Παραδοσιακά, μεταξύ των φοιτητών της ιατρικής λέγεται ότι μόλις το 50% που κάνουν στην ιατρική ωφελεί πραγματικά τον ασθενή. Καθώς …
Η άσκηση, το ισχυρότερο φάρμακο κατά του άγχους και της κατάθλιψης
Όλες έρευνες για το άγχος και την κατάθλιψη συγκλίνουν στο εξής: όποια μορφή άσκησης κι αν επιλέξετε, αυτή θα συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Κι αν αυτή γίνταιι outdoor, ετοιμαστείτε να πλημμυρίσετε από ορμόνες «καλής διάθεσης».
Όλο και πιο συχνά ακούμε τελευταία ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του στρες. Με ποιον τρόπο όμως η γυμναστική είναι ευεργετική και υπάρχουν συγκεκριμένα είδη άσκησης που πρέπει να επιλέξουμε;
Ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει δυστυχώς από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, καταστάσεις που εντάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, ο λαμπερός κόσμος των social media, προκαλεί μια «αδηφάγα» συμπεριφορά και το αίσθημα του ανικανοποίητου, δεδομένου ότι πάντα συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κάποιον άλλο, πολλές φορές χωρίς καν να τον γνωρίζουμε προσωπικά. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας επαναλάμβαναν συνεχώς τη ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και προφανώς δεν είχαν άδικο. Η σωματική αδράνεια προκαλεί ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές.
Τι άσκηση να επιλέξω;
Σύμφωνα με έρευνες οποιοδήποτε είδος υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας αποτελεί αρωγό του ανθρώπου στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, για παράδειγμα το τρέξιμο, το ποδήλατο, το περπάτημα ή το κολύμπι. Επιπλέον , τα βάρη , η γιόγκα και ο χορός είναι καλές εναλλακτικές. Οι ειδικοί θεωρούν πως το outdoor fitness αποτελεί ίσως τον καλύτερο τρόπο άσκησης, διότι όχι μόνο είναι αποτελεσματική καίγοντας πολλές θερμίδες , συντελεί ακόμη στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση, όπως είναι για παράδειγμα η νορεπινεφρίνη.
Ωστόσο , είναι κατανοητό πως εάν κάποιος ο οποίος πάσχει από άγχος δεν απολαμβάνει τις υπαίθριες δραστηριότητες, μπορεί να επιλέξει το είδος γυμναστικής που απολαμβάνει.
Πώς βοηθά η άσκηση στην καλή ψυχική υγεία;
Η κατάθλιψη μετριάζεται και το άγχος υποχωρεί όταν εντάσσουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας. Ο λόγος είναι ότι η άσκηση επηρεάζει τη χημεία του οργανισμού. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η γυμναστική έχει, πολλές φορές, ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τα αντικαταθλιπτικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:
– Αυξάνει τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες, ορμόνες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Δρουν λοιπόν θετικά στον ψυχισμό και μπορούν να προκαλέσουν ευφορία.
– Βοηθά να επαναφέρει τα επίπεδα του ύπνου στο φυσιολογικό. Γνωρίζουμε πως πολλές φορές οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη έχουν διαταραγμένο ύπνο που συχνά οδηγεί σε «βλάβες» το εγκεφάλου. Έχοντας όμως, ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το μυαλό μας ηρεμεί και ρυθμίζουμε τον ύπνο μας.
– Συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, καθώς το άτομο αντιμετωπίζει προκλήσεις και βάζει στόχους που όσο μικροί κι αν είναι, τον κάνουν να αισθάνεται με τον καιρό όλο και πιο καλά με το σώμα του.
– Βοηθά τον άνθρωπο να αποφύγει, τις εύκολες λύσεις και τις υπερβολές ή εξαρτήσεις όπως συμβαίνει με την υπερκατανάλωση του φαγητού ή του αλκοόλ, ως διέξοδο από τα προβλήματα.
Συμπερασματικά, η φυσική άσκηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της ψυχικής μας υγείας. Είναι σημαντικό να εντάξουμε την άσκηση σε εβδομαδιαία βάση και να υπάρχει πρόγραμμα. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών παίζει σημαντικό ρόλο για τα μέγιστα αποτελέσματα. Η γυμναστική με μέτρο (οι υπερβολές μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά) θα αλλάξει σίγουρα τον ψυχισμό σας. Τα καλύτερα έρχονται, ασκηθείτε!