Η διαφορά του να είσαι εσωστρεφής από το να είσαι ντροπαλός

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Συχνά στο μυαλό μας ταυτίζουμε την εσωστρέφεια με την ντροπαλότητα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Μπορεί κάποιοι εσωστρεφείς να είναι ντροπαλοί,  αλλά σίγουρα αυτές οι δυο έννοιες δεν ταυτίζονται. Η εσωστρέφεια από μόνη της δεν είναι απαραίτητα κακό χαρακτηριστικό προσωπικότητας όπως πολλοί νομίζουν.

Αρχικά λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας εσωστρεφούς προσωπικότητας;

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όποιος ντρέπεται, κακά ζει». Πώς η ντροπαλότητα είναι εμπόδιο στην επίτευξη στόχων;

______________________

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι εσωστρεφείς

  • Λατρεύουν να περνάνε χρόνο με τον εαυτό τους. Τους αρέσει να ακούν μουσική, να σερφάρουν στο ιντερνέτ ή να πηγαίνουν για τρέξιμο μόνοι τους. Δεν έχουν ανάγκη την παρουσία κάπου άλλου για να κάνουν πολλές δραστηριότητες.
  • Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι μόνοι. Είναι πιο παραγωγικοί όταν έχουν την δυνατότητα να σκεφτούν όντας απομονωμένοι.
  • Προτιμούν να είναι πιο «ανοιχτοί» στις συζητήσεις με τους στενούς τους ανθρώπους. Με τους αγνώστους σπάνια ανοίγουν κουβέντα.
  • Δεν τους αρέσει το κουτσομπολιό και δεν μιλούν για να μιλήσουν. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη σιωπή σε κοινωνικές περιστάσεις που κρίνουν ότι δεν έχουν κάτι αξιόλογο να πουν.
  • Δεν τους αρέσει η πολυκοσμία και η φασαρία. Προτιμούν να πάνε π.χ. για ένα χαλαρό κρασί με τους στενούς τους φίλους ή να περάσουν μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι τους,  παρά να πάνε σε ένα μεγάλο πάρτι που έχει πολλούς αγνώστους και πολύ θόρυβο.
  • Δεν θέλουν να περνούν πολύ χρόνο με άλλους και όταν συμβαίνει αυτό έχουν την ανάγκη να απομονωθούν έπειτα για να «τα βρουν» με τον εαυτό τους.
  • Δεν είναι αυθόρμητοι, συνήθως σκέφτονται πριν μιλήσουν.

Η διαφορά του να είσαι εσωστρεφής από το να είσαι ντροπαλός

Από την άλλη,  όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ντροπαλού ατόμου;

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι ντροπαλοί

  • Φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους σε κοινωνικές περιστάσεις, γιατί «τρέμουν» την πιθανή αρνητική κριτική των άλλων.
  • Δεν τους αρέσει αναγκαστικά η απομόνωση, αλλά,  από την άλλη , όταν βρίσκονται σε κοινωνικές περιστάσεις αγχώνονται υπερβολικά.
  • Υπεραναλύουν καταστάσεις και πιθανά μελλοντικά σενάρια στο μυαλό τους, εστιάζοντας νοητικά στο τι τους λείπει.

Έτσι, καθίσταται σαφές λοιπόν ότι δεν πρόκειται για δυο ταυτόσημες έννοιες. Και οι δυο έννοιες πάντως θεωρούνται ως «αρνητικές» από πολλούς. Κατά πόσo όμως ισχύει αυτό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…