Η αλήθεια πίσω από 7 σκοτεινές ιστορίες!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Λένε ότι το καρότο σε κάνει να βλέπεις στο σκοτάδι και τα ούρα θα σε γιατρέψουν από το τσίμπημα μεδουσών. Στην πορεία και άλλες δογματικές συμβουλές κατακλύζουν το μυαλό σου καθώς εμφυτεύτηκαν ως άγραφοι κανόνες στις συνήθειές σου από την παιδική ηλικία. Δεν πρέπει να κολυμπώ με γεμάτο στομάχι. Και φυσικά να μην λουστώ προτού βγω έξω. Θα αρρωστήσω. Παράλληλα, τώρα που μεγάλωσες αναρωτιέσαι αν είναι αλήθεια όλα αυτά ή πρόκειται για μύθους. Το τοπίο τώρα ξεκαθαρίζει, καθώς η επιστημονική κοινότητα έρχεται να φωτίσει την αλήθεια.

Τα ούρα καταπραΰνουν τις πληγές

Γιγάντιες μέδουσες επισκέπτονται συχνά τις ακτές … και σπέρνουν πανικό.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η φήμη πως τα ούρα σε ένα τσίμπημα μέδουσας καταπραΰνουν την πληγή δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ο Joe Mulligan γιατρός του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού δηλώνει: «Ένα τσίμπημα από μια μέδουσα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο, αλλά η αντιμετώπισή του μέσω της αγωγής ούρων δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

«Τα ούρα δεν έχουν την κατάλληλη χημική ένωση για να καταλαγιάσουν τον πόνο. Μία καλή πηγή θεραπείας που είναι πιο… εύκολη είναι το αλμυρό θαλασσινό νερό.»

Τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν έλκος

Μύθος

Οι γιατροί συνήθιζαν να θεωρούν ότι τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης έλκους ή επιδείνωσής του. Αλλά η σύγχρονη έρευνα έρχεται να τονίσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην επούλωση του έλκους, καθώς διεγείρουν τη ροή του αίματος στο τραύμα.

Τα ψάρια είναι η τροφή του εγκεφάλου

Αλήθεια

Το ιχθυέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δρ Alex Richardson χορήγησε σε 120 παιδιά δημοτικού σχολείου με διάσπαση προσοχής ένα μείγμα ελαίων από ωμέγα-3 και ωμέγα-6 για περισσότερους από τρεις μήνες. Το εγχείρημα αυτό επέφερε βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις.

Τα ιχθυέλαια εξασφαλίζουν καλή υγεία στην καρδιά, προστατεύουν από τη νόσο του Alzheimer και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παράλληλα, μειώνουν τη δυσκαμψία και την ευαισθησία στις αρθρώσεις εξαιτίας των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Τα καρότα μας βοηθούν να δούμε στο σκοτάδι

Μύθος

Αυτή η ιστορία χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (Royal Air Force/RAF) προσπαθεί να κρύψει από τη Γερμανία ότι είχε αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ για να παρακολουθήσει τα γερμανικά βομβαρδιστικά.

Η RAF επινόησε το τέχνασμα ότι η ακρίβεια των μαχητικών της ήταν αποτέλεσμα της τροφής των καρότων.

Μην μπαίνεις στη θάλασσα μόλις έφαγες. Μετά από μία ώρα!

Μύθος

Σύμφωνα με την παθολόγο δρ Μελίσα Κόνραντ Στέπλερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η συμβουλή «όχι στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι» προέρχεται από τον κίνδυνο σοβαρής μυϊκής κράμπας μέσα στο νερό, που μπορεί να καταστήσει αδύνατη την έξοδο από αυτό. Αυτό που στ’ αλήθεια μπορεί να πάθει όποιος κολυμπάει με γεμάτο στομάχι είναι να νιώσει δυσφορία, καούρες ή ακόμα και να κάνει έμετο.

Φάε μαϊντανό μυρίζεις σκόρδο!

Αλήθεια

Μασήστε τουλάχιστον ένα κλαδάκι φρέσκο μαϊντανό, κατά προτίμηση περισσότερα, και θα απαλλαγείτε από τη δυσοσμία του σκόρδου. Ο βοτανολόγος Dee Atkins δήλωσε: «Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να αντισταθμίσει τη δυσάρεστη αναπνοή από το σκόρδο».

«Το σκόρδο περιέχει πολλές ενώσεις θείου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κακοσμία. Ο μαϊντανός έρχεται να διασπάσει τις ενώσεις θείου μέσα από τις πολυφαινόλες.»

Μην βγαίνεις με λουσμένα μαλλιά. Θα κρυώσεις!

Μύθος

Δεν υπάρχει καμία διαφορά: Διατρέχετε τις ίδιες πιθανότητες να αρρωστήσετε είτε με βρεγμένα είτε με στεγνά μαλλιά.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, άφησαν εκτεθειμένες δύο ομάδες ανθρώπων στον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Η μία ομάδα εκτέθηκε σε μικρόβια σε ένα ψυχρό δωμάτιο 5 ° C και η άλλη ομάδα σε ένα δωμάτιο με 30 ° C. Το αποτέλεσμα; Και οι δύο ομάδες αρρώστησαν.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…