδιά λατρεύουν και μπορείτε, επίσης, με τη σειρά σας να τα παροτρύνετε να επισκεφθούν ιστοσελίδες μουσείων που προσφέρουν εικονική ξενάγηση στα εκθέματά τους.
Όσοι από εμάς αποφασίσουμε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, οι επιλογές ξετυλίγονται μπροστά μας. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις ανεβασμένες στο ίντερνετ ή να διαβάσουμε βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή. Το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο προσφέρουν, στις ιστοσελίδες τους, μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις (για μικρούς και μεγάλους!).
Επίσης, το διαδίκτυο διαθέτει μεγάλη ποικιλία δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων, τα οποία έχετε τη δυνατότητα να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ή να τα διαβάσετε ενώ είστε σε σύνδεση. Για παράδειγμα, οι εκδόσεις Gutenberg έχουν αναρτήσει το Project Gutenberg στην ιστοσελίδα www.gutenberg.org.
Ας μην ξεχνάμε, τέλος, συγγενείς και φίλους μας αυτές τις στιγμές. Επιλέγουμε να επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους, όχι με τη φυσική μας παρουσία, αλλά μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων. «Μένουμε απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι» όπως είπε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του.
Θυμηθείτε, φίλοι μου, ότι οι δύσκολες ώρες μάς ενώνουν και μας δείχνουν την αξία της ζωής! Καλή δύναμη!