Η διατροφική αξία των Χριστουγέννων
H πιο υπέροχη εποχή του χρόνου είναι πλέον εδώ γεμίζοντας την καθημερινότητά μας με χαρά, λαχτάρα και προσμoνή. Όλοι ετοιμάζονται για την ημέρα των Χριστουγέννων είτε στολίζοντας το σπίτι τους, είτε προγραμματίζοντας τα ψώνια των γιορτών που πλησιάζουν. Πολύχρωμα φωτάκια, όμορφα καταπράσινα και στολισμένα δένδρα, χαρωποί χιονάνθρωποι και παχουλοί Άγιοι Βασίληδες συνθέτουν την μαγική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που όλοι λίγο πολύ, έχουμε ανάγκη να ζήσουμε.
Πέρα όμως από την ιδιαίτερη διακόσμηση, η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από λαχταριστές μυρωδιές, ξεχωριστές γεύσεις και πλούσια τραπέζια. Ήδη οι νοικοκυρές έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την τέχνη τους στην παρασκευή των αγαπημένων μας, χριστουγεννιάτικων γλυκών σκορπώντας στο σπίτι τα υπέροχα αρώματα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του μπισκότου που ψήνεται. H ποικιλία τροφών που χαρακτηρίζει το διατροφικό μοτίβο των ημερών, αναμφισβήτητα κρύβει πολλούς θρεπτικούς θησαυρούς που μας προσφέρουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δώρο: πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες για καλή υγεία.
Το διατροφικό μυστικό των Χριστουγέννων
Τις μέρες των γιορτών συνήθως καταναλώνουμε τροφές που δεν τις συνηθίζουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Ξεκινώντας από τον βασιλιά του εορταστικού τραπεζιού, τη γαλοπούλα και καταλήγοντας στον διατροφικό γίγαντα των γλυκισμάτων, το μελομακάρονο, ας δούμε τι προσφέρουν στον οργανισμό μας οι αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.
Γαλοπούλα
Η ψητή γαλοπούλα, με γέμιση ή χωρίς, αποτελεί το κατεξοχήν γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων, που όμως δεν συνηθίζεται να καταναλώνεται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, είναι αναμφισβήτητα η πιο κατάλληλη επιλογή για το τραπέζι των γιορτών μιας και εξισορροπεί άψογα με τα υπόλοιπα θερμιδοφόρα εδέσματα. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες , σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα στοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο.
Κουκουνάρι
Το κουκουνάρι συνηθίζεται να συνοδεύει τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα όχι μόνο ως διακοσμητικό για το δένδρο, αλλά και σαν ένας εξαίσιος καρπός που συνδυάζεται άψογα στο γιορτινό μας τραπέζι. Κυρίως καταναλώνεται ως γέμιση στην γαλοπούλα ή σαν γαρνιτούρα μέσα σε μία δροσερή σαλάτα. Ως καρπός, το κουκουνάρι είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από ασθένειες και τον διατηρούν ενισχυμένο. Ακόμη περιέχει βιταμίνη Ε και άλλες ουσίες όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.
Μελομακάρονο
Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό μικρών και μεγάλων, πέρα από απόλαυση και νοστιμιά έχει να μας χαρίσει πολλά δώρα για καλύτερη υγεία. Εκτός από σχετικά λίγες θερμίδες, το μελομακάρονο περιέχει τα πιο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής φύσης, πράγμα που το κάνει ξεχωριστό. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στη ζύμη, τα καρύδια και το σουσάμι αποτελούν εξαιρετικές πηγές «καλών» λιπαρών οξέων, πράγμα που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της καρδιάς. Ακόμα, το μέλι και η κανέλα είναι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τροφές, που πέρα από υπέροχη γεύση χαρίζουν ζωντάνια και υγεία στον οργανισμό μας.
Ρόδι
Φυσικά, από τη διατροφική λίστα των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο μας ρόδι. Σύμβολο υγείας, καλοτυχίας και γονιμότητας το φρούτο αυτό λατρεύεται στη διάρκεια των γιορτών και ειδικότερα την Πρωτοχρονιά, όπου σύμφωνα με την παράδοση, το σπάσιμο του ροδιού θα φέρει ευλογημένο νέο χρόνο στο σπίτι. Από διατροφική σκοπιά, το πολύτιμο αυτό φρούτο περιέχει πληθώρα βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών ενώ έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωσή του με αντιγηραντική δράση, καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού ακόμα και με πρόληψη ενάντια του καρκίνου.
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμφισβήτητα αποτελεί μία πανδαισία γεύσεων και αισθήσεων που σίγουρα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Πέρα όμως από το εκλεκτό φαγητό, η συντροφιά της οικογένειας την γιορτινή αυτή η μέρα είναι το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο για κάθε σπιτικό.